2023. december 3., 16:22

Különleges verseny rendezési jogát sikerült megszerezni Szlovákiának!

Lesz egy olyan sportesemény 2024-ben, amelyből Európa szerte csak egyet rendeznek, és azt éppen Szlovákiában. Aki tehát begyűjtené a különleges érmet, annak Erdőhátra kell utaznia!

Spartan Race Honor
A 2020-as, magyarországi Spartan Race Honor különleges befutóérme
Fotó: Spartan Race

A Spartan Race messze nem az egyedüli akadályfutó verseny a világon, de azt talán elfogultság nélkül mondhatjuk ki, hogy az alapító, Joe De Sena (54) kereskedelmi előélete miatt a legnagyobb hype ekörül van.

A Spartan Race egy amerikai eredetű akadályfutó verseny. A Spartan Race alapítója Joe De Sena  a Wall Street-i brókerkarriert cserélte versenyszervezésre. Természetesen a hosszútávfutás nem volt idegen tőle, ő maga is több hosszú vagy ultra távú versenyt teljesített. Volt olyan év, hogy tizennégy Ironman versenyen indult, melynek távját az átlagemberek nagy része legyalogolni sem tudná.

A Spartan Race-nek három fő típusa van, a legrövidebben, a Sprinten 5 kilométeren húsz akadályt kell teljesíteni, a következő táv a 10 kilométeres Super, ahol legalább 25 akadály várja a résztvevőket. Akiknek ez sem elég, Beast távon állhatnak a rajtzónába, ahol a táv már a félmaratonéval azonos, 21 km, és legkevesebb 30 akadállyal kell számolni a teljesítés során. Természetesen vannak ennél hosszabb versenyek is, s bár az Ultra teljesítésének nem feltétele valamelyik rövidebb táv lefutása, 50 kilométeres, 60 akadályos versennyel nem feltétlenül egészséges kezdeni…

Van a versenyeknek egy "oldalhajtása", ez pedig a Honor-sorozat. A szervezői szándék szerint "A Honor sorozat mindazoknak állít emléket, és azokat tiszteli meg, akik minden nap leküzdik az akadályokat országuk és közösségeik szolgálatában és védelmében. Versenyezzen katonaságunkkal és első beavatkozóinkkal, és kapjon különleges emlékérmet!"

Nyilván az Egyesült Államokban egészen más a hadsereg és més fegyveres erők és első beavatkozók társadalmi státusza, hisz az ország függetlenségét a gyarmattartóktól fegyveresen sikerült kivívni, illetve ott nem volt negyven évig szocializmus, melynek fenntartásához a fegyveres erők asszisztáltak, amit még imázsszinten nem bizonyosan sikerült kiszuszogniuk.

A Honor típusú versenyeken a táv változatlan, viszont a szervezés a fegyveres erőkkel karöltve történik, a verseny pedig egy katonai bázison zajlik, ahol az akadályok egy része is katonai jellegű, a kúszás például tankok alatt élvezhető stb.

Korábban, 2020-ban Magyarországon, Veszprém mellett rendeztek ilyen versenyt, de a koronavírus-világjárvány miatt módosítani kellett az időpontot, és a beutazási korlátozások miatt sem tudtak annyian elmenni, amennyien szerettek volna.

2024-ben Európában az egyedül Honor versenyt Szlovákiában rendezik, jelentette be hivatalosan pénteken a Spartan Slovakia. A versenynek a Szenice közelében található Erdőháti Katonai Műszaki és Vizsgálati Intézet telephelye ad otthon 2024. április 27-28-án. A verseny különlegessége, hogy ez egy ún. Trifecta weekend, azaz aki bírja, az mindhárom távot lefuthatja a hétvége során, így az egyesítő érmet is hazaviheti.

Ezen kívül még egy Trifecta hétvége lesz Szlovákiában, augusztus utolsó és szeptember első napján, itt viszont a Beast helyett Ultrát kell futni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.