cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. március 6., 12:31

Főzés hóléből, ha van villany – a háború alulnézetből

Tizenegyedik napja dúl keleti szomszédunk területén háború. Ezzel párhuzamosan a virtuális térben is zajlik a kommunikációs hadviselés. 

Önkéntesek homokzsákokat töltenek barrikádok emeléséhez Ogyeszában
Önkéntesek homokzsákokat töltenek barikádok emeléséhez Ogyeszában
Fotó: TASR

Ebben az exponált helyzetben, amikor a központilag generált hírek egy jó részének hitelessége nem, vagy nehezen ellenőrizhető, a tájékozódni vágyók számára kapaszkodót jelenthetnek a szemtanúk által készített fotók, videók. Természetesen ezek része szintén készülhet propagandisztikus céllal, de a kényszerből lett "civil haditudósítók" nagy számánál fogva ezek könnye(bbe)n lelepleződ(het)nek.

Oroszország ezt a területet is igyekezett erőből kezelni, a Facebookot, a Youtube-ot és a Twitter nemes egyszerűséggel elérhetetlenné tették az országban. A konfliktus kirobbanása után megkezdett lassításuk, úgy látszik, nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket. Az oroszok ezen a területen – katonai terminológiával élve – visszavonultak, átengedve a "népi tartalomgyártást"  ukránoknak. Igaz, a Vkontakte nevű, saját fejlesztésű közösségi hálózatukon, az "orosz Facebookon" tetszés szerint szűrhetik az információkat.

Az alábbiakban a háború különböző vetületeit próbáljuk bemutatni, a háborús területeken élő felhasználók által érzékelt módon. 

Kezdjük könnyedebb témákkal!

Azt már valószínűleg mindenki hallotta, hogy Herszon közelében a helyi romák elloptak egy tankot. Azóta újabb videókon láthatunk helyi gazdálkodókat, amint traktorral vontatnak tankokat, páncélozott szállítójárműveket.

Itt már egy komolyabb erdőgazdasági traktorral vontatnak egy tankot.

Kapósak a páncélozott csapatszállítók is.

Ezen a videón helybeliek behörrentettek egy orosz tankot, és a mezőn csapatják vele.

Variációk ugyanarra a témára.

Az eredeti képaláírás szerint egy ukrán nő magyarázza el, hogyan kell páncélozott csapatszállítót elindítani és vezetni. A PolitiFact szerint viszont a videó korábban készült, és egy orosz nő látható rajta. Szóval, csak óvatosan...

Nemcsak a tankokat, különböző páncélozott harcjárműveket vontatnak előszeretettel. Ezen a videón egy oldalkocsis motorkerékpárral visznek egy nehézaknavetőt.

A tankos esetnek utójátéka is van, e cikk közzétételének idején még elérhető volt az e-bay aukciós portálon egy hirdetés, amelyben a tankot kínálták eladásra. Házhoz is szállítják, igaz, meglehetősen borsos áron. 

Megkímélt tank eladó...
Megkímélt tank eladó...
Fotó:  e-bay

A háborúban nemcsak az emberek, hanem az állatok is szenvednek. A 13 éve Ukrajnában élő Andrea Cisternino kóbor kutyákat ment. A háború sújtotta övezetből nem hajlandó elmenni, mert így nem lenne, aki gondoskodjon állatállományáról.

Andrea Cisternino
Andrea Cisternino
Fotó:  Andrea Cisternino Facebook oldala

Egyébként sok gazdálkodó is ezért nem menekül. 

Ez a felfegyverzett civil egy akváriumi halnak és egy macskának próbálja biztosítani a túlélést.

A LoveCATS World munkatársai gazdátlanul maradt macskákat mennek menteni Ukrajnába.

Felismerve a probléma súlyosságát, külföldön nemcsak az embereknek, az állatoknak is gyűjtenek. 

Nem menekülnek a kijevi állatkert gondozói sem, mert akkor ellátás nélkül maradnának az ország legnagyobb állatkertjének lakói.

Budapest ostroma idején az éhező fővárosiak az állatkert állományának nagy részét elfogyasztották. Reméljük, Kijevben erre nem kerül sor...

Az ostromlott városokban egyre nagyobb gondot okoz az élelmiszerellátás.
Az Ukrajnából Románia felé menekülőknek kebabárusok ingyen osztanak kebabot.

Ez az ukrán bábuska a katonáknak készít ételt.

A harcok közepette az ebédfőzés sem zavartalan. Ez az ukrán férfi azt problematizálja, hogy még megfőzni sem tudta a levesét, és már lőnek. A videó elején elhangzik az a mondat, amit a Kígyó-sziget ostroma óta mindenki ismer.

A vízellátással is problémák vannak. Ez az ukrán nő arról tesz említést, hogy az emberek a hólét kénytelenek meginni.

Az orosz-ukrán határ közelében levő, 265 ezres lakosságú Szumi egyetemén 368 nigériai diák tanult. Most ők is jeget és havat olvasztanak a főzéshez, számol be a The Nation Nigeria Twittere erről az otthonukban elképzelhetetlen helyzetről.

Ugyanezen az egyetemen indiai diákok is vannak. Ebben a videóban azt láthatjuk, amint egy indiai diák műanyag szatyorba gyűjti a havat, majd kollégiumi szobájában felolvasztja. Mert villany még van... Egy másik videó szerint 800-ra tehető az indiai egyetemisták száma.

A kórházakban sem jó a helyzet. Az intézmények, illetve a súlyos betegek egy részét a nyugati országrészbe és külföldre vitték, de értelemszerűen nem tudott mindenki elmenni. Ez a videó Kijev legnagyobb gyermekkórházának óvóhelyén készült. 

Dnyipro (korábban Dnyepropetrovszk) kórházának koraszülött intenzív osztályát is evakuálni kellett. 

Ezen a videón az látható, amint sebesült orosz katonát visznek egy ukrajnai kórházba.


 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.