2024. március 10., 15:41

Esterházy Jánosra emlékeztek Kassán

A kassai magyarság, már hagyományosan, Esterházy János mellszobránál emlékezett meg a mártír születésnapjáról. Hetey Ágota főkonzul úgy fogalmazott, bár Esterházy János rehabilitálásával Szlovákia méltatlanul késlekedik, az igazságért és a keresztény értékekért való bátor kiállásával kiérdemli az egyetemes emberi tiszteletet.

2024-03-10 Kassa, megemlékezés, Esterházy János, Esterházy-szobor, Csáky-Dessewffy-palota
Galéria
+7 kép a galériában

A Csáky-Dessewffy-palota udvarán tartott megemlékezésen Palenčárné Csáji Ildikó, a Kassai Polgári Klub elnöke köszöntötte az emlékezőket, majd Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja mondott beszédet. Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a főkonzulátusi hivatal Csáky-Dessewffy-palotába való költözése okán első alkalommal lehetnek házigazdái a rendezvénynek. Egyúttal ígéretet tett, hogy az emlékhelyet a jövőben is megőrzik és gondozzák, bízva abban, hogy eljön az idő, amikor Esterházy-emlékmű Kassa közterületén is felállítható lesz.

Hetey Ágota hangsúlyozta, Esterházy János elhivatottsággal végezte politikusi feladatát. Senki nem vádolhatja azzal, hogy egyéni érdekből vált közszereplővé vagy hogy megélhetési politikus lett volna. Küldetésnek tekintette a politikát, igazi szolgálatnak – emelte ki.

Fotó:  Fábián Gergely

„A felvidéki magyar közélet meghatározó alakja, Duray Miklós »megtörhetetlen európainak« nevezte Esterházyt, aki nemcsak az egész magyar nemzet mártírja volt, hanem édesanyja révén a lengyel nemzeté is, és mivel következetesen támogatta a szlovák nemzet autonómiáját, így a szlováké is” – mondta a főkonzul, majd idézett Esterházynak 1938. november 10-én, Kassa és térségének Magyarországhoz való visszacsatolása alkalmával elmondott beszédéből: „Mi, otthon maradt magyarok ígérjük, hogy kezet adunk az ott élő szlovák testvéreinknek, és velük együtt dolgozunk egy szebb jövőért. Az ideát lévő magyaroktól pedig kérem, hogy az ide csatolt szlovákok nemzeti érzéseit tartsák a legmélyebb tiszteletben, engedjék meg, hogy ugyanúgy élhessenek itt, mint ahogy azt mi magunknak odaát követeljük.”

Mint mondta, ezek a szavak egy olyan ember hitvallása, aki magyar politikusként mindig felvállalta az együtt élő népek érdekeinek a védelmét. „Ahogy emberi, keresztényi és politikusi meggyőződése miatt egyedüliként nem szavazta meg a szlovák parlamentben a zsidók Németországba való deportálásának legalizálásáról szóló törvényjavaslatot. Ezt az egyedüliként, magyar politikusként tanúsított ellenállását azóta sem tudja a szlovák politika megbocsátani” – tette hozzá.

2024-03-10 Kassa, megemlékezés, Esterházy János, Esterházy-szobor, Csáky-Dessewffy-palota

Felidézte, öt évvel ezelőtt indult el Esterházy János boldoggá avatási folyamata, akit ma már Isten szolgájaként tisztelhetünk. Életét és munkásságát sokan ismerik, azonban megítélése Szlovákiában ambivalens. A főkonzulátus is fontosnak tartja, hogy hozzájáruljon a mártír politikus emlékének ápolásához, ezt szolgálta az Esterházy Jánosról készült dokumentumfilm levetítése és a közönségtalálkozó a film alkotóival tavaly októberben.

Bár Esterházy János politikusi és jogi rehabilitálásával Szlovákia méltatlanul késlekedik, az igazságért és a keresztény értékekért való bátor kiállásával kiérdemli az egyetemes emberi tiszteletet. Emléke ma is él minden tisztességes polgár szívében”

– mondta Hetey Ágota.

Beszédét követően a főkonzul a szobornál elhelyezte Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes virágait, akit pénteken a Rákóczi Szövetség Esterházy-díjával tüntettek ki az Országházban. Ezután Belá Tamás atya mondott imát, majd a megemlékezők megkoszorúzták Esterházy János szobrát.

2024-03-10 Kassa, megemlékezés, Esterházy János, Esterházy-szobor, Csáky-Dessewffy-palota
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.