cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. július 12., 16:33

Iráni drónok szállnak Putyin segítségére?

Irán több száz drónt szállít Oroszországnak egy titkosítás alól nemrégiben feloldott amerikai hírszerzési jelentés szerint, melyről Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt a CNN hírtelevízióban.

Amerikai Predator drón Hellfire rakétát lő ki
Amerikai Predator drón Hellfire rakétát lő ki
Fotó: ResearchGate

Irán a jelentés szerint arra készül, hogy mielőbb megkezdje az orosz erők kiképzését a drónok használatára.

Sullivan szerint a közel-keleti ország július elejére tervezte a kiképzés első turnusát, tehát elképzelhető, hogy az már folyamatban is van. Azt azonban az amerikaiak nem tudják megerősíteni, hogy a drónok már leszállításra kerültek-e, vagy ez még folyamatban van.

Az amerikaiak szerint az, hogy Oroszország Irántól kér segítséget, arra utalhat, hogy saját fegyverei az elmúlt hetek súlyos támadásai során kimerültek. Sullivan elmondta, Irán valószínűleg hasonló drónokat biztosított a jemeni húti lázadóknak, amelyekkel szaúd-arábiai célpontok ellen intézhettek támadásokat.

A drónok a február 24. óta tartó háborúban fontos szerephez jutnak mindkét oldalon. Azt, hogy az ukránok kezdeti sikereiket az török Bayraktar TB-2 drónoknak köszönhetik, ebben a cikkünkben írtunk.

Az oroszok később komoly légvédelmet telepítettek a megszállt területekre, így az ukránok ebbéli előnye feloldódni látszik, pedig a népszerű drónról népszerű dal is született, erről itt olvashatnak.

A csak az igazolt veszteségeket számoló Oryx blog szerint az ukránok a mai napig tíz darab TB-2 drónt vesztettek, ami nem olcsó mulatság, egy ilyen pilóta nélküli repülőgép ára 5-6 millió dollárra tehető. Ezen felül további 16 drónt is vesztettek, de ezek között vannak olcsó típusok is.

Az oroszok ugyanezen forrás szerint 95 drónt vesztettek, de ebből 63 Orlan-10, amely darabonkénti költsége "csak" 87 és 120 ezer dollár között van, ami szintén több annál, amennyiért a gyereknek drónt veszünk játszani a kertbe, de egy TB2 árából 50 Orlan vásárolható, akkor is, ha a drágább áron számoljuk.

Orlan-10
Egy ukránok által "foglyul ejtette" Orlan-10
Fotó:  oryxspioenkop.com

A katonai felhasználásra tervezett drónokon kívül mindkét fél használ polgári célú, kereskedelmi forgalomban vásárolható drónokat is.

Kis túlzással mondhatjuk, hogy ön azért vesz az Ali Expressről sokkal drágábban drónt, ami aztán lehet, hogy ide se ér, mert az oroszok és az ukránok mindet felvásárolták.

A polgári célú drónokat felderítésre és tűzvezetésre is használják, illetve házi, sufnitunning módszerekkel úgy alakították át, hogy kisebb robbanóeszközök szállítására is képes legyen. Ennek egyik pofonegyszerű változata, mikor porcelánbögrébe tesznek kibiztosított kézigránátot, melynek azonban a biztosítókarját a bögre szorítja. A kívánt cél felett aztán jobb esetben sikerült kioldani, rosszabb esetben drónostul ejtik le, a bögre összetörik, a gránát pedig működésbe lép. Az emberi leleményesség határtalan, főleg, ha alacsony a büdzsé. Ugyanez műanyag poharas verzióban ebben a videóban tekinthető meg. Otthon semmiképp nem próbálják ki.

A CNN beszámol róla, Litvánia és Lengyelország közösségi finanszírozás keretében vásárolt Bayraktar drónokat az ukránoknak, az Egyesült Államok pedig kis méretű, Switchblade kamikeze drónokból adott több százat. Azt is mérlegelték, hogy biztosítsanak-e nagyobb, Hellfire rakétákkal felfegyverezhető drónokat, ám ezek esetleges adományozásáról nem kerültek ki információk.

Az USA szerint nem világos ezek a drónok mennyire lesznek hatékonyak a harctéren. Korábban Oroszország állítólag Kínához fordult támogatásért, de a hírszerzés egyelőre nem tudta igazolni, hogy kaptak volna bármilyen támogatást.

Irán azonban az elmúlt hónapokban szorosabb kapcsolatokra törekedett Oroszországgal. Januárban Ebrahim Raisi iráni elnök meglátogatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Moszkvában, és elmondta neki, most van itt az ideje, hogy Oroszország és Irán szembeszálljon "az amerikaiak erejével a két ország közötti fokozott szinergiával" – idézi a New York Times napilapot a CNN.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.