lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. július 19., 10:12

A "Wagner-zenekar" húzza el a külföldi zsoldosok nótáját?

Vlagyimir Putyin utasítására végzi a külföldi zsoldosok "levadászását" a hivatalosan nem létező Wagner katonai magánvállalat, állítja a Spanyolországban megjelenő angol nyelvű hetilap, az Euro Weekly News.

Talita do Valle modell és mesterlövész
Talita do Valle modell és mesterlövész
Fotó: marca.com

A hetilap az orosz védelmi minisztérium közleményére hivatkozik, mely szerint Európából 4902, az Atlanti-óceán túloldaláról 1318 önkéntes érkezett, az Egyesült Államok mellett Kanadából, de Kolumbiából és Brazíliából is, hogy Ukrajna mellett harcoljon.

Volodomir Zelenszkij elnök még a háború kezdetén sürgette a nemzetközi légió felállítását. A katonai magánvállalatok ekkor a szlovákiai minimálbér (646 euró) több mint háromszorosát, kétezer eurót ígértek napidíjként a vállalkozó szelleműeknek.

A külföldi zsoldosok integrációja a posztszocialista reguláris hadseregbe nem volt minden alkalommal sikeres, felszerelési hiányosságok, és a nyelvi korlát miatt egyaránt. A harctéren és a logisztikában tapasztalt mindennapos gondokról ezekben a cikkeinkben írtunk.

Az EWN arról számol be, Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a Wagner-csoport zsoldosait, végezzenek a külföldi zsoldosokkal. Sajnos, hitelt érdemlő forrást erre nézvést nem jelöl meg, "közösségi médiában keringő pletykákra" hivatkozik. Ennél azért kicsit többet várnánk, bár a Wagner-csoport reprezentációja erős a közösségi médiában.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint mintegy 2100 külföldi önkéntessel végeztek eddig. A minisztérium azt állítja:

gondosan figyelik az Ukrajnába érkező külföldieket, és név szerint ismerik őket".

A közösségi médiában a többinél  nagyobb visszhangot vetett a 39 éves Talita do Valle modell és mesterlövész – nem egy gyakori párosítás – halála, aki Harkov közelében, rakétatámadásban vesztette életét, három héttel azután, hogy csatlakozott a nemzetközi légióhoz. Vele együtt halt meg egy másik brazil katona, Douglas Burigo is.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint 50 grúziai, 21 román és 15 kanadai zsoldossal is végeztek.

Konasenkov emlékeztetett, a zsoldosokat a nemzetközi háborús jog értelmében nem tekintik katonának, ha elfogják őket, nem kapnak hadifogoly státuszt, bírósági tárgyalás vár rájuk. Katonákat csak akkor állítanak bíróság elé, ha háborús bűncselekményekkel vádolhatók. Ellenkező esetben egy hadifogolytáborban dekkolva várják meg a konfliktus végét, vagy, ha szerencsésebbek, akkor azt, hogy bekerüljenek egy fogolycserekeretbe. Bár, ez gyakran a frontra való visszatérést jelenti, így ezt nem mindenki erőlteti.

Vlagyimir Oszecskin Oroszországból száműzött aktivista azzal vádolta a Wagner-csoportot, és a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy börtönökben toboroz rabokat, harci feladatokra, szabadságot ígérve nekik. Bár Oszecskin szerint aknamentesítésre és épületek helyreállítására keresnek embereket. Az utóbbiból nálunk is hiány van, az előbbi azonban nem egy életbiztosítás.

Wagner Popaszna Liszicsanszk
Fotó:  A Wagner-csoport Telegram-csatornája

S hogy mit szól mindehhez a Wagner-csoport? Szokása szerint nem kommentál. Telegram-csatornájukon mindössze egy kétsoros "sajtószemlét" tettek közzé. Ez az angol védelmi minisztérium sajtószolgálatára hivatkozik, mely szerint a Wagner-csoportnak nagy szerepe volt a Popaszna és Liszicsanszk körüli harcokban. Ők ezt nem állítják. Csak idéznek egy jelentést...

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.