2023. október 18., 14:00

A sport nincs korhoz kötve! – figyelmeztet a 74 éves atléta

Sok 74 éves ember annak is örül, ha a boltig el tud menni a saját lábán. Kőszegi Lajos hétvégén életében másodszor teljesítette a Spartan Race Beast távját, amely a nagykönyv szerint legalább 21 km, melynek során 30 akadályt kell leküzdeni. A táv Komlón ezúttal 26 kilométeresre sikeredett. A kerepesi nyugdíjas a magyar Spartan szubkultúra sztárja, komoly rajongótáborral. Arra készül, hogy 75. születésnapját is a pályán ünnepelje, de a leghosszabb távra már nem vállalkozik. Kőszegi Lajos minden nap korán ébred, és első dolga az edzés. Kertjében, a saját maga által készített eszközökkel gyúr, illetve saját testsúlyos edzéseket végez. Az edzésekről videót is készít. Célja, hogy megmutassa: a sport nem korhoz kötött. Magyarország talán legidősebb fitnesz influencerével beszélgettük, aki természetesen nem tartja magát annak.

Kőszegi Lajos
Kőszegi Lajos
Fotó: Kőszegi Lajos Facebook-oldala

1949-ben születtél, gyermekkorod a legsötétebb Rákosi-diktatúra idejére esett. Milyen emlékeid vannak erről az időszakról?

A társadalmi jellegű dolgokból nem sokra emlékszem. Egyszerű vidéki család egyszerű gyermeke voltam, iskolába jártam, de így különösebb emlékeim nincsenek.

Mi volt a foglalkozásod, mielőtt nyugdíjba mentél volna?

Kereskedelmi szakközépiskolát végeztem, és a kereskedelemben dolgoztam, iparcikkeket forgalmaztunk. Játék, sporteszköz és hangszer volt a cégünk fő profilja.

Mikor kezdtél sportolni?

Sportolói pályám két szakaszra osztható. Az első 1964-65 körül kezdődött, és a hetvenes évek végéig tartott. Bokszoltam, ez volt az alapom.

Az ökölvívásban milyen eredményeid voltak?

Különösebb eredményeim nem voltak. Persze jártunk versenyekre, harmadik helyezéseket értem el. Nem voltam egy szuper bajnok, inkább azért jártam edzeni, hogy mozogjak, sportoljak.

Milyen súlycsoportban bokszoltál?

Nagyváltósúlyban. Szerepeltem az országos bajnokságban is, de nem voltam olyan jó bunyós, mint amennyire szerettem bunyózni. Voltak tőlem jobb bunyósok is.

Miután szögre akasztottad a kesztyűt, sportoltál-e mást, vagy egy sport nélküli időszak következett?

Sokáig hobbiszinten futottam, hogy edzésben tartsam magam. Utána, sajnos, közbejött egy betegség, és a sportolói pályám hosszú évekre megszakadt.

Hogyan találtál rá a Spartan Race-re?

A betegségemből sikerült szerencsésen felépülnöm, és 2011-ben jött az a felismerés, hogy sportolni kellene, futni kellene. Akkor 62 éves voltam, és le voltam amortizálva a betegség után.

Szerettem volna olyan erős és sportos lenni, mint korábban. 2011. szeptember 1-jén kezdtem sportolni. A kertben, a ház körül kezdtem futni, illetve egy hosszú vasdarabbal súlyzózni. 2012-ben futottam először a határban.

Fokozatosan növeltem a távokat. 2014-ben részt vettem a Legion Runon, a Fighter's Runon, és akkor valahogy szembe jött velem a Spartan. A Hungaroringen volt a rendezvény, részt vettem, és nagyon megszerettem. Ugye itt a fizikai erő mellett ügyességre is szükség van, hogy legyőzd az akadályokat. A pályán felülmúlhatod önmagad.

A családod mit szólt ehhez? Azért az nem teljesen szokványos, hogy az emberekben nyugdíjas korukban ébred fel a sárban kúszás iránti vágy...

A nejem mindvégig támogatott. Eddig egész jól viselte, hogy versenyzek.

Sosem próbált lebeszélni?

1993-ban volt egy komoly betegségem, akkor az orvosok azt mondták, meghalok. A feleségem mindvégig mellettem állt a felépülésem során. Persze azért félt, mert nem vagyok már 20 éves. De lebeszélni soha nem akart. Igaz, most már én is kevesebbet versenyzek, már csak Spartanra járok. Van sok más akadályfutó verseny is, 2014 óta megcsináltam több mint hetvenet. Annak köszönhetően, hogy a Spartan bevezette a 60+-os Age Groupot, mindhárom távon sikerült a korosztályomban dobogós helyen végeznem.

Két Beastet is futottál, ami még a fiatalok közül sem sikerül mindenkinek. Hogyan készülsz ezekre a versenyekre?

A saját magam edzője vagyok. Részben a korom miatt. Meg nyugdíjasként nem is volt annyi pénzem, hogy drága akadályedzésekre járjak. Magamnak készítettem dolgokat. Az edzőtermem kötélből, nyújtóból, súlyzókból áll, van szobabiciklim is. Meg van egy összerakható, három részes létrám, azt rakom össze majomlétrának, illetve azon gyakorlom a függeszkedéssel, mászással összefüggő gyakorlatokat. Jártam kimondottan OCR-es pályára is, de sajnos, a covid miatt abbamaradtak az edzések.

Hogy érzed, mennyire épül még be az edzés a te korodban?

A szubjektív érzésem az, hogy nagyon jól beépül.

Rengeteg ember számára példakép vagy, nem túlzás azt mondani, hogy a magyar Spartan szubkultúrában te egy sztár lettél. Hogy kezeled ezt?

Nem tudom, hogy ez így van-e, de ha igen, akkor sem változtatott rajtam. Én csak csinálom, amit szoktam, amit szeretek. Talán annyi, hogy videókat készítek a reggeli tornáimról. Régebben hosszabb videókat csináltam, felvettem az egész edzést, ma már rövidebb, 5-6 perces videókat készítek. Természetesen sok gratulációt kapok a sima futók köréből is, nem csak az akadályfutóktól. Célom, hogy példát mutassak, és felhívjam az emberek figyelmét arra, hogy a sport nincs korhoz kötve.

Mik a további terveid a pályán, illetve azon kívül?

Most hétvégén 8 óra alatt sikerült a Beast, sajnos, már nagyon fáj a jobb lábam, nem bírok futni. Korábban futottam jobb kilométeridőket is, de most már nem megy. Főleg az erőnléti edzésekre koncentrálok. Jövőre április 13-án Szombathelyen lesz az első magyarországi Spartan esemény. Ez közel esik a 75. születésnapomhoz. Így szeretném egy futóbulival megünnepelni. Többen jelezték, hogy elkísérnének. De már csak Sprint távon indulok.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.