2022. április 16., 09:06
Frissítve: 09:22

A háború 52. napja - Újra Kijevet lövi az orosz hadsereg? -HÍRFOLYAM

Folyamatosan frissülő hírfolyamunkba gyűjtjük össze a nap legfontosabb háborús híreit, információit, érdekességeit.

háború
Fotó: TASR/AP
Temető a Kijev melletti Bucsában.
Óvatosan!
Vitézt nem, de fegyvert énekelnek
Bitte, ne fürgyé' le!
Kitiltották Oroszországból a brit kormányfőt és külügyminiszterét

Az orosz külügyminisztérium szombaton közölte, hogy megtiltotta a belépést az országba Boris Johnson brit miniszterelnök, Liz Truss külügyminiszter, valamint Ben Wallace védelmi miniszter és tíz másik brit kormánytag és politikus számára.

Ezzel bizonyára az orosz fél is egyetért...

Marco Buschmann igazságügyi miniszter, a liberális Szabad Demokraták, a koalíció legkisebb pártja részéről a Welt am Sonntagnak azt mondta, hogy a nemzetközi jog nem minősíti a fegyverszállítást hadba lépésnek.

Riogatás vagy valós fenyegetés?
Válaszcsapás?
Engedjetek oda!
Részletek Kijev újabb bombázásáról

Robbanások hallatszottak szombaton a kora reggeli órákban Ukrajna fővárosában, Kijevben és a nyugati Lvivben - jelentette a helyi médiára hivatkozva a Reuters brit hírügynökség. Az értesülés szerint kora reggel Ukrajna nagy része felett megszólaltak a légvédelmi szirénák. Mentők és orvosok dolgoztak a Kijev külvárosában szombaton kora reggel történt robbanás helyszínén - közölte Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere egy internetes bejegyzésben. A robbanás főváros Darnyickij kerületében történt - közölte Klicsko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében. Kijev délkeleti kerületén, a Dnyipro bal folyó partján fekvő területről van szó. A polgármester hozzátette: megerősíti a sebesültekről szóló információkat.

(MTI)

A finn lakosság és a parlament is egyre inkább támogatja a csatlakozást

Oroszország ugyanakkor már korábban figyelmeztette Finnországot és Svédországot, hogy esetleges NATO-csatlakozásuk nemzetbiztonsági következményekkel járna nemcsak rájuk, de az egész európai térségre vonatkozóan.

Oroszország mint terrorista állam

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy helyezze Oroszországot a terrorizmust támogató országok listájára - közölte pénteken a Washington Post című amerikai lap. A Washington Post a két államfő telefonbeszélgetéséről tudomással bíró forrásokra hivatkozva megjegyezte, hogy Biden ugyanakkor nem kötelezte el magát semmiféle intézkedés mellett. Az említett amerikai lajstromra olyan országok kerülhetnek fel, amelyek ismételten támogatást nyújtottak nemzetközi terrorizmusnak minősülő cselekményekhez. Jelenleg négy ország szerepel a listán: Irán, Észak-Korea, Szíria és Kuba.

(MTI)

háború
Fotó:  TASR/AP
Újra Kijevig ér a háború?

Nyugati sajtóértesülések szerint szombaton hajnalban megszólaltak a szirénák Kijevben és Lvivben. Néhány forrás azt írja, az ukrán főváros külső kerületeiből robbanásokat hallani. A Guardian úgy tudja, más ukrán nagyvárosokban, például Zsitomirban, Ivano-Frankivszkban és Volinban is megszólaltak a szirénák. 

A bombázás vagy légitámadás tényét egyelőre nem erősítették meg.

(Guardian)

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.