magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. április 30., 12:48

Ami már biztosan elveszett I.

Sohasem hazudnak annyit, mint választás előtt, háború alatt és vadászat után – állítja egy Otto von Bismarcknak tulajdonított idézet. Szavainak megalapozottságában nem kételkedhetünk, hisz a vaskancellár maga is szenvedélyes vadász és győztes hadviselő volt.

Az ukrán fegyveres erők által zsákmányolt T-90A tank (hátul)
Az ukrán fegyveres erők által zsákmányolt T-90A tank (hátul)
Fotó: Oryx blog

A február 24. óta mindennapjaink részévé vált orosz-ukrán háború a csatamező mellett kommunikációs frontokon is zajlik. Hozzánk szerencsére (eddig) csak ez utóbbinak a csatazaja hallatszik el.

Ukrajna sosem szerepelt a Szlovákiában népszerű turisztikai desztinációk listáján, aki nem földrajztanár, nem szükségképpen van tisztában az ország geográfiai adottságaival, területi és közigazgatási elrendezésével, nem is beszélve ennek lehetséges geopolitikai vonzatairól.

És akkor még arról nem is ejtettünk szót, hogy a hadsereg mindezen térben hogyan helyezkedett el (relatív) békeidőben, s mindez hogy alakult át háborús helyzetben; hol helyezkednek el regionálisan, vagy akár egy-egy városon belül hadiüzemek, üzemanyagraktárak stb. Pedig ezen ismeretek nélkül egy-egy szembejövő hír arról, hogy ebben vagy abban a városban vagy régióban ilyen vagy olyan hadmozdulat történt, legfeljebb a nyelvi megértés szintjén fogadható be, mélyebb összefüggései rejtve maradnak, amíg nem nézünk a térképre, már ha sikerült megküzdenünk az ukránból angolra átírt földrajzi név "visszamagyarosításával".

A háborús tájékoztatás kiemelt szegmensét képezik a veszteségekről szóló beszámolók. Ebből a szempontból a "szakadár köztársaságok" a legkorrektebbek, melyek a hivatalos, "állami" csatornáikon a saját veszteségeiket is közzéteszik. Oroszország és Ukrajna ebben nem jeleskedik. Ha csak az egyik fél tájékoztatását követjük, akár még arra a következtetésre is juthatunk, hogy ebben a háborúban csak a másik félnek vannak veszteségei.

A háborús veszteséglista készítése nem egy különösebb módszertani trouvaille, mindenki képes rá, aki alsó tagozaton sikerrel birkózott meg a kivonás elsajátításával. Adott egy kezdő leltárkészlet, ebből kivonjuk azt, amit kilőttek, elfoglaltak, elveszett, használhatatlanná vált, és tulajdonképpen kész is lennénk.

A valós teljes leltár természetesen csak a hadviselő felek számára ismert, a külsős érdeklődők jobbára közelítő becslésekre kénytelenek hagyatkozni.

A felek a saját háborús veszteségeiket a parancsnoki láncon belüli jelentési kötelezettségből adódóan pontosan ismerik, és remélhetőleg elemzik is. Ezek további kommunikációja viszont önbevalláson alapszik. A hadviselő felek sokkal nagyobb lelkesedéssel számolnak be a másik veszteségeiről.

Ebben a kommunikációs "különleges katonai műveletben" a sajtómunkás vagy az érdeklődő nehezen boldogul külső segítség nélkül. Az egyik ilyen hiteles forrás a már számos háborúban bizonyított Oryx blog. A portált két holland katonai elemző, Stijn Mitzer és Joost Oliemans szerkeszti. A blog fenntartásához csak magánszemélyektől fogadnak el adományokat a Patreon fizetőkapun keresztül, így tartják fenn függetlenségüket. Az Oryx módszertana szerint csak akkor számolnak el veszteségként egy-egy hadieszközt, ha arról fotó- vagy videódokumentáció áll rendelkezésre. Nincs dokumentáció, nincs veszteség. A módszer természetesen nem 100%-os, mivel, ha valaki alatt kigyullad egy üzemanyaggal teletöltött, fegyvereket szállító harcjármű, nem az lesz az első dolga, hogy ezt levideózza és kiposztolja, ezzel együtt a hollandusok legalább valami fogódzót kínálnak, amit sokkal könnyebben hiszünk el – hisz látjuk –, mint ha egy kijevi vagy egy moszkvai szóvivő mondja el akár ugyanezt egy tévéstúdióban. Az általuk közzétett számok így a valósnál alacsonyabbak lehetnek, de legalább dokumentáltak.

Ma összeállításunkban az orosz erők  eszközveszteségeit foglaljuk össze, az Oryx blog által közzétett adatok alapján, holnap pedig az ukrán harci eszközökben esett veszteségeket vesszük górcső alá.

Oroszország veszteségei

Tankok

3262, ebből 1742 megsemmisítve, 56 megrongálódva, elhagyva 262, elfogva 1200

Páncélozott harci járművek

322, ebből megsemmisítve 152, károsodott 1, elhagyva 36, elfoglalva 133

Gyalogsági harcjárművek

622, ebből megsemmisítve 365, megrongálódva 6, elhagyva 44, elfogva 207

Páncélozott személyszállító jármű

103, ebből megsemmisítve 35, megrongálódva 2, elhagyva 14, elfogva 52

Akna- és rajtaütés elleni védelemmel ellátott járművek

25, ebből megsemmisítve 13, megrongálódva 1, elhagyva 3, elfogva 8

Gyalogsági csapatszállító jármű

101, ebből megsemmisítve 62, megrongálódva 2, elhagyva 5, elfogva 32

Vezetési pontok és kommunikációs állomások

67, ebből 32 megsemmisítve, elhagyva 8, elfogva 27

Műszaki járművek és felszerelés

124, ebből megsemmisítve 38, elhagyva 15, elfogva 66

Nehéz aknavetők

12, ebből megsemmisítve 4, elfogva 8

Vontatott tüzérség

57, ebből megsemmisítve 10, megrongálódva 4, elhagyva 5, elfogva 38

Önjáró lövegek

102, ebből megsemmisítve 43, megrongálódva 15, elhagyva 15, elfogva 41.

Rakéta-sorozatvető

62, ebből megsemmisítve 29, elhagyva 5, elfogva 28.

Légvédelmi ágyúk

4, ebből elfogva 4

Önjáró légvédelmi ágyúk és gépágyúk

14, ebből megsemmisítve 5, elhagyva 2, elfogva 7

Föld-levegő rakétarendszerek

54, ebből megsemmisítve 26, megrongálódva 1, elhagyva 7, elfogva 20,

Radarok

10, ebből megsemmisítve 4, elfogva 6

Zavarórendszerek

8, ebből megsemmisítve 4, megrongálódva 2, elfogva 2

Repülőgépek

26, ebből megsemmisítve 25, megrongálódva 1

Helikopterek

38, ebből megsemmisítve 35, megrongálódva 1, elfogva 1

Drónok

49, ebből megsemmisítve 31, elfogva 18

Hadihajók

4, ebből megsemmisítve 2, megrongálódva 2

Logisztikai vonatok

2

Egyéb járművek

870, ebből megsemmisítve 535, megrongálódva 18, elhagyva 63, elfogva 254.

Holnapi összeállításunkban az ukrán erők veszteségeit foglaljuk össze.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.