cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. június 18., 12:01

Az Egyesült Államok minden ágyúja kéne Zelenszkijnek

Ukrajna szeretne "nehézfegyverzeti paritást" kialakítani Oroszországgal szemben, emiatt további nyugati nehézfegyver-adományokat sürget.

caesar önjáró löveg
Francia Caesar önjáró löveg egy kiállításon. Macronék Ukrajnába is küldtek belőle. De Zelenszkij szerint nem eleget.
Fotó: TASR

Arról, hogy Ukrajnának május elején melyik ország milyen fegyvert ígért, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Nemrégiben pedig a tüzérség helyzetét elemeztük a két országban ebben a cikkben.

A baloldali, brit The Guardian c. napilap hasábjain jelent meg egy cikk, mely igyekszik kontextualizálni az Ukrajna által kért fegyvereket, a donor országok lehetőségeinek függvényében.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij köztársasági elnök tanácsadója a NATO védelmi minisztereinek szerdai, brüsszeli tanácskozása előtt Twitter-csatornáján 300 rakéta-sorozatvetőt, 500 harckocsit és 1000 tarackot kért nyugati partnereitől, valamint 2000 páncélozott járművet és 1000 drónt.

A mennyiség első látásra is meghökkentő.

2021-es adatok szerint Ukrajnának 490 rakéta-sorozatvetője, 2596 tankja, 1067 önjáró lövege és 2040 egyéb vontatott tüzérségi eszköze volt.  (Természetesen ma már nincs ennyi, a legaktuálisabb igazolt veszteséglistát erre a linkre kattintva tudja elérni.)

Vontatott tüzérségből tehát a korábban meglevő fegyverállomány 50%-át, tankból a 20%-át kéri.

Ukrajna legnagyobb donorja az Egyesült Államok. Az ő pénz- és fegyveradományai egymagában többet tesznek ki, mint az összes többi országé együttvéve. Ott sincs azonban kolbászból a kerítés. A globalfirepower.com adatai szerint az Egyesült Államoknak 6600 tankja, 1498 önjáró lövege, 1339 vontatott tüzérségi eszköze és 1366 rakéta-sorozatvetője volt.

A Guardian azt írja, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia eddig összesen hét rakéta-sorozatvetőt szállított le Ukrajnának, ez köszönőviszonyban sincs a kért háromszázzal.

Ami a tarackokat illeti, az Egyesült Államok május végéig 109 darabot adott át Ukrajnának, itt is hibádzik még 891 darab.

De nem eszik olyan forrón a kását, a brit lapnak nyilatkozó szakértők szerint Podoljak Twitter-üzenetét tárgyalási alapként kell kezelni.

A Guardian szerint az Ukrajna által kért rakétasorozatvető-mennyiség az USA készleteinek felét tenné ki. Lehet, hogy ők más forrásból dolgoznak, a globalfirepower.com szerint azért több van az amerikaiaknak.

A kért ezer tarack azonban csaknem a teljes amerikai állomány. A Guardian szerint az Egyesült Államok Hadseregének 518 darab M777-es tarackja van, a Tengerészgyalogságnak további 481.

Ekkora fegyvermennyiséget tehát nem kaphatnak az ukránok, azon egyszerű oknál fogva, hogy ilyen mennyiségű fegyver átadása már a donor országok védelmét is veszélyeztetné. Olyan hülye ország pedig nincs, amelyik saját védelmét kockáztatná Ukrajna miatt.

Ja, de van.

Ha azonban, valamilyen csoda folytán Ukrajna mégis kapna ennyi fegyvert, kérdés, hogy nyugati kezelőszemélyzet nélkül lenne-e, aki lőné vele az oroszokat. Az ezer tarack mellé alsó hangon legalább ötezer tüzér kellene. Nincs ennyi. Az ukrán erők emberveszteségei tetemesek, a legnagyobb veszteségek a nagy harcértékű, hivatásos egységeket érték. Nem véletlen, hogy Ukrajna aktívan mozgósít, illetve törvényt módosított, hogy a területvédelmi alakulatokat is bevethessék a fronton.

De ha még akadna is ember, azt ki kell képezni a nyugati eszközök használatára. Egy harckocsizó kiképzése békeidőben egy évbe telik. A The Washington Post cikke szerint a nyugati fegyverek használatát nyelvi akadályok is nehezítik. Illetve a katonák nem kapják meg a megfelelő kiképzést. Míg egy amerikai katonát egy szakképzett instruktor 80 órában, szimulátor segítségével készít fel a Javelin páncéltörő rendszer használatára, addig az ukránoknak egy kétnapos gyorstalpalón kell ugyanezt elsajátítani, nem egy szakértőtől, hanem egy olyan katonától, aki (jobb esetben) lőtt már ilyen fegyverrel.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.