2022. június 25., 09:23

A csecsenekhez állt át egy ukrán katona

Sokat hallani arról, hogy az ukránok oldalán külföldi harcosok kapcsolódnak be az oroszok elleni küzdelembe. Arról azonban ritkán olvashatunk, hogy ukránok harcolnának az oroszok oldalán.

Zamid Csalajev
Zamid Csalajev

Ramzan Kadirov csecsen elnök a Telegram-csatornáján adott közre egy videót, amelyet Zamid Csalajev, az egyik legismertebb csecsen parancsnok, Kadirov közeli embere, régi harcostársa készített. 

https://t.me/RKadyrov_95/2405

A videó egy állítólagos ukrán katonát ábrázol, aki átállt a csecsenek oldalára, hogy a "banderisták" ellen harcoljon. A csecsen köszöntés még nem megy teljesen hibátlanul, de valószínűleg ezt elnézik neki, a katona ugyanis nem érkezett üres kézzel. A videón látható, hogy tekintélyes lőszerarzenált ad át a csecseneknek. Szükségük is lesz rá, a kaukázusi harcosok, miután Szeverodonyecket elfoglalták, a stratégiai jelentőségű Liszicsanszk felé indulnak, ahol heves harcokra lehet számítani.

Arról, hogy a csecsenek is megosztottak, és vannak olyan alakulatok, amelyek az ukránok oldalán harcolnak, immár 2014-től, ebben a cikkünkben írtunk.

Kadirov kimondottan provokálja a ukránbarát csecseneket. Korábban egy április végi hangüzenetében magas pénzjutalmat, 1 millió dollárt ajánlott azoknak, akik megmondják, merre harcolnak az ukránbarát csecsenek. A belső leszámolásra azonban még várni kell.

A külföldi zsoldosok ukrajnai szerepvállalásáról a február 24. óta tartó orosz-ukrán háborúban ezekben a cikkeinkben irtunk.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.