2022. július 7., 19:50

Nem aprózták el: rakétával lőtték ki az ukrán zászlót az oroszok a Kígyó-szigeten

Egy ukrán egység kitűzte a kék-sárga lobogót a Kígyó-szigeten, mire az oroszok rakétával válaszoltak. Folytatódik a szimbolikus küzdelem (is).

Kígyó-sziget
A szimbolikus hadművelet
Fotó: Forpost

A Kígyó-sziget mindössze 0,17 négyzetkilométer, tulajdonképpen akkora, mint egy nagyobb zártkerti ingatlan, a városi hobbikertészek ennék kisebb területtel is beérik. A Fekete-tengerben fekvő, a II. világháború utáni területrendezésekből kifelejtett apró szigetecske hivatalosan most éppen orosz kézen van, de miután az ukránok rakétatüzérséggel és drónokkal is támadták, az oroszok visszavonultak róla, hivatalosan jóindulatuk jeleként, hogy tudjanak az ukránok gabonát szállítani. A Kígyó-sziget körüli dolgokról ezekben a cikkeinkben írtunk.

Most egy újabb incidens borzolta a kedélyeket az apró földdarabon. Ukrán katonák motorcsónakkal szálltak partra, és kitűzték a szigetre az ukrán zászlót. Az ukrán sajtó szerint a manőver után távoztak a szigetről.

Az orosz fél némileg árnyalta a képet, ezek szerint a műveletnek halálos áldozatai is vannak. Az orosz védelmi tárca közleménye szerint "a katonai kudarcok és az ukrán csapatok visszavonulása miatt a kijevi rezsim kísérletet tett arra, hogy szimbolikusan eljuttassa a zászlaját a Kígyó-szigetre".

Ukrán katonák hajnal öt körül motorcsónakból szálltak partra, kitűzték a zászlót, és készítettek róla egy képet.

Az orosz légierő egyik repülőgépe azonnal rakétatámadást intézett a sziget ellen. Ennek következtében az ukrán katonák egy része megsemmisült, a többiek elmenekültek"

– áll az orosz minisztériumi közleményben.

Sajnálatos, hogy az egyébként is kivéreztetett ukrán hadsereg még ilyen, semmire sem jó hadműveletek során is előerőt veszít, ha hihetünk az orosz közleménynek.

Az esetből anyagilag mindenképp az ukránok jöttek ki jobban. Egy zászló, ha Kínában készítik, 10 euróból megvan, amihez már csak az odajutáshoz szükséges motorbenzin költségét kell hozzászámítani. Ezzel szemben egy harci repülőgép felszállása önmagában több ezer eurós tétel, nem is beszélve a rakétáról, melynek darabja, típustól függően több ezer, de akár több  tízezer euróba is kerülhet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.