2022. március 12., 13:22

Szíriai és közép-afrikai "önkéntesekkel" erősít Moszkva

A keleti szomszédunknál tizenhetedik napja zajló, a polgári lakosság mérhetetlen szenvedését hozó háború kapcsán egyre több információ jelenik meg a külföldi szerepvállalásról.

angolai önkéntesek donyeckben
Angolai önkéntesek Donyeckben – egy korábbi felvételen. A közösségi médiában is zajló háborúban számos korábbi felvételt "aktualizáltak", tudatlanságból, vagy szándékosan. Amíg tudjuk, kezeljük kritikusan az elénk kerülő háborús tartalmakat.
Fotó: Twitter

Korábbi cikkünkben jeleztük, ukrán oldalon 200 ezer, orosz oldalon legalább 900 ezer fegyverforgató kéz van, így külföldi extra szerepvállalás nem feltétlenül szükséges, de ebben a helyzetben minden hadrafogható ember jól jöhet. Legfeljebb ha azon csodálkozhatunk, hogy orosz oldalon is...

A külföldi sajtó arról ír, hogy a katonai magáncégek nyíltan is intenzív toborzást folytatnak, napi 1000-2000 eurót ígérve az Ukrajnába induló kontraktoroknak. Ez az összeg nemcsak a szlovák gazdasági átlagbérrel összehasonlítva számít magasnak, hanem ebben a szférában is.

Korábban iraki ellenőrzőpontokra kerestek posztosokat – ami azért a bélyegmúzembeli teremőrségnél egy fokkal veszélyesebb –, napi 600-800 dollárért. 

A háború külföldi arcai

Napok óta kering a Twitteren ez az angolai önkénteseket ábrázoló kép. Az egykori portugál gyarmat területén, a függetlenség kikiáltása után az Angola Felszabadításának Népi Mozgalma nevű gerillaszervezetet a szovjetek segítették – páncélosokkal, rakétákkal, kubai katonák odaszállításával, "katonai tanácsadókkal" – az elhúzódó polgárháborúban.

Lehet, hogy a képen látható öt harcos ebből az adósságból kívánt valamit törleszteni, az egyetlen bökkenő, hogy a kép nem most készült. Már 2021-ben is posztolták, az akkori képaláírás szerint keltezése 2016-os. Egy biztos: nem friss.

Friss viszont ez a Közép-afrikai Köztársaságban készült videó. Az esetről tudósító The Times megjegyzi, a közép-afrikai harcosok a béke és a rend helyreállítása miatt sietnének orosz testvéreik segítségére.

A harci düh kétségtelen, a vállalkozás egyetlen problematikus eleme az lehet, hogy Afrika egyik legszegényebb államából hogyan fognak átszállás nélkül Moszkvába jutni úgy, hogy útközben ne kapcsolják le őket...

Szergej Sojgu védelmi miniszter az orosz biztonsági tanács ülésén arról beszélt, a Közel-Keleten 16 ezer önkéntes várja, hogy harcolhasson Oroszország oldalán. Erről az orosz védelmi minisztérium által működtetett Zvezda televízió tett közzé egy felvételt.

Ha a szíriaiak ténylegesen bevetésre kerülnek, valószínű, hogy az oroszoknak a városharcokban szerzett valós tapasztalataik miatt van rájuk szükségük, ilyenekkel ugyanis a reguláris erők nem rendelkeznek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.