2022. július 20., 11:21

Irán cáfol, de az USA szerint mégis adnak el drónokat Oroszországnak

Bár Irán a múlt héten hivatalosan cáfolta, az Egyesült Államok szerint mégis fog szállítani drónokat Oroszországnak. 

Shahed 129 iráni drón
Shahed 129 iráni drón. Hamarosan az ukrán égen is láthatjuk?
Fotó: militarywatchmagazine.com

A héten Vlagyimir Putyin orosz elnök Teheránban járt. Az iráni fővárosban Recep Tayyip Erdogan török és Ebrahim Raíszi iráni államfőkkel az ukrajnai gabonaexportról tárgyaltak. És lehet, hogy drónokról is?

Oroszország és Irán átfogó stratégiai együttműködési javaslatot ír alá a jövőben, közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, bár a találkozó előtt, újságírói megkeresésre válaszolva azt mondta, Putyin a drónvásárlás kérdését nem tervezi megnyitni a találkozón. Peszkov emlékeztetett, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy hónapja járt a közel-keleti országban, ahol megvitatta a készülő egyezmény tervezetét. Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter is nagyra értékelte a tervezetet.

Nos, ennek szövegét még nem láttuk, így azt sem tudhatjuk, drónok szállításáról írnak-e benne, mindenesetre a New York Times, titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési értesülésekre hivatkozva megszellőztette, Oroszország Irántól vásárolna "több száz" drónt. Erről ebben a cikkünkben írtunk.

Az amerikaiak szerint az, hogy Oroszország Irántól kér segítséget, arra utalhat, hogy saját fegyverei az elmúlt hetek súlyos támadásai során kimerültek.

Az iráni külügyminiszter ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával folytatott beszélgetés során cáfolta, hogy Irán pilóta nélküli repülőgépekkel látná el Oroszországot.

A témában valaki biztosan nem mond igazat, vagy az iráni külügyminiszter, vagy a New York Times, mert olyan, hogy szállítanak is drónt, meg nem is, legfeljebb A Mátyás király és az okos iráni lány c. népmese megoldásaként képzelhető el.

Az amerikai lap egy nemrégiben közzétett cikkében tovább folytatja a témát, bár az előző drónos cikkhez képest túl sok újdonságot nem közöl. A Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó által nem konkretizált mennyiséget más források bevonásával sikerült kézzel foghatóbbá tenni. A több száz amerikai források szerint "akár 300-at" is jelenthet.

Miután Amerikából nagy mobilitású rakétatüzérségi rendszerek érkeztek, az ukránok ezzel több mint két tucat orosz lőszerraktárt és vezetési pontot semmisíttek meg, így Oroszország számára sürgető, hogy szembenézzen a fejlett nyugati technológiákkal.

"Oroszország egy olyan szövetséges felé fordul, amely nagy számban repült drónokkal bonyolult környezetben" – nyilatkozta a lapnak Samuel Bendett orosz és más drónokra szakosodott specialista.

A New York Times értesülései szerint a közelmúltban két alkalommal, június 8-án és július 5-én is járt orosz delegáció egy közép-iráni repülőtéren, és a Shahed-191 és Shahed-129 drónok felfegyverezhetőségét vizsgálták.

Shahed 191
Shahed 191. Kicsi a bors, de erős.
Fotó:  militarywatchmagazine.com

A cikkünk nyitóképében látható Shahed 129-ről ránézésre is látszik, hogy komoly gép. De ejtsünk pár szót a látszólag kisebb Shahed-191-ről.  A kis gép teherautóra, vagy akár pick upra szerelt platformról is indítható. Hatótávolsága 450-1500 km, és két, Sadid-1 rakétával szerelhető.

Bendett és más elemzők szerint is Oroszország előnye az utóbbi időben csökkent a drónháborúban, miután nagy mennyiségű Orlan-10 felderítő drónt veszítettek a háború kezdete óta. Ekkora mennyiséget síját gyártásból nehéz pótolni, ezért polgári célra készített drónokkal próbálják betölteni az űrt.

Ugyanezt teszik egyébként az ukránok is, mindkét oldalon közösségi finanszírozásból is próbálnak drónokat vásárolni. Ezek felderítésre és tűzvezetésre is jól használhatók. Sőt, kis átalakítással akár robbanóeszköz célba juttatására is alkalmassá tehetők. Ezen a videón az látszik, amint egy orosz civil kvadrokopter műanyag pohárba helyezett, kibiztosított kézigránátot szállít egy ellenséges ukrán állás fölé. A poharat az állás felett kioldja, a becsapódás ereje kilöki a pohárból robbanóeszközt, megszüntetve a biztosítókarra nehezedő nyomást, így az felrobban.

Irán a katonai kérdésekről tartózkodóan nyilatkozott a keddi tárgyalásokat követően.

Az Irán és az Orosz Föderáció közötti katonai együttműködésben az új technológiák terén az ukrajnai háború előtti időkhöz képest nem történt jelentős változás"

– mondta az iráni külügyi szóvivő.

A New York Times megjegyzi, májusban a Pentagon közölte, Joe Biden hatalomra jutása óta az USA 700 Switchbalde öngyilkos drónt küldött Ukrajnának.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.