Sztruhár Izrael Diána 2018. szeptember 16., vasárnap

Akikért a harang...

Esterházy János maga is példája annak, amit Jézus is tanít, hogy semmilyen áldozat soha nem pazarlás, mindig új energiát termel és nem vész kárba.

ma7 2018. szeptember 05., szerda

Emlékmise Alsóbodokon

Az ünnepi szentmise, illetve azt övező lelki program keretében sor kerül a Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolna harangjainak megszentelésére.

Horváth Szomolai Andrea 2018. július 18., szerda

Izraeli zsidó csoport tisztelgett Esterházy János emléke előtt

A Rákóczi Szövetség diaszpóra programjának keretén belül egy 45 fős izraeli turistacsoport látogatott el az alsóbodoki Esterházy Zarándokközpontba.

Horváth Szomolai Andrea 2018. június 30., szombat

Böjte Csabával zárták a tanévet Alsóbodokon

Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes celebrált tanévzáró szentmisét az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban. Az atyától elismerő oklevelet vehettek át a példamutató fiatalok.

Horváth Szomolai Andrea 2018. június 24., vasárnap

Esterházy-nap Alsóbodokon: Esterházy János a szív embere volt

Az Alsóbodoki Esterházy Zarándokközpontban Esterházy napot tartottak, amelyen neves egyházi és világi előadók szólaltak fel. Megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Paulisz Boldizsárról, a Központ alapítójáról is.

Horváth Szomolai Andrea 2018. június 07., csütörtök

Ferenc pápa személyesen áldotta meg a felvidéki Esterházy János Zarándokközpont harangját

A Szentatya meghallgatta a küldöttség beszámolóját Esterházy János mártír politikus életéről és érdemeiről, valamint a Zarándokközpont történetéről, majd megáldotta a Zoboraljáról hozott harangot.

hirek.sk 2018. március 21., szerda

Esterházy János-díjat kapott Paulisz Boldizsár

BUDAPEST. Paulisz Boldizsár, az alsóbodoki Esterházy-emlékhely létrehozója és Marek Jêdraszewski krakkói érsek vehette át idén az Esterházy János-emlékplakettet, amelyet 1991 óta olyan személyeknek ítélnek oda, akik a felvidéki magyar közösség szolgálatában kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, illetve a mártír sorsú politikus szellemi örökségének megőrzéséért és megismertetéséért kiemelkedő munkát végeztek.
hirek.sk 2018. március 14., szerda

Esterházy Jánosra emlékezünk születésnapján

117 éve ezen a napon, március 14-én született a zoborvidéki Nyitraújlakon Esterházy János szlovákiai magyar politikus, a felvidéki magyarság mártírja.
hirek.sk 2018. március 11., vasárnap

Gróf Esterházy János mártírpolitikusra emlékeztek Kassán

KASSA. "A hivatalos történelem egyelőre még nem szolgáltatott igazságot a vértanúságot szenvedett Esterházy Jánosnak. A sorszám helyett még nem kerülhetett név a mellszobor talapzatára" - hangoztatta ünnepi beszédében Haraszti Attila Magyarország kassai főkonzulja Esterházy János csehszlovákiai, illetve szlovákiai magyar politikus kassai megemlékezésén.
hirek.sk 2018. március 08., csütörtök

Főhajtás Esterházy János emléke előtt Prágában

PRÁGA. Esterházy János, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjének emléke előtt tisztelegtek csütörtökön Prágában.
hirek.sk 2018. január 01., hétfő

Esterházy János öröksége jegyében telt az elmúlt év

A Pázmaneum Társulás minden év végén beszámol munkájáról és sorba veszi azokat a rendezvényeket, eseményeket, amelyeknek szervezője, vagy társszervezője volt.
hirek.sk 2017. december 07., csütörtök

Esterházy erkölcsi hagyatékának üzenete: az elveszettnek tűnő ügyért is érdemes küzdeni

DUNASZERDAHELY. Esterházy János erkölcsi hagyatékának egyik fontos üzenete, hogy az elveszetnek tűnő ügyekért is érdemes küzdeni - jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Dunaszerdahelyen, ahol beszédet mondott az Esterházy János halálának 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. A megemlékezést a Pázmaneum Polgári Társulás szervezte.
hirek.sk 2017. szeptember 19., kedd

Esterházy János urnájának útja Olmützből Alsóbodokra

PRÁGA. Fél évszázaddal Esterházy János halála után derült ki, hogy a mártírpolitikus hamvait tartalmazó urna nem veszett el, és nem a morvaországi Mírovban, hanem Prágában egy tömegsírban lett elhantolva. Újabb évtized telt el, míg a prágai sírból származó hamvak és a maréknyi föld elkerültek a gróf szülőföldjére, az Alsóbodokon emelt, és szombaton felszentelt Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolnába.
hirek.sk 2017. szeptember 13., szerda

Félidejéhez érkezett az Esterházy-emlékfutás

NYITRAÚJLAK, ALSÓBODOK. Hétvégén elrajtoltak az Esterházy-emlékfutás résztvevői, akik a mártír gróf szülőfalujából, Nyitraújlakról indultak útnak. Az emlékfutás a hétvégén, szeptember 16-án ér véget a zoboralji Alsóbodokon, ahol a most épült Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában helyezik végső nyugalomra Esterházy János hamvait.
hirek.sk 2017. augusztus 19., szombat

Emlékművet avattak Esterházy Jánosnak Várhosszúréten

VÁRHOSSZÚRÉT. Emlékművet avattak Esterházy Jánosnak Várhosszúréten, a mártír gróf halálának 60. évfordulója alkalmából. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, Esterházy János ma is példa a felvidéki és Kárpát-medencei magyarság számára.
hirek.sk 2017. június 11., vasárnap

Esterházy Jánosra emlékeztek Csehországban

OLMÜTZ. Esterházy Jánosra emlékeztek szombaton a morvaországi Olmützben és Mírovban csehországi, szlovákiai és magyarországi magyarok. Az idén immár 20. alkalommal megtartott emlékünnepséget a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ), valamint a helyi önkormányzati szervek közösen rendezték.
hirek.sk 2017. május 18., csütörtök

Esterházy-emlékév: zarándokhellyé válhat az Alsóbodokon épülő kápolna

ALSÓBODOK. Esterházy János-emlékhely épül a 60 évvel ezelőtt elhunyt mártír politikus szülőföldjén, Zoboralján. Paulisz Boldizsár ötletgazda portálunknak elmondta, szeptember 17-ére, a Szent Kereszt felmagasztalásának egyházi ünnepére tervezik az Alsóbodok feletti dombtetőre megálmodott Esterházy-kápolna ünnepélyes átadását. Széleskörű összefogás következményeként a későbbiekben birtoka alsó részében a grófról elnevezett emlékparkkal bővülhetne a remélhetőleg zarándokhellyé váló, egyedülálló mementó.
hirek.sk 2017. március 09., csütörtök

Gróf Esterházy János halálára emlékeztek Érsekújváron

ÉRSEKÚJVÁR. A magyar nemesi családok Nobilitas Carpathiae civil szervezete március 7-én, gróf Esterházy János halála 60. évfordulójának előestéjén engesztelő szentmisével és emlékműsorral emlékeztek a mártírhalált halt felvidéki politikusra az érsekújvári római katolikus plébániatemplomban.
hirek.sk 2017. március 08., szerda

Hatvan éve hunyt el Esterházy János

Hatvan éve, 1957. március 8-án 12 évnyi rabságban eltöltött súlyos szenvedés után halt meg a mírovi politikai foglyok börtönében Gróf Esterházy János, a szlovákiai magyarság egykori vezetője, emblematikus alakja. Megítéléseben a csehek és a szlovákok többsége máig elutasító, rehabilitálása érdekében ugyanakkor komoly erőfeszítések történtek magyar részről. A mártírpolitikus halálának 60. évfordulója alkalmából a Pázmáneum Társulás Esterházy-emlékévet hirdetett.
hirek.sk 2017. március 05., vasárnap

Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

PRÁGA. A 20. század egyik legjobb és egyben legjobban vitatott felvidéki magyar politikusára emlékeztek nagyszabású ünnepséggel Prágában. Az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért polgári társulás ünnepi megemlékezést szervezett vasárnap a motoli temetőben, a mártírpolitikus halálának 60. évfordulója alkalmából. A rendezvény fővédnöke Pető Tibor prágai magyar nagykövet volt.
hirek.sk 2017. február 13., hétfő

Számos programot rendeznek az Esterházy-emlékévben

DUNASZERDAHELY. A Pázmaneum Társulás 2016 decemberében hirdette meg a 2017-es esztendőre az Esterházy-emlékévet, Esterházy János halálának 60. évfordulója alkalmából. A felhíváshoz több szervezet csatlakozott a Kárpát-medencéből. Az emlékév keretében számos programot rendeznek.
2017. február 13., hétfő

Karaffa Attila: „Cselekedjünk mindnyájan egyetértésben és szeretetben!”

Nemrégiben Alsóbodokon került sor egy tanácskozásra, amelynek témája Esterházy János felvidéki mártírgróf személye, élete, munkássága volt. Több történész, civil szervezetek képviselői, politikusok is részt vettek a találkozón.
hirek.sk 2017. február 04., szombat

Esterházy-emléktáblát avatott a cserkészszövetség Rimaszombatban

RIMASZOMBAT. 2017. február 4-én gróf Esterházy János halálának 60. évfordulója alkalmából emléktáblát avatott Rimaszombatban a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Az emléktáblát a helyi cserkészháznál helyezték el, majd a Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében ünnepélyes megemlékezést tartottak.
hirek.sk 2016. június 12., vasárnap

Esterházy Jánosra emlékeztek a morvaországi Olmützben és Mírovban

OLMÜTZ, MÍROV. Esterházy Jánosra, a felvidéki magyarság két világháború közötti, illetve második világháború alatti vezető politikusára emlékeztek szombaton a morvaországi Olmützben és Mírovban csehországi, szlovákiai és a magyarországi magyarok.
hirek.sk 2016. május 07., szombat

Esterházy Jánost is említették a kommunizmus áldozatairól tartott cseh megemlékezésen

PRÁGA. Esterházy Jánosnak, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjének nevét is megemlítették szombaton Prágában, a csehországi kommunista rendszer áldozatairól tartott központi megemlékezésen.
hirek.sk 2016. március 13., vasárnap

Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

PRÁGA. Esterházy Jánosra, a szlovákiai magyarság két világháború közötti politikai vezetőjére emlékeztek szombaton Prágában a csehországi magyarok.