2022. február 14., 11:59

Szélvihar vitte el a spártaiak sátrait Törökmezőn

Rekordrészvétellel zajlott a Spartan Race első, évadnyitó versenye a közép-európai régióban, a benevezettek 99,5%-a rajthoz állt, amire korábban még soha nem volt példa – árulta el lapunknak Szimon Zita versenyigazgató. 

Juhász Patrik (k) végzett az élet a férfiak körében
Juhász Patrik (k) végzett az élet a férfiak körében
Fotó: a Spartan Race Hungary Facebook-oldala

A Spartan Race elsősorban akadályversenyként vált világszerte ismertté, de újabban rendeznek akadályok nélküli terepfutó versenyeket is. Az első ilyenre tavaly szeptemberben került sor Salgótarjánban. A második magyar trail egyben a közép-európai régió évadnyitó versenye is volt. A szokásos téli versenyek ugyanis a járványügyi korlátozások miatt elmaradtak.

A versenyre Nagymaros védett külterületén került sor, ezért a szervezők a természetvédelmi hatóságokkal egyeztetve 500 főben korlátozták a résztvevők létszámát. A nevezések nem egész egy nap leforgása alatt gazdára leltek.

A verseny nem indult zökkenőmentesen: szombatra virradóra hatalmas szélvihar támadt, amely több száz méterre vitte el a regisztrációhoz felállított sátrakat, így a regisztrációra és az időmérésre is a szabad ég alatt került sor. A természet így a technikai személyzetnek is igazi spártai körülményeket teremtett.

Férfi elitben két szlovák érem is született, a dobogó két alacsonyabb fokán. 
1. Juhász Patrik (0:51:38) Gyöngyös
2. Patrik Krajčovič (0:55:37) Nagyszombat
3. Štefan Planeta (0:56:13) Kassa
A hölgyek mezőnyében fél perc döntött az első helyről.
1. Purgai Evelyn (1:04:01) Titans of Hungary
2. Bronislava Chrappa (1:04:35) Pozsony
3. Mélypataki Réka (1:05:16) Budapest.
A hölgyek mezőnyében senki sem volt gyorsabb Purgai Evelynnél
Fotó:  a Spartan Race Hungary Facebook-oldala

Magyarország mellett Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, Romániából és Ausztriából is érkeztek versenyzők a regionális viadalra. 

"Szombat reggel tökéletes idő fogadott bennünket, valami hihetetlen hangulata volt annak, ahogy az 500 ember közösen bemelegített és elrajtolt. A Magyarországon most debütált workout tour is nagyon jól sikerült. Az embereknek Törökmező is nagyon tetszett, illetve bejárták a tágabb környéket is, így a sport kicsit a turizmust is megpörgettük" – mondta Szimon Zita versenyigazgató.

Szlovákiában legközelebb most hétvégén, február 19-én lesz egy Hurricane Heat Gímesen, majd, szintén Gímesen április 9-én egy trail, május 28-29-én Somorján kerül sor az egyetlen hazai szervezésű super távú versenyre, amely mellett sprint, Hurricane Heat és gyermekfutam várja a résztvevőket. Az utolsó szlovákiai versenyre augusztus 27-28-án kerül sor, a helyszínt egyelőre nem nevezték meg, de azt tudjuk, hogy a gyerekfutamok mellett sprint, beast és ultra távú futam lesz, és egy trail is.

Aki Magyarországon állna rajthoz, a Rakaca-tó mellé menjen, április 23-24-én. 
 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.