2022. február 19., 08:53

Hurrikán csap le ma Gimesre

Aki ma a Gimes környéki erdőkben túrázik, furcsa emberekre lehet figyelmes, akik szokatlan dolgokat csinálnak. 

spartan race hurricane heat
Galéria
+14 kép a galériában
A Hurrcine Heaten a feladatokat csapatban dolgozva kell megoldani
Fotó: Hegedűs Hajnalka Facebook-oldala

A nyitrai járásbeli település ad otthont ma kora délután a Spartan Race négyórás Hurricane Heat típusú megmérettetésének.

A Spartan Race a tudatos márkaépítésnek köszönhetően ma valószínűleg a világ legismertebb akadályfutó versenye. A versenyzők három, 5, 10, és 21 kilométeres távot teljesíthetnek, különböző mennyiségű akadállyal. Az ilyen típusú versenyekből van a legtöbb, akinek ez nem elég, extrémebb távokon is próbára teheti magát, az ultra táv például 50 kilométer, melynek során 60 akadályt kell teljesíteni. 

Vannak akadályok nélküli terepfutó versenyek is. A Hurricane Heat (HH) bizonyos értelemben ennek ellentettje, itt nem kifejezetten a távolság számít, hanem a csapatban megoldandó, fizikai és mentális kitartást igénylő feladatok teljesítése. 

Hegedűs Hajnalka, a Spartan Race közép-európai Krypteia Leadere a Ma7-nek elmondta, HH-ből van 4, 12 és 24 órás. Természetesen, akinek ez kevés, az itt is elmehet teljesítőképessége végső határáig a 72 órás, és az öt napos versenyeken.  A Spartan CEU régióban, amelyhez a V4-ek mellett Románia és Ukrajna tartozik, a 4 órás a leggyakoribb formátum, 24 órásból évi egyet rendeznek. 

A verseny szervezői, a krypteiák különböző, a csapategységet próbára tevő, kitartást igénylő feladatsort állítanak össze, amelyet kipihenten és fáradtan is letesztelnek, majd a forgatókönyvet jóvá hagyatják a Spartan Race amerikai központjával, ezt követően kezdődhet a megvalósítás – magyarázta Hegedűs Hajnalka. 

A mai HH az elmaradt, jótékonysági, karácsonyi verseny pótlása. A HH versenyekre mindig van kötelező felszerelési lista, melyet a rajthoz állónak magával kell hoznia. Ezúttal, a Valentin-nap miatt ebben, egyébként szokatlan módon egy rózsa is helyet kapott, illetve egy 20x20 cm-s doboz, amelyet az indulóknak ajándékkal kell megtölteni. A sportolók által gyűjtött, eredetileg karácsonyra szánt ajándékcsomagokat aztán két gyermekotthon lakói kapják, akik nemcsak passzív elviselői lesznek az ajándékozásnak: egy részük a verseny utolsó fázisában bekapcsolódik a feladatmegoldásba a csapatokkal egyetemben.

"Eredetileg a HH mellett lett volna egy trail, Workout Tourral összekötve. Ám a járványügyi korlátozások miatt ezeket nem tudtuk betervezni. Ezért Gimesen ezek a versenyek majd áprilisban valósulnak meg. HH akkor is lesz, de úgy gondoltuk, a jelenleg engedélyezett keretek között legalább egy HH-et megvalósítunk most is" – ismertette a verseny hátterét Hegedűs Hajnalka. 

Aki kedvet kapott egy kis sárban kúszáshoz, még odaérhet Gimesre, helyszíni nevezésre korlátozott számban van lehetőség. 

Marek Hreško felvételei a törökmezői Hurricane Heaten készültek
Galéria
+14 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.