2022. február 25., 15:36

Elrajtolt a Spartan Race 2022-es versenyprogramja

A Börzsöny festői lankáin rajtolt el a közép-európai régió első Spartan Race eseménye. A járványügyi korlátozások miatt az elmúlt két évben sorra maradtak el a versenyek, így a tágabb régió sportolói ki voltak éhezve egy jó futásra: az 500 fős keret nem egész egy nap alatt betelt.

Spratan Race
Fotó: Marek Hreško

A Spartan Race alig egy évtizedes múltra tekint vissza, ami nem nagy idő, de erős sportmarketinggel mára egyértelműen a világ legismertebb akadályversenyévé tudta pozicionálni magát. 

A Spartan Race alapítója Joe De Sena (53), aki a Wall Street-i brókerkarriert cserélte versenyszervezésre. Természetesen a hosszútávfutás nem volt idegen tőle, ő maga is több hosszú vagy ultra távú versenyt teljesített. Volt olyan év, hogy tizennégy Ironman versenyen indult, amelynek távját az átlagemberek nagy része legyalogolni sem bírná.

Az első Spartanra 2010-ben került sor. Az idők során a verseny differenciálódott, különböző típusai alakultak ki. Sprint távon 5 kilométeren húsz, Super távon 10 kilométeren 25 akadályt kell teljesíteni, a Beast táv pedig félmaratoni, 30 akadállyal. Vannak azonban ennél hosszabb távú versenyek is.

Törökmezőn nem ilyen, hanem trail típusú versenyre került sor. Ez egy klasszikus terepfutás akadályok nélkül, illetve volt egy négyórás Hurricane Heat, ahol nem a távolság a döntő, hanem az, hogy a fizikai és mentális állóképességet próbára tevő feladatokat a versenyzők csapatban dolgozva oldják meg.

– A trail egy akadályok nélküli terepfutás, ahol legfeljebb a természet állít akadályokat a futók útjába. Több táv létezik, Törökmezőn 10 kilométert futottak. Az 500 versenyző tömegrajttal indult, ami már önmagában is egy látványos jelenség. Közép-Európában, a nagy maratonfutásokat leszámítva viszonylag kevés olyan sportesemény van, ahol ötszáz futó egyszerre indul – mondta el a MAGYAR7-nek a szádalmási Milata Patrik, aki a trail versenyek szervezéséért felelős. 

Spratan Race
Fotó:  Marek Hreško

Az évadnyitó esemény rekordrészvétellel zajlott, a benevezettek 99,5%-a rajthoz állt, amire korábban még soha nem volt példa – árulta el lapunknak Szimon Zita versenyigazgató. A verseny nem indult zökkenőmentesen: szombatra virradóra hatalmas szélvihar támadt, amely több száz méterre vitte el a regisztrációhoz felállított sátrakat, így a regisztrációra és az időmérésre is a szabad ég alatt került sor. A természet így a technikai személyzetnek is igazi spártai körülményeket teremtett. Magyarország mellett Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, Romániából és Ausztriából is érkeztek versenyzők a regionális viadalra.

Férfi elitben két szlovák érem is született, a dobogó két alacsonyabb fokán. 
1. Juhász Patrik (0:51:38) Gyöngyös
2. Patrik Krajčovič (0:55:37) Nagyszombat
3. Štefan Planeta (0:56:13) Kassa
A hölgyek mezőnyében fél perc döntött az első helyről.
1. Purgai Evelyn (1:04:01) Titans of Hungary
2. Bronislava Chrappa (1:04:35) Pozsony
3. Mélypataki Réka (1:05:16) Budapest.

A Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Ukrajna és Románia alkotta közép-európai versenyrégióban 14 versenyhétvégét terveztek, összesen 52 futammal. A régió egyetlen, igazi csemegének ígérkező Ultra távú versenyét (50 km, 60 akadály) augusztus 27–28-án, éppen Szlovákiában rendezik. Május végén pedig Somorján is rajthoz állhatnak az extrém körülményeket kedvelő sportolók, persze csak akkor, ha a járványügyi korlátozások ezt lehetővé teszik.

Megjelent a Magyar7 2022/8.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.