2022. április 16., 10:03

Biden: Kész vagyok Kijevbe utazni! Fehér Ház: Az elnök nem megy sehova!

Elemében van mostanában az amerikai elnök, suta elszólásaival bőven ad munkát a Fehér Ház píárosainak. Március végén előbb Putyin megpuccsolására tett soron kívül javaslatot, majd pár nappal később ukrán katonák amerikaiak általi kiképzését leplezte le ország-világ előtt. Biden most Kijevbe menne, csakhogy nem engedik!

Joe Biden
Fotó: TASR/AP

Csütörtökön a mostanában egyre zavarodottabban viselkedő amerikai elnök a sajtó érdeklődésére válaszul leszögezte, bármikor kész Kijevbe utazni, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Nem telt el 24 óra és a Fehér Ház "sajtóminisztere", az elnök tulajdonképpeni szóvivője Jen Psaki megint kénytelen volt cáfolni saját főnökét. Mondatait érdemes szó szerint idézni:

(...) mindenre készen áll, de nem küldjük az elnököt Ukrajnába.

Nem lenne elegáns párhuzamot vonni Biden egyre inkább a szenilitás jeleit mutató megnyilvánulásai és a szóvivő furcsa megfogalmazása között, így tekintsünk el attól, hogy az amerikai elnököt a Fehér Ház stábjának kell ide-oda küldenie.

Biden március végén járt már Lengyelországban, de akkor sem merült fel, hogy Kijevbe utazzon. Tegyük hozzá, jogosan. Egészen más volt a háború állása néhány héttel ezelőtt (most pedig a hírek szerint újra ostrom készül Kijevben), valóban érthető, hogy az amerikai elnököt csak úgy nem reptetik, pontosabban vonatoztatják be egy ostromlott fővárosba. A Fehér Ház hivatalos álláspontja akkor így szólt, egy "nyolcórás, háborús zónán át vezető vonatútnak nem tehetik ki az Egyesült Államok elnökét".

Az elnök összes fáradtsága

Azt ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy lassan az elnök minden második mondatát kénytelen cáfolni a Fehér Ház sajtóosztálya (lásd a bevezető két linkjét), miközben nem győzik kimagyarázni az elnök egyre hihetetlenebb elszólásait, gesztusait, mozdulatait.

Függetlenül attól, szimpatizál-e valaki az idén novemberben nyolcvanadik életévét betöltő elnökkel, szegény Biden valóban gyakran egy fáradt öregember benyomását kelti, aki, ha tudja is, hol van, biztosan nem akarna ott lenni!

Nézzék csak meg a videóban látható jelenetet, Lehet ugyan magyarázni, talán még igaz is, hogy az elnök csak a színpad szélén álló kollégái felé gesztikulált, de a felvétel alapján tényleg inkább egy gondoskodásra szoruló, de gondolkodásra már-már képtelen idős ember benyomását kelti. 

Az elnök összes embere

Nem véletlen, hogy a republikánus ellenzék folyamatosan kritizálja az elnököt, miért nem utazik végre Kijevbe, miközben saját neokon háborús héjáik gyakorlatilag egymásnak adják a kilincset Zelenszkijnél, ráadásul az európai vezetők is már-már hazajárnak az ukrán fővárosba. A háború kitörése óta az Európai Bizottság elnöke, a brit, a lengyel, a szlovén, a cseh, a szlovák kormányfő, a balti államok vezetői és még sok más európai politikus megfordult már Kijevben. 

A Fehér Ház folyton ugyanazt ismételgeti, Biden nem utazhat Ukrajnába, ugyanis más dolga  van: "az ovális irodából irányítja és szervezi az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat" - hangzik a hivatalos álláspont.

Azt azért Washington is érzi, hogy a republikánusok kritikájával kezdeni kell valamit, így a hírek szerint hamarosan Kijevbe látogathat Anthony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin, az USA védelmi minisztere is. Lesz is miről tárgyalniuk, ugyanis Biden a hét közepén minden eddiginél nagyobb 750-800 millió dolláros fegyverszállítmányt hagyott jóvá. Az első ládáknak már a mai nap folyamán meg kell érkezniük - tájékoztatott még pénteken a CNN.

Mindeközben hamarosan magasrangú ukrán politikusok érkezhetnek Washingtonba. Az ukrán kormányfő, Denisz Smigal,  a pénzügyminiszter, Szerhij Marcsenko és az Ukrán Nemzeti Bank elnöke, Kirill Sevcsenko is az Egyesült Államokba utazhat a következő napokban. Ha minden igaz, az ukrán küldöttség egy rögtönzött G7-csúcstalálkozón is részt vesz majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások