2022. április 14., 17:47

Valóban spártai szezonnyitó

A hétvégére lehűlő idő valóban spártai körülményeket teremtett a Spartan Race szlovákiai idénynyitó versenyére, amely a gímesi vár tövében, enyhe zápor és 10 fok körüli hőmérséklet mellett zajlott.

Spartan Race
Fotó: A Spartan Race Slovakia hivatalos Instagram profilja)

Noha a Spartan Race még csak egy évtizednél alig valamivel hosszabb múltra tekinthet vissza, alapítója, az olasz gyökerekkel rendelkező, amerikai Joe De Sena aktív sportmarketing-tevékenységének köszönhetően mára a világ legismertebb akadályversenyévé vált. A pályán a versenyzőknek különböző természetes és/vagy mesterséges akadályokat kell leküzdeni, amelyek nagy része – a dárdadobást leszámítva – a katonai alapkiképzésből lehet ismerős azoknak, akik még kénytelenek voltak részt venni benne. Az 5, 10 és 21 kilométeres távokon megtehető verseny – akiknek ez már gyerekjáték, azok számára vannak hosszabb versenyek is – csakhamar nagy népszerűségre tett szert Közép-Európában is. Hamar kialakultak a nemzeti Spartan-közösségek. Az amerikai vezetés Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Romániát és Ukrajnát sorolta be a közép-európai versenyrégióba. Az alapító missziója ambiciózus: 100 millió ember életét szeretné megváltoztatni a mozgás által. 

Szombaton Gímesen egy trail típusú futammal nyitották a 2022-es szlovákiai versenyszezont. A trail egy terepfutó verseny, akadályok nélkül. A szádalmási Milata Patrik, a közép-európai régió trail versenyek lebonyolításáért felelős vezetője a Magyar7-nek elmondta, a verseny előkészületei a tervek szerint haladtak, csütörtökön érkezett a helyszínre, ahol még egyszer ellenőrizte a pályát, melynek kijelölése pénteken történt meg. A „spártaiakat” szombatra várták, a rajt tíz órakor volt. 

A megméretésre 523-an neveztek be, nyilván a hazaiak voltak a legtöbben, mellettük Magyarország, Csehország, Lengyelország és Ausztria képviseltette magát a 10 km-s, 380 méter szintemelkedésű pályán.

Milata Patrik elmondta, a trail nagyon jó fogadtatásra talált a közép-európai versenyrégióban. Liberecben már volt egy 50 km-es verseny is, ami nem kimondottan a kezdőket célozta.

 – Főleg azok körében népszerű, akiket vonz a Spartan versenyek világa, de még tartanak az akadályoktól. A workout tour során, versenyen kívül kipróbálhatják ezeket az akadályokat. Miután kipróbálták őket, akár egy klasszikus Spartan Race-en is indulhatnak – mondta.

A trail mellett Gímesen egy négyórás Hurricane Heatre is sor került. Itt nem kifejezetten a távolság számít, hanem a csapatban megoldandó, fizikai és mentális kitartást igénylő feladatok teljesítése. 

Aki pedig már azt várja, hogy egy akadályversenyen indulhasson, nem kell soká várnia. A húsvét utáni hétvégén a kelet-magyarországi Rakaca-víztározó mellett lesz 5 és 10 km-s táv, aki ennyit nem utazna, annak Somorját kell megcéloznia, május utolsó hétvégéjén.

Eredmények
Férfiak:
1. Radoslav Kopčan 0:42:33
2. Patrik Krajčovič 0:43:07
3. Ján Vladár 0:43:54
Nők
1. Eszter Hortobágyiová 0:47:57
2. Simona Kuchařová (CZ) 0:51:32
3. Zuzana Adamčíková 0:52:28
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.