2023. október 14., 09:31

Komlón zárul a magyar spártai szezon

A Moldova György riportregénye által valószínűleg sokak számára ismert, szebb napokat is látott egykori bányavárosban, Komlón zárul az idei Spartan Race versenyszezon Magyarországon.

A felsőszeli Szabó András is ott lesz Komlón, és ha már ott van, mindkét távon elindul
A felsőszeli Szabó András is ott lesz Komlón, és ha már ott van, mindkét távon elindul
Fotó: Sportograf

A régiónkban is rendkívül népszerű, amerikai eredetű akadályfutó verseny utolsó magyarországi állomására a Mecsek festői lankáin kerül sor. 2020-21-ben a koronavírus-világjárvány a versenyszervezési lehetőségeket is eléggé szétzilálta, 2022 volt az első, korábbiakhoz hasonló versenyév.

Magyarországon idén négyszer állhattak rajthoz azok, akik kedvenc szombati elfoglaltsága a sárban kúszás szögesdrót alatt. Nagymaroson és Salgótarjánban hagyományos terepverseny volt, július 29-én Vácon egy Amerikában már bevett, nálunk még új, városi formátummal próbálkoztak. A szezon pedig október 14-15-én zárul, Baranya megyében.

Komlón szombaton Beast futamot rendeznek. Itt a táv minimum 21 km. A résztvevők számára a félmaratoni táv megtételét 30 akadály nehezíti. Ha az akadályok közül valamelyiket nem sikerül teljesíteni, a sportolóra büntetőfeladatok várnak, amelyek tovább égetik az akadályok leküzdésére fordítható energiát.

A hétköznapi, edzetlen, kanapéhuszárok számára teljesíthetetlen megmérettetésre közel 1200 amatőr sportoló nevezett be, közülük szép számmal vannak szlovákiai versenyzők is.

A magyar Spartan közösség egy emberként szurkol Kőszegi Lajosnak, aki 74 évesen áll rajthoz, tervei szerint utolsó Beast futamát szeretné lefutni. Kőszegi a magyar nyugdíjasok átlagéletét élte, 62 évesen kezdett újra futni. A spártaiak között komoly rajongótábora van a fiatalokat is megszégyenítő sportembernek.

Vasárnap azok futhatnak, akik a rövidebb távokat preferálják, kevesebb akadállyal. A Sprinten 5 km-t kell leküzdeni húsz akadállyal. Ez a Spartan versenyek belépő szintje.

Aki pedig hanyagolná a majomlétrát, a kötélmászást és társait, azokat vasárnap 13 órakor egy Trail futam várja, itt a tíz kilométeren csak a Mecsek domborzatát kell legyőzni, akadályok nincsenek.

A pálya egy része legelők mellett vezet el, így a főként urbánus közönség teheneket is láthat, amelyek a versenyszervezők szándékától függetlenül, további csúszós akadályokkal nehezíthetik a sporteseményt.

Mindkét napon lesznek gyermekversenyek is. Itt már 4 éves kortól el lehet indulni, a legkisebbek, a 4-6 évesek 800-1200 métert futnak, 11 akadállyal, a legnagyobb gyerekszámban 13-14 évesek versenyeznek, 3200-4500 méteren, 24 akadállyal, a 15 évesek pedig már a felnőttek között indulhatnak, így a Spartan Race valóban az életre készít fel.

Aki most erről a versenyről lemaradt, annak már csak 99 napot kell várnia, Salgótarjánban jövő januárban, 20-án, téli Spartan lesz, Sprint és Super távokon, gyermekfutammal.

Szlovákia területén az első spártai eseményt valamivel később, március 23-án szervezik, a Kubínska holai síterepen 10 és 21 km-es Trail verseny lesz.

Aki nem bír ennyit várni, és a régiónkban szeretne futni, annak Erdélybe, Szovátára kell utaznia, ahol október 28-án még lesz egy verseny.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.