2022. augusztus 2., 08:00

Csehországban összedobtak az emberek több drónra valót az ukránoknak

Csehország az ukrajnai háború február 24-ei kitörése óta jelentős mennyiségű fegyvert szállított keleti szomszédunknak. A cseh kormányoldal is nagyon elkötelezett a fegyverszállítás terén, de egy honlapon magánszemélyek is adakozhatnak, illetve vásárolhatnak felszerelést az ukrán katonáknak.

bivoj drón
Cseh Bivoj a mezőn. Ez a felderítő változat, de van egy kisebb, kamikaze, és egy többször használható harci változata is.
Fotó: mil.in.ua

A csehszlovák fegyvergyártás és hadiipar a Varsói Szerződés, illetve tágabb értelemben a "béketábor" keretein belül is jelentékeny volt. Csehország és Szlovákia a szövetségi állam felbomlását követően, a világpiacon, immár egymás konkurenseként is igyekezett javítani pozícióit.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta fegyveradományokkal is segítik Ukrajnát, de kereskedelmi alapon is szállítanak nekik fegyvereket.

Csehország június végéig a BBC összefoglalója szerint 0,27 milliárd dollár értékű katonai segítséggel támogatta Ukrajnát, ezzel az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Lengyelországot, Németországot, Kanadát és Norvégiát követően a hetedik legnagyobb katonai támogatást nyújtotta.

Bár a sajtóban főként az Ukrajnának szállított nehézfegyvereket prezentálják előszeretettel, Csehország jelentős mennyiségű kézifegyvert is küldött. Itt elsősorban készletkisöprésről beszélhetünk, hisz ezek elsősorban a "régi, jó, szocialista" fegyverek, melyek egy része már jó ideje állhatott a hadianyag-raktárak mélyén. Megszabadultak 30 ezer darab vz. 82 pisztolytól, ez annyi, mint ha háromezer ember híján Komárom minden lakosának adtak volna egyet, beleértve a csecsemőket is. Az 1983-tól gyártott oldalfegyvert a Csehszlovák Néphadsereg számára fejlesztették ki, de ezt használta a rendőrség is. A hazai rendőrök oldalán is ezt láthattuk, mielőtt 2016-ban Glockokkal szerelték volna fel őket.

vz. 82
Rémlik a rendőr oldaláról?
Fotó:  Wikipédia

A csehszlovák kézifegyvergyártás egyik büszkesége a vz. 61 géppisztoly, vagy ahogy sokan ismerik, a Škorpion. Ebből több mint kétezret adtak. A szintén saját fejlesztésű, vz. 58-as gépkarabélyból, amit a Csehszlovák Néphadsereg csaknem minden katonája fogott a kezében, ötezer darabot küldtek, 3,5 millió darab lőszerrel. Jelentős tűzerőt képviselhet a csatatéren az a 3200 darab vz. 59-es géppuska is, melyhez 3,5 millió golyót is adtak.

A viszonylag újnak mondható, cseh fejlesztésű, 12,7 mm-es Falcon rombolópuskából 19-et küldtek, és egy igazi matuzsálemből, az SZVD-ből, vagy, ahogy többen ismerik, a Dragunov mesterlövészpuskából is adtak egy tucatnyit.

ZVI Falcon
Nagy kaliber, nagy lőtávolság, ez a ZVI Falcon
Fotó:  gagadget.com

Szintén régi bútor az RPG, melynek sok változata van. A vállról indítható páncéltörő 75s változatából 10 ezer darabot adtak.

Vannak azért modernebb kézifegyverek is a cseh csomagban, mint például a CZ BREN 2 rohampuska, melyet 2015-től gyártanak. Ezek számát nem közölték, de abból, hogy ehhez is 3,5 millió töltényt adtak arra következtethetünk, hogy néhány ezres nagyságrendről van szó.

Egy korábbi cikkünkben kitértünk rá, nyugati források aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az Ukrajnába szállított fegyverek esetlegesen rossz kezekbe kerülhetnek: a feketepiacra, vagy harmadik országba. Nos, egy pisztolynál ennek jóval nagyobb az esélye, mint mondjuk egy önjáró löveg esetében...

De 30 150 pisztollyal még a legelszántabb hadsereg se menne semmire az oroszok ellen, nehézfegyverekre van szükség, idézhetnénk szabadon Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Láthatjuk, hogy miután, több hónapnyi kitartó kérlelést követően modern nehézfegyverek nagyobb mennyisége érkezett az országba – nyitott kérdés, hogy ezek kezelőszemélyzete gyorstalpalón kiképzett ukrán-e, esetleg más nemzetiségű, de erről megoszlanak a vélemények... –, az ukránok válaszadó képessége is megváltozott, bár mennyiségileg még mindig Vlagyimir Putyin hadserege áll jobban. Csehország 2022 áprilisában 40 darab T-72 tankot, annak is az M1 verzióját ígérte oda az ukránoknak, amelyet aztán folyamatosan le is szállítottak.

Saját gyártású, BVP-1 gyalogsági harcjárműből öt darabnál többet vittek, viszont, ami ennél jelentékenyebb: a svéd gyártású Pbv 501A-ból 56 darabot.

A szovjet gyártmányú, D-20, 152 mm-es tarackból Bulgáriától vásároltak példányokat, ezek számát nem sikerült kideríteni.

Szintén vittek valamennyit a szovjet eredetű, 122 mm-s Gvozdivka, és több mint 20 darabot a 152 mm-s, csehszlovák gyártású ShKH vz. 77 DANA önjáró lövegből.

Rakéta-sorozatvetőből bizonyosan tudható, hogy RM-70-esből több mint 20 darabot szállítottak A bolgár szálon át érkező Gradok számát nem sikerült pontosítani.

Föld-levegő rakétából hat Strela-10M lett az ukránoké a csehek jóvoltából, ezek kezelését nem kellett megtanulniuk, hiszen az eszköz a szovjet érából származik. Egy éles szemű fotósnak sikerült elkapni a vasúti szállítást. Felismeri valaki a hátteret?

Strela-10M
Megy a gőzös, megy a gőzös Ukrajnába...
Fotó:  oryxspioenkop.com

A nem a legújabbnak számító, 1976-os fejlesztésű, de hatalmas tűzerőt képviselő Mi-24V helikopterből is több mint két darabot adtak. A gép küllemének jellegzetességes az orrból előremeredő, 12,7 mm-es négycsövű géppuska. A gép egy tonnányi bombaterhet szállíthat, a V változat 8 Sturm páncéltörő rakétával rombolhatja az ellenség páncélosait, de igény szerint, típustól függően további, változatos típusú, nem irányított rakétákkal, gépágyúkkal, gránátvetőkkel, nehézgéppuskákkal, aknaszóró konténerrel szerelhető, valóságos erődítmény. Sylvester Stallone-nak köszönhetően a gépet az is ismeri, aki nem tudná a típusszámot fejből megmondani.

Egy cseh magáncég által fejlesztett, Bivoj típusú felderítő drónból hármat küldtek, ennek érdekessége, hogy közadakozásból vásárolták. A zbraneproukrajinu.cz oldalon keresztül a háború 159. napjáig 23 776 adakozó összesen 120 579 710 cseh koronát dobott össze eddig az ukrán hadsereg részére.

A szovjet gyártású, Strela-2 vállról indítható légvédelmi rakétárendszerből 160 darabbal támogatták az ukránokat.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.