2022. április 23., 09:49
Frissítve: 23:03

A háború 59. napja: újabb offenzívákra készülnek az oroszok – HÍRFOLYAM

Az orosz erők számos helyen megerősítették állásaikat és újabb offenzívákra készülnek Kelet-Ukrajnában - közölte pénteken késő este az ukrán vezérkar.

Bombatalálatot kapott csernyihivi lakóépület
Fotó: TASR
Bombatalálatot kapott csernyihivi lakóépület
Szlovák tankokat láttak Ukrajnában?

A Forpost orosz Telegram-csatorna szerint Szlovákiából származnak azok a T-72 tankok, amelyek az általuk közzétett videón látszanak. 
"Az első dokumentált bizonyíték a Szlovákiából átszállított T-72 tankok jelenlétére Ukrajnában" – áll a videó leírásában. A tankokon nincs felségjelzés, így nem tudni, mire alapozzák, hogy ezek pont Szlovákiából érkeztek. A csatorna egyébként meglehetősen jól tájékozott az ukrajnai háború kérdéseiben.  

https://t.me/vorposte/19795
Mariupol az oroszok előtt

Szívszorító. A félmilliós kikötőváros, ahogy már sosem fogjuk látni. 

A helyi lakosok már nem figyelnek a robbanások zajára

A mariupoli Azovsztal épületét tüzérséggel lövik, és repülőgépekről bombázzák – jelentette a TASSZ hírügynökség helyszíni tudósítója. A tudósító szerint a helyi lakosok már nem figyelnek a robbanások zajára, melyek megremegtetik a laküépületek falát és ablakait.

Lengyelország Állítsuk meg Oroszországot most! címmel indít plakátkampányt Európában

A lengyel kormány Állítsuk meg Oroszországot most! címmel európai sajtókampányt indít annak érdekében, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnökre - jelentette be szombaton Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.
Számos európai nagyvárosban kiragasztják a fenti szlogent tartalmazó óriásplakátokat, és a kampányt a közösségi médiában is népszerűsítik - fejtette ki a lengyel kormányfő egy szombati sajtótájékoztatón a varsói nemzeti stadionban.

Rakétatámadás érte Odesszát, halálos áldozatok is vannak

Rakétatalálat érte az Ukrajna délnyugati részén fekvő Odesszát, a támadásban öten meghaltak, tizennyolcan pedig megsebesültek - közölte szombat délután a kijevi elnöki hivatal.

Nem sokkal korábban az ukrán haderő arról adott tájékoztatást, hogy két rakéta csapódott be a fekete-tengeri kikötővárosban, amelyek egy katonai létesítményt és két lakóépületet találtak el. Azt is közölték, hogy az ukrán légvédelem két másik rakétát megsemmisített.

 

https://t.me/vorposte/19776

 

https://t.me/vorposte/19779
Békére szólított fel húsvéti üzenetében a konstantinápolyi pátriárka

A béke melletti feltétel nélküli elkötelezettségre szólított fel szombaton idei húsvéti üzenetében I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, a keleti ortodox keresztények szellemi vezetője. 

Ukrán elnöki tanácsadó: az oroszok támadást indítottak a mariupoli Azovsztal acélmű ellen

Az orosz csapatok újraindították a légicsapásokat és megpróbálják lerohanni a mariupoli Azovsztal acélművet, a város védelmének utolsó bástyáját - jelentette ki szombaton a kijevi köztévében Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó.

Kijárási tilalmat rendeltek el Kárpátalján az ortodox húsvétvasárnap éjszakájára

Kijárási tilalom lesz érvényben Kárpátalján az ortodox húsvét első napjára virradó éjszaka, kijevi idő szerint szombat este 23 órától vasárnap reggel 5 óráig.
A kijárási tilalmat a Kárpátalja Megyei Védelmi Tanács rendelte el a szombaton tartott rendkívüli ülését követően, amelyen a járási katonai közigazgatások, illetve a régió vallási szervezeteinek vezetői is részt vettek - jelentette be Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője. 
Az ukrán hírszerzés információi szerint az orosz erők Ukrajna-szerte rengeteg áldozattal járó provokációkat és rakétatámadásokat terveznek húsvét éjszakáján, beleértve a templomokat is.

Határőröket ért tüzérségi tűz

A Kyiv Independent jelentése szerint Csernyihiv térségében a határőrség állásait érte orosz tüzérségi tűz.

Orosz listát szereztek meg az ukránok

Az ukrán katonai hírszerzés azt állítja, megszerezték az orosz 117. tengerészgyalogos ezred listáját. A katonák az ukránok szerint háborús bűnöket követtek el. A tweetben ott a listára mutató link.  

Cseh szállítmány

Közúton szállítanak Csehországból Ukrajnába egy 122 milliméteres önjáró löveget.

https://t.me/vorposte/19759
Kórház a vasmű alatt

Az Izvesztija tudósítója a mariupoli vasmű alatt berendezett, elhagyott, ideiglenes katonakórházban járt. Nézze meg, mit látott.

https://t.me/izvestia/86775
Több mint 3000 ember érkezett Ukrajnából

Péntek folyamán 3 101 ukrán állampolgár lépett be Szlovákia területére – közölte a Belügyminisztérium.  A menekülők közül 544 férfi, 1773 nő és 784 gyerek volt. 

Több mint tízezren érkeztek pénteken Ukrajnából Magyarországra

Magyarország területére pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 4644 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5736-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

A BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitpont
Fotó:  MTI
A BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitpont

A beléptetettek közül a rendőrség 756 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tájékoztatott az ORFK. 

Zelenszkij: újabb országok az oroszok célkeresztjében

Az utóbbi 24 órában támadások érték Szlovjanszk várost a donyecki régióban, és az orosz katonák megvetették a lábukat Lozova kisvárosban is, amely fontos vasúti csomópont a harkivi térségben.

Ukrán bejelentés szerint az ukrán csapatok vissza tudtak verni több támadást a luhanszki régióban, amelynek nagyjából 80 százaléka már orosz ellenőrzés alatt áll.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz hadsereg továbbra is légicsapásokkal támadja Mariupolban az Azovsztal acélművet, ahol több mint kétezer ukrán fegyveres ellenálló rejtőzött el.

Mindezt független forrásból nem lehetett ellenőrizni. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője pedig péntek este azt mondta, a délkelet-ukrajnai Mariupolban normalizálódott a helyzet, a lakosok szabadon közlekedhetnek az utcán. Az acélműben rejtőző fegyvereseket pedig biztonságosan körülzárták, az orosz beszámoló szerint a létesítmény területén lévők nem reagálnak a követelésre, hogy engedjék szabadon távozni a nőket és a gyerekeket, akik állítólag velük vannak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett pénteki éjjeli videoüzenetében, hogy Oroszország - Ukrajna lerohanása után - további országokat akar magának megszerezni.

Minden nemzetnek, amely hozzánk hasonlóan hisz az élet győzelmében a halál felett, most velünk kell küzdenie. Muszáj nekünk segíteniük, mert mi vagyunk most az első vonalban. És ki lesz a következő?"

- tette fel a kérdést az ukrán elnök nem sokkal azután, hogy Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagy jelezte, a Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés megszerzése kijáratot biztosítana az orosz fegyveres erők számára a moldovai Dnyeszter-mentéhez.

https://t.me/V_Zelenskiy_official/1350
Éjjeli videoüzenetében Zelenszkij kitért arra is, hogy Ukrajna szövetségesei "végre" leszállítják Kijevnek a kért fegyvereket, és ezzel több ezer ember életének megmentéséhez járulnak hozzá.

Az amerikai külügyi tárca közleménye szerint Antony Blinken külügyminiszter a héten fogadta Washingtonban Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt, akit az Egyesült Államok nevében további támogatásáról biztosított. Smihal a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban azt állította, teljesen biztos abban, hogy Ukrajna nagyon rövid időn belül győzelmet arat Oroszország felett.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 800 millió dollár értékű katonai segélyt küld Ukrajnának, ez várhatóan nehéztüzérségi ágyúkat, a vontatásukra használható járműveket, tüzérségi töltényeket és drónokat tartalmaz majd. Kanada is jelezte pénteken, hogy nehéztüzérségi fegyverek újabb szállítmányát juttatta el Ukrajnába.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.