2023. szeptember 10., 18:18

A végéhez közeledik a spártai szezon

A két hét múlva esedékes valcsai versenyre már csak az edzésben levők nevezzenek, az október 14-15-ei komlói futam alsó polcára viszont még a kanapéharcosok is felkészülhetnek.

Spartan
Fotó: Spartan Race Hungary Facebook-oldal

Végéhez közeledik az idei Spartan Race-szezon. A Spartan Race alig egy évtizedes múltra tekint vissza, ami nem nagy idő, de erős sportmarketinggel mára egyértelműen a világ legismertebb akadályversenyévé tudta pozicionálni magát.

A Spartan Race alapítója Joe De Sena (54), aki a Wall Street-i brókerkarriert cserélte versenyszervezésre. Természetesen a hosszútávfutás nem volt idegen tőle, ő maga is több hosszú vagy ultra távú versenyt teljesített. Volt olyan év, hogy tizennégy Ironman versenyen indult, amelynek távját az átlagemberek nagy része legyalogolni sem bírná.

Az első Spartanra 2010-ben került sor. Az idők során a verseny differenciálódott, különböző típusai alakultak ki. Sprint távon 5 kilométeren húsz, Super távon 10 kilométeren 25 akadályt kell teljesíteni, a Beast táv pedig félmaratoni, 30 akadállyal. Vannak azonban ennél hosszabb távú versenyek is, például a nemrégiben a csehországi Kouty nad Desnouban tartott ultra verseny, melyen 54 kilométert kellett teljesíteni, 66 akadályt leküzdve, miközben a szintemelkedés 3057 méter volt. A versenynek volt egy felsőszeli teljesítője is, vele a jövő héten olvashatnak interjút a szurkoló.sk-n.

A versenyszezon pedig lassan a végéhez közeledik. Szlovákiában idén négy versenyhétvége volt, ezek közül az utolsóra két hét múlva, szeptember 23-24-én, a Valcsai-völgyben kerül sor. Ez egy Trifecta-hétvége, ahol mindhárom táv teljesíthető, akinek ez sikerült, az egy egyesítő éremmel is gazdagodik. Aki az akadályokat kihagyná, 21 kilométeres trailen indulhat. Ez gyakorlatilag egy hegyi félmaraton. Ha nincsenek tapasztalatai a hosszútávfutással, ne ezzel kezdje.

Ezen a hétvégén látszólag minden lesz, még egy HurricaneHeat is belefért. Ez a Spartannak a kitartási versenye, ahol nem egy adott táv minél rövidebb idő alatt való megtétele a lényeges, hanem az adott időkereten belül kell különböző feladatokat végezni. A négyórás ezek közül a legrövidebb. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, lesznek gyerekversenyek is.

Aki pedig nem rest utazni, a Dél-Magyarországon fekvő, a létező szocializmusban szénbányászata miatt a mainál sokkal szebb napokat is megért Komlón versenyezhet idén utoljára. Október 14-15-én a legrövidebb és a leghosszabb távon, a Sprinten és a Beasten lehet indulni. A versenyhétvégét 10 kilométeres, akadályok nélküli trail verseny, és gyermekfutam egészíti ki.

Aki pedig már nagyon türelmetlen, az most még bevezető áron regisztrálhat az első 2024-es csehországi versenyre, melyet már meg is hirdettek.

Illetve Salgótarjánban 2024. január 20-án téli futam térítené magához a karácsonyi lakoma után az amatőr sportolókat. A Sprint mellé Super távot is ígérnek a szervezők. A salgótarjáni pályán már e sorok írója is futott. Ha még hó is lesz, akkor nagyon hangulatos hétvégére van kilátás. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.