2024. március 10., 20:20

Amikor tiltva volt a szabadság – Esterházy János szenci imái

Az egyházi boldoggá avatási perben lévő gróf Esterházy János mártír áldozatvállalására emlékeztek Szencen a lourdesi barlangnál. A mártír gróf születésének 123. és halálának 67. évfordulója közelében járunk. Harminc évvel ezelőtt nem kerülhetett sor Esterházy emléktáblájának szenci felavatására. Jobb időket élünk?

Esterházy Jánosra emlékeztek Szencen
Galéria
+4 kép a galériában
Esterházy Jánosra emlékeztek Szencen
Fotó: Árva Péter

A március 10-ei tizenegy órás szentmise után emlékeztek Isten szolgája Esterházy Jánosra a szórványvidéken. Az Egyházi Férfi Énekkar a megemlékezés kezdetén elénekelte az Isten, hazánkért térdelünk Elődbe kezdetű egyházi éneket, majd Duray Rezső, a Szenc és Vidéke Társulás elnöke mondott megemlékező beszédet.

Mártírunk leveleiben leírta, hogy a szibériai gulagról 1949. április 21-én éjszaka Pozsonyba a járványkórházba való szállításakor a rabszállító autóból, a sötétben miként kémlelte és pillantotta meg, utoljára ezt az akkor is már megvilágított Lourdes-i Mária szobrot. Mivel Pozsonyba való útjai során többször megállt itt imádkozni, ezért is lelki szemei előtt lebegett a szobor, amikor a Szűz Máriához fohászkodott szabadításért. Reménykedett a kegyelemben, amit meg is kapott a bíróságtól, mert halálbüntetését életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták, és ezzel elkezdődött Esterházy János kálváriajárása börtönből, börtönbe”

– hangzott el Duray Rezső beszédében a történelmi ismertető.

Esterházy Jánosra emlékeztek Szencen
Esterházy Jánosra emlékeztek Szencen
Fotó:  Árva Péter

A leírt tényeken felbuzdulva döntött úgy három évtizeddel ezelőtt a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom szenci vezetősége, hogy a lourdes-i Szűz Mária szobor mellett emléktáblát helyez el az Esterházy János-i jelmondattal ellátva: „Cselekedjünk mindannyian egyetértésben és szeretetben”.

A tábla leleplezésére 1994. június 19-én került volna sor a 11 órás szentmise után. Az emléktáblánál a megegyezés alapján beszédet mondott volna Jozef Elšík, Szenc város akkori polgármestere, Csáky Pál, az MKDM parlamenti képviselője és Esterházy János lánya, Esterházy Alíz.

Miután nyilvánosságra került a rendezvény híre, a Matica Slovenská ellenkampányt indított el Michal Kováč államfőtől, Mečiar kormányfőtől, a belügyminisztériumtól kezdve minden szlovák médiát tájékoztatva – magyarázta az egykori eseményeket Duray Rezső.  

A Pravda lap az első oldalon tájékoztatott arról, hogy Szencen Esterházy Jánosnak emléktáblát akarnak állítani, ami Szlovákia területi egységének megbontására tett kísérlet. Szenc polgármestere 1994. június 16-ára, csütörtökre rendkívüli képviselői ülést hívott össze, amely nem járult hozzá az MKDM helyi szervezete által kezdeményezett Esterházy János emléktábla ünnepélyes leleplezéséhez.

A médiákban az volt a hivatalos magyarázat, hogy a városban keltett légkör és a kialakult helyzet nem méltó Esterházy János keresztény szellemiségéhez, szerénységéhez, egyetemes emberszeretetéhez és az emléktáblán feltüntetett szavaihoz: Cselekedjünk mindannyian egyetértésben és szeretetben. 

Mindezek ellenére a 11 órai szentmisét elhunyt János testvérünk lelki üdvéért mutatta be Harsányi Gyula, pápai prelátus úr, amelyen nagyon sokan vettek részt, és kíváncsiságból nem csak magyarok és templomba járók. Mivel a fejleményekről tájékoztatva volt Esterházy Malfatti Alíz, ezért Ő délután kettőkor érkezett meg férjével Malfatti báróval, a Máltai Lovagrend diplomatájával, akivel virágcsokrot helyezett el a Lourdes-i Mária szobrnál, mécsest gyújtott, és elbeszélgetett a tisztelőivel a történésekről”

– folytatta beszédében Duray.

Az emléktábla ünnepélyes leleplezésére és megáldására 2019.június 12-én szerdán, az öt órakor kezdődő szentmise után került sor. Farkas Zsolt, szőgyéni plébános és Bošňák András káplán mondta az imát, áldást.

Idén lesz az ötödik évfordulója annak, hogy Marek Jędraszewski püspök atya lelki indíttatásából 2019. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a krakkói egyházmegyében a római Szentszék hozzájárulásával elindult Esterházy János gróf boldoggá avatási pere, akit ma már Isten szolgájaként tisztelhetünk és kérhetjük égi közbenjárását.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jóváhagyta az Esterházy János boldoggá avatásáért végzendő imádság magyar nyelvű fordítását. Az imát a ma megemlékezésen Pammer Tamás káplán imádkozta el.

Esterházy Jánosra emlékeztek Szencen
Esterházy Jánosra emlékeztek Szencen
Fotó:  Árva Péter

A jelenlévők ezután elhelyezték a megemlékezés mécseseit a márványtábla mellett. A megemlékezésen a Csemadok szervezetét annak országos elnöke, Bárdos Gyula és Neszméri Tünde, Pozsony megyei képviselő képviselte. A Femine Fortis-Erős Nők polgári társulás nevében Neszméri Tünde elnök mellett. Németh Gabriella elnökségi tag is elhelyezte a megemlékezés mécsesét.

A Csemadok is Esterházy János örökében dolgozik. A mártír gróf kiállása és a szervezet 75 éve álljon előttünk példaként”

– üzente Bárdos Gyula.

Esterházy Jánosra emlékeztek Szencen
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.