2024. április 9., 16:02

Dráfi Mátyás meséje az orosz katonákról

Három neves felvidéki magyar személyiség kapta meg Galánta város polgármesterének díját. A díjat in memoriam is kiosztották. Galánta városa büszke a lakóira, kiemelten azokra, akik magas színvonalon képviselik a várost a kultúra, a zene, a sport, az oktatás vagy a közösségépítés területén. Galánta híres szülötte, a Kossuth-díjas színművész, Dráfi Mátyás a kitüntetettek sorából mesélt portálunknak a városban eltöltött gyermekévekről.

Galánta város díjai
Galéria
+9 kép a galériában
Dráfi Mátyás feleségével, Dráfi Szabómihály Borbálával a díjátadóra várva
Fotó: Szomolai Andrea, Galánta város fb

Évtizedek óta ismeri el és díjazza Galánta városa azokat, akik életművükkel, gyakorlati munkásságukkal vagy kiállásukkal és önzetlen segítőkészségükkel öregbítik a város hírnevét, vagy viszik azt szerteszét a nagyvilágba.

A városnak rangos szerepe van a felvidéki magyarság történetében is, hiszen gondoljunk csak az Esterházyakra, vagy Kodály Zoltánra, aki gyermekkorának hét legszebb esztendejét töltötte a számára lelki szülővárosként megítélt Galántán. Ezúttal a 2023-as év értékelése alapján díjaztak. A díjra polgárok jelölik az arra érdemeseket, de Galánta városának és Galánta polgármesterének díjazottjainak személyéről a város vezetősége dönt.

Érdekes tapasztalás volt az idei díjátadó ünnepség, remek programmal, többségében kétnyelvű műsorvezetéssel.

Bár a díjazottak nagy százalékban szlovák ajkú pedagógusok, sportolók, fiatalok voltak, a város polgármesterének díját magyar nemzetiségű, nagy dolgokat véghez vivő, legendás alakok kapták.

A díjátadó háziasszonya Holop Zsóka volt. Az egybegyűlteket Kolek Péter, Galánta polgármestere köszöntötte.

Nemrégiben Galántán valósult meg a kihelyezett kormányülés. A miniszterelnök az ebéd során megkérdezte tőlem, mire vagyok a legbüszkébb a várossal kapcsolatban. Azt feleltem neki, hogy az emberekre. Az itt élőkre, és az innen származókra. Sokan vannak, akik töretlenül állnak a közösség élén világító csillagként, és viszik a világba Galánta hírét”

– mondta ünnepi beszédében a polgármester.

Galánta város díjai
Fotó:  Szomolai Andrea, Galánta város fb

Galánta város polgármesterének díját a 2023-as évre három magyar személyiség kapta meg: Dráfi Mátyás, Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Galánta legendás szülötte, Olasz István belgyógyász, főorvos, valamint Kertész Ilona gyermekorvos kapta. A díjat in memoriam a közelmúltban elhunyt Takács Miriam kapta a galántai sportversenyek rendületlen szervezéséért, és a gyermekekkel való hatékony munkáért. A posztumusz elismerést a díjazott édesapja, Takács Lóránt vette át, aki megrendülten köszönte meg a zúgó állótapsot a közönségnek.

Galánta város díjai
Kertész Ilona, Olasz István és Dráfi Mátyás Galánta város polgármesterének díját kapta a 2023-as évre
Fotó:  Szomolai Andrea, Galánta város fb
Matyi bácsi meséi

Dráfi Mátyás színművésszel a díjátadó előtt beszélgettünk, bár az ünnepségre már járóbottal érkezett – mosolyogva mondta, az is az ő része – alakja még mindig tiszteletet parancsoló, lényéből sugárzik a kedvesség, egyszerűen lüktet körülötte a művészet az életigenlés.

Az, hogy személyét Galántán, szülővárosában is elismerik, kedves meglepetés számára, bár mint mondja, nem számított erre a megtiszteltetésre. Galántára mindig szívesen érkezik, ilyenkor megtekinti a diószegi utcát (ma Pozsonyi út), ahol született. Emlékeiből úgy rémlik, egy töltőállomás volt a ház mellett, amely édesanyja, Mikóczy Jolán nővéréé volt, és amely szülőháza lett.

A galántai születés szinte sorsszerű volt, egyszerre hozta magával az örömöt és a tragédiát is. Két órával Dráfi Mátyás születése előtt ugyanis elhunyt az édesapa, Dráfi Kálmán. Később, talán az isteni kegyelem „kárpótolta” azzal a színművészt és feleségét, hogy ugyanezen a napon született meg Emőke lányuk.

Galántán nevelkedtem, anyám nem ment haza Pozsonyba, mert ugye itt volr neki egy csecsemő. 1945 után a pozsonyi Lőrincz János megtudta, hogy anyám itt van Galántán velem, és visszajött neki udvarolni. Eredetileg már apám előtt is udvarolt anyámnak. Itt a galántai templomban volt az esküvőjük, akkor hatéves voltam. Erre az eseményre jól emlékszem. Arra viszont nem emlékszem, csak anyám mesélte, hogy van itt Galántán egy Papdomb elnevezésű terület, ahol annak idején az orosz repülők leszálltak. Csöpp gyerekként fogtuk magunkat, és mentünk megcsodálni a repülőket. Állítólag csináltam egy jó kis kultúrműsort az orosz katonáknak. Ők pedig fogtak, és beültettek a repülőbe, hogy visznek haza magukkal. Anyámat ekkorra már értesítették a szomszédok, gyorsan futott, és úgy szedett le a repülőről. Hiába mondogatták neki az oroszok, hogy „nyugalom, nyugalom, hozunk helyette egy másik gyereket”

– mesél a galántai gyermekévekről Dráfi Mátyás.

Az orosz katonákkal kapcsolatban emlékszik még egy hasonló történetre, amelynek a helyszíne a vasútállomás volt.

Anyám elment jegyet vásárolni a jegypénztárhoz, és én addig az asztal közepén szintén tartottam egy kis műsort az orosz hadseregnek. Gyakorlatilag ezek az emlékek maradtak meg erősen Galántáról, meg persze a ház, amit, ha Galántára jövök, gyakran meg is nézek, még az unokáimnak is megmutattam, hol születtem én. Hatéves koromban már elhurcolkodtunk Pozsonyba, anyám másik nővéréhez. Nála laktunk öten egy kis lakásban. Aztán megszületett az öcsém, és Zsuzsa húgom, így még többen lettünk”

– emlékezik a gyermekévekre, és mesél ritkán hallható történeteket a legendás színművész.

Dráfi Mátyást nevelőapja, Lőrincz János vezetgette be a színház világába, aki a pozsonyi Déryné Színkör alapítója volt. Dráfit fiatalkora Pozsonyhoz köti, tizenöt évesen már az Ifjú Szívek kórusának tagja volt. Leérettségizett, majd mielőtt elkezdte volna a pozsonyi színművészetit, a Magyar Területi Színházhoz került egy évre.

Nevelőapám volt annak a bizottságnak a tagja, amelyik kijárta, hogy legyen magyar iskola Pozsonyban, akkoriban a magyar gyerekek szlovák iskolába jártak apácákhoz. Amikor átkerültem a magyar iskolába, elkapták a grabancomat: lett rögtön énekkar, színjátszóegyesület. A „fater” megfertőzött a színdarabokkal, és ez nagyon jó volt. Ekkoriban kerültem el aztán nagyapámhoz Érsekújvárba, de ott is volt színjátszás és énekkar, én pedig lendületesen működtem ezekben. 1957-ben a Fáklya hetilapban olvastam arról, hogy az Ifjú Szívek felvételt hirdet. Közben már kaptunk Pozsonyban lakást, és hazakönyörögtem magam. Felvettek az Ifjú Szívekbe, tizenöt évesen”

– hallgatnám még sokáig Matyi bácsi emlékeit, de szólítanak a díjátadóra, amelyen a város nagy szülöttje elismerést kapott.

„Nagyon jól esik, hogy a város így gondol a szülöttjére“ – zárta le beszélgetésünket Dráfi Mátyás.

A Galánta városi és a polgármesteri díjon kívül több kategóriában osztanak ki elismerő okleveleket is. Az idén a fiatal, tehetséges diákokkal kezdték a sort, majd a közelmúltbeli pedagógusok napjának tiszteletére az oktatók kaptak elismerést. Köztük a Galántai Kodály Zoltán Alapiskola két pedagógusa, Szedlák Gabriella és Molnár Melinda is. Továbbá elismerték a sportolók munkáját is, a 18 éven alattiak és felettiek kategóriában is. A tavalyi év csapatának a helyi floorbal Galanta United lánycsapatot választották, míg a 2023-as  év edzője Vladimír Solčáni capoiera edző lett. Galánta város díját a nyolcvanas éveiben járó Vincent Slíž kapta meg, in memoriam a neves galántai születésű zenészt, Peter Fahnt díjazták, akinek gyermekei vették az elismerést.

A kultúrprogramban a neves orgonaművész Ternóczky István is közreműködött, hegedűn a híres zenész, Marco Rajt játszott. Ballettudását Szőcs Eszter mutatta be, Molnosi Brigitta énekkel szórakoztatta a közönséget, csak úgy, mint a posztumusz díjas Peter Fahn fia, Adrian Fahn is.

Galánta város díjai
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.