2022. június 24., 16:16

Szeretnénk a hazánkat védeni, de nincs mivel – újabb kétségbeesett videó a frontról

Nincs lőszer, gyógyszer, információ, az orosz nehéztüzérség viszont folyamatosan támad. Az ukrán hadsereg 174. zászlóalja első századának katonaiánál elszakad a cérna.

területvédelmi
területvédelmi
Fotó: Forpost Telegram-csatorna

Kétségbeesett videót tettek közzé az ukrán hadsereg 174. zászlóalja 1. századának katonái a Telegramon. A videó már a sokadik ebből a műfajból. Az ilyen és hasonló tartalmak azt követően kezdtek megszaporodni az ukrán közösségi médiában, miután a Legfelsőbb Tanács (az ukrán parlament) május 3-án törvényt módosított, amely lehetővé tette a területvédelmi alakulatok fronton való bevetését. A területvédelmiseket ezt követően nehézfegyverek nélkül, hiányos kiképzéssel küldték az első vonalba. A beregszászi alakulat közzé is tett egy videót arról, hogy lapátokkal és géppisztolyokkal kellene harcolniuk az orosz tüzérséggel szemben.

A területvédelmi önkéntesek példáján "felbuzdulva" egyre több hivatásos alakulat is készített hasonló felvételt, amely árnyalhatja a harctéri helyzetről alkotott képünket.

A katonákat a mára virradóra kiürített Szeverodonyecktől délre, Voronovoban vetették be.

Komoly gondjaink vannak az utánpótlással, az élelmezéssel, a vízellátással, a gyógyszerekkel, az orvosi ellátással, a sebesültek és a betegek evakuálásával"

– mondja az alakulat szószólója.

"Nem voltak nehézfegyvereink. Az ellenség nehéztüzérsége folyamatosan lőtt bennünket, a mi tüzérségünk azonban nem válaszolt. Mindannyiunknak vannak sérülései, amelyeket harcálláspontjainkon szereztünk. Sok ember állapota súlyosbodott, mert nem kapták meg a szükséges ellátást. Mi továbbra is szeretnénk megvédeni a hazánkat, de sok olyan problémánk van, amely kezelésre szorul, és a parancsnokságtól nem kaptunk támogatást. Nem bízunk a dandár és a zászlóalj vezetésében" – mondja a katona, akinek a felvétel készítése közben a többiek folyamatosan súgnak, hogy mit mondjon még.

A videó végén elhangzik a kötelező Dicsőség Ukrajnának!, de már messze nem olyan hévvel, mint a háború kezdetén.
https://t.me/vorposte/23340

Eddig lett volna a hivatalos rész, de ezt követően az egyik géppuskás még szót kér, és elmondja, hogy miután elfoglalták a pozícióikat, jó tíz napig nem kommunikáltak velük, nem voltak megfelelő információik, de nem kaptam sem hőkamerákat, sem egyéb eszközöket. Ez is hozzájárult a hadvezetéssel szembeni bizalmatlanság kialakulásához. Amikor bevonultak Voronovoba, minden oldalról körül voltak zárva, és tétlenül vártak.

Ezt követően alakul igazi zsibvásárrá a helyzet, a katonák egymás szavába vágva ecsetelik a nehézségeiket.

Orosz források szerint  a Zoloto-Gorszkij között kialakított katlanban nagy számú ukrán katona adta meg magát. Azonban az orosz források a fegyvert letevő katonák számáról eltérő számokat közölnek. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője 41 katonáról tesz említést, orosz Telegram-csatornákon azonban ennél magasabb számmal is lehet találkozni. A valós számot a hadviselő feleken túl azonban legfeljebb a Vöröskereszt ismeri. Az viszont biztos, hogy az utóbbi napokban zárt, ezért itt meg nem osztható Telegram-csoportokban megszaporodtak a hadifoglyokról készült felvételek.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.