2022. május 27., 16:06

Az igazán kemények Somorjára menjenek!

Ezen a hétvégén végre nem kell messzire loholni a felvidéki futóknak, szűkebb pátriánkban is több futóverseny lesz, Somorján egyenesen egy 100 kilométeres, így ezen a hétvégén mindenki megtalálja a kedvére valót.

spartan race dunk wall
Az első idei hazai Spartan Race-re Somorján kerül sor
Fotó: A Spartan Race Slovakia Facebook-oldala

A gútai Dögös Sport jótékonysági futóverseny. A nevezési díjakból, pólóváráslásokból, adományokból befolyt adományokból Filip Martesiket támogatják. A kisfiú egy nagyon ritka betegségben, Angelman-szindrómában szenved. Az országban ő az egyedüli, aki ezzel a betegséggel küzd. A Wikipédia szerint  ez "veleszületett genetikai betegség, mely elsősorban neurológiai tünetekkel, köztük szellemi visszamaradottsággal, beszédzavarral, görcsökkel és viselkedésbeli zavarokkal jár." 

A verseny nagykövete az érsekújvári Ľudovít Klein ketrecharcos, az első szlovákiai, akinek sikerült magát beverekednie az UFC-be.

Az előnevezést más lezárult, de szombaton 8 és 9 óra között még lesz helyszíni nevezési lehetőség. A versenyzők 3, 7, és 14 kilométeres távon futhatnak, 14 kilométeren csapatverseny is van. Persze, itt nem elsősorban az elért eredmény a lényeg, hanem a tudat, hogy támogathattak egy olyan családot, amelynek olyan problémával kell megküzdeni, mint az országban senki másnak...

Felsőszeliben már hetedik éve futhatunk félmaratont. A mátyusföldi község példája mutatja, hogy nemcsak metropoliszokban lehet jó félmaratont futni, ha van egy lelkes szervezőcsapat, akkor megy ez falun is.

A versenyközpont a Jurta-napokból ismert Nyerges Lovas Klub pályáján került kialakításra. Aki nem nevezett online, az a helyszínen legkésőbb 8.45-ig nevezhet. A félmaraton mellett 3 és 10 km táv is lesz, valamint gyermekfutam 4 éves kortól. A szervezők a versenyből befolyt összegből a 33 éves, munkabaleset során mozgássérültté lett Juhos Norbert, és a gyógyíthatatlan, GNAO1 genetikai betegséggel küzdő, 1,5 éves Sára Bokorovát támogatják.

Somorján ezen a hétvégén minden a futásról szól.

A Pomléban reggel 7 órakor, a Sri Chinmoy Marathon Team szervezésében rajtol egy 12 órás és egy 100 km-s verseny, 13 órakor pedig a hatórás mezőny.

A 100 km-re az időlimit 12 óra, tehát óránként legalább 8,33 kilométert kell megtennie annak, aki ezen belül akar maradni. A versenyt 723,3 méteres körpályán futják, azaz a 100 kilométer megtételéhez 138 kört, és még 185 métert kell lenyomni. Ez nem az a kategória, amelyen az emberek hirtelen felindulásból el szoktak indulni, de nagyon pozitív, hogy az egyéb ultraversenyektől eltérően, egy kisebb, de nem szégyellnivaló összegért helyszíni nevezési lehetőség is van.

Aki nem akar ennyit futni, a város másik felére, az x-bionic sphere-be menjenek. A táv itt rövidebb, ellenben több az akadály.

A sportközpontban Spartan Race akadályfutó versenyt rendeznek. Szombaton Sprint, azaz 5 kilométeres, vasárnap Super, azaz 10 kilométeres távon állhatnak rajthoz a hivatásos és hétvégi akadályfutók. Mindkét nap lesznek gyermekfutamok is, szombaton pedig jótékonysági, és Special futamok is lesznek, ez utóbbit a mozgás- vagy más módon sérült sportolóknak írták ki. Akik pedig a két verseny közötti időt – helytelen módon – nem regenerációra, hanem további sportolásra fordítaná, azokat egy 12 órás állóképességi verseny, a Hurricane Heat várja. Ide csak elszántak jelentkezzenek.  Arról, hogy mi a Hurricane Heat, itt írtunk korábban.

A fővárosi Retro bevásárlóközpont mellett (Nevädzová 6) szombaton 5 és 10 kilométeren rajtol a RetroRun. Helyszíni nevezési lehetőség nincs, de ma este 8 óráig a bevásárlóközpontban még lehet nevezni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.