2023. december 27., 17:44

Katonai bázison és farmon is futhatunk Spartant 2024-ben

A magyarországi Spartan Race helyszínei már ismertek, a szlovákiai versenyek közül a felének tudjuk a helyszínét.

Spartan Race
Fotó: A Spartan Race Slovakia hivatalos Instagram profilja)

A Gútai Vízkereszt Maratont követő héten, január 20-én kerül sor Salgótarjánban az egyedüli magyarországi téli, azaz Winter Spartan Race-re. Aki eddig nem nevezett, az már csak magasabb áron juthat belépőhöz, de nincs mire várni, Szlovákiában ugyanis idén s/nem lesz téli verseny. Január 20-án, a Karancs kellemesnél kicsit meredekebb lejtőin Sprint és Super, azaz 5 és 10 kilométeres távon állhatnak rajthoz a versenyzők.

A Spartan Race nem a világ egyedüli, de valószínűleg a legismertebb akadályfutó versenye. A Spartan Race alapítója Joe De Sena, aki a Wall Street-i brókerkarriert cserélte versenyszervezésre.

Az első Spartan Race-re 2010-ben került sor, az Egyesült Államok Vermont tagállamában található Catamount Outdoor Center, és mintegy 500-an vettek részt rajta. Az indulóknak a futás mellett különböző mesterséges akadályokat is le kellett küzdeni. Sprint távon 5 kilométert kell teljesíteni, húsz akadályt leküzdve; a Super táv 10 kilométeres, 25 akadállyal tarkítva; míg a Beast távon egy félmaratonnyit kell futni, a 21 kilométeres távot 30 akadály nehezíti. Aki egy akadályt nem tud teljesíteni, annak 30 négyütemű fekvőtámaszt kell elvégeznie. Természetesen vannak ennél hosszabb távú versenyek is.

Április 13-án Nyugat-Magyarországra mennek a Spartan kamionjai, április 13-án, húsvét után két héttel Sprint távot lehet futni, illetve lesz Hurricane Heat is, amely nem távra, hanem időre megy.

Szintén új helyszín a Csattogó-völgy, ahol még a nyári szünet előtt, június 8-9-én indulhatnak neki a kanapéharcosok. Aki nem tudná kapásból, hova kell elcsattognia, hogy rajthoz állhasson, ne szégyellje, a völgy a Dunakanyarban, Kismaros és Verőce között található. Ez lesz az egyetlen magyarországi Trifecta-hétvége, amikor mindhárom táv teljesítésére lehetőség nyílik, egy hétvégén belül.

Októberben, az utolsó magyarországi Spartan-eseménynek egy pomázi farm ad otthont, október 26-án, ez is új helyszín. Az utolsó verseny az elmúlt években általában Komlón volt, a mecseki helyszín ezúttal kimarad. Láthatjuk, a helyszínek erősen nyugatra tolódtak, így az ország nagyobb részének utazni kell, ha futni akar.

Szlovákiában egy trail, azaz akadályok nélküli versennyel kezdődik a szezon, a Kubínska hola síközpont környékén, március 23-án, ahol 10 és 20 kilométeres terepfutásból választhatunk, felkészültségi szintjünknek megfelelően.

Spartan Race Honor
A 2020-as, magyarországi Spartan Race Honor különleges befutóérme
Fotó:  Spartan Race

A második verseny egy igazi kuriózum. Az éremgyűjtő "feinschmeckerek" valószínűleg hosszabb utat is vállalnak majd a Szenice közelében található Erdőháti Katonai Műszaki és Vizsgálati Intézet telephelyén 2024. április 27-28-án megrendezendő verseny végett. A verseny különlegessége, hogy ez egy ún. Trifecta weekend, azaz aki bírja, az mindhárom távot lefuthatja a hétvége során, így az egyesítő érmet is hazaviheti.

Július 13-14. között Sprint, Super és Hurricane Heat lesz, augusztus utolsó hétvégéjén pedig a régió egyedüli ultra versenyére készülhetnek azok, akik le tudnak futni 50 kilométert. Akinek ez sok lenne, Sprintet és Beastet is futhat. Az utolsó két verseny helyszínét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de ezekben az időpontokban Valcsán és Vehécen szoktak versenyek lenni.

Minden akadályverseny-helyszínen lesznek gyermekfutamok is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.