2022. március 28., 18:41

Nem győzik magyarázni Washingtonban Biden elnök Putyin megbuktatását követelő elszólását

Joe Biden amerikai elnök legendás elszólásainak, furcsa megjegyzéseinek és hol szórakoztató, hol meg botrányos megnyilvánulásainak külön cikket szenteltünk korábban. Az azonban mégiscsak ritkán fordul elő, hogy a regnáló amerikai elnök egyetlen félmondattal kis híján háborúba sodorja az Egyesült Államokat.

biden
Fotó: TASR/AP

Olvasóink talán túlzónak találják a bevezető megállapítását, csakhogy a Fehér Ház gyors és igen határozott reakciója alapján minden bizonnyal komoly visszhangja volt Joe Biden lengyelországi nyilatkozatának. Ahogy az teljesen megszokott, az elnök a Lengyelországban állomásozó amerikai csapatoknál tett látogatása során egy előre megírt, egyeztetett beszédet mondott el a múlt szombaton, egy sajátos kiegészítéssel. Biden ugyanis a beszéd egy pontján felkiáltott:

Az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon!

Csak a rend kedvéért, Biden ezt nem Tuvalu vagy Vanuatu vezetőjének mandátuma, hanem az orosz elnök Vlagyimir Putyin kapcsán jelentette ki, ráadásul úgy, hogy beszédíróinak eszük ágában sem volt ennyire erős mondatokat adni az elnökük szájába.

Biden kijelentését természetesen azonnal felkapták. Nem csak Moszkva, de több nyugati szövetségesei is túlzónak, feleslegesnek és veszélyesnek nevezte az amerikai elnök elragadtatását. Utólag ugyan a Fehér Ház sajtóosztályának vezetője, az amerikai külügyminiszter és maga Joe Biden is igyekezett elvenni a kijelentés élét, a fogpasztát már nem lehet visszatuszkolni a tubusba.

A Kreml közölte, hogy a kijelentés mindenképpen aggodalmat kelt és az amerikai elnök nyilatkozatait

 továbbra is a legnagyobb figyelemmel kísérjük, gondosan rögzítjük őket, és a jövőben is így fogunk tenni.

Moszkva mellett Párizs is finoman megfedte az elnököt a kijelentés miatt, Emmanuel Macron francia elnök szerint nem kellene ilyen szavakat használni Oroszországgal kapcsolatban, azok ugyanis hátráltatják a válság békés megoldását. Macron egészen józan nyilatkozatot tett, kijelentette például, hogy "Európa nem áll háborúban az orosz néppel", és ha az a cél, hogy megállítsuk a háborút

akkor nem szabad a feszültséget növelni sem szavakban, sem tettekben".

Utólag tehát maga Biden elnök is megpróbálta elvenni szavai élét. Vasárnap arról beszélt, megnyilvánulása nem azt jelenti, az Egyesült Államok rezsimváltást szeretne Oroszországban. Hogy akkor pontosan mit is jelent és mit akart mondani Biden, azt nem árulta el sem ő maga, sem a "főnökét" szintén mentegetni próbáló Anthony Blinken amerikai külügyminiszter. A tárcavezető szerint Biden pusztán arra kívánt utalni, Putyint nem szabad "felhatalmazni arra, hogy Ukrajna vagy bármelyik másik állam ellen háborút indítson".

Mint azt bizonyára tudják, (...) nincs az oroszországi rezsimváltásra vonatkozó stratégiánk, ahogy semelyik másik állammal kapcsolatban sincs!

- közölte.

Az Egyesült Államok NATO-nagykövete szintén megpróbálta menteni a menthető. Ő tulajdonképpen az elnököt ért traumával magyarázta a történeteket. Julie Smith szerint Biden nem sokkal beszéde előtt a háborúból menekült ukrán civilekkel találkozott, a hallottak pedig annyira megrázták, hogy nem bírt ragaszkodni az előre megírt szöveghez.

A legfurcsább, a valósághoz talán mégis legközelebb álló magyarázat Biden elnök egyik gazdasági tanácsadójától érkezett. Amos Hochstein energiabiztonságért felelős főtanácsadó szerint az amerikai elnököt csak elragadták az érzelmei. A későbbi szerecsenmosdatása már inkább megmosolyogtató, sem mint elfogadható kifogás, de abban valóban lehet valami, hogy Biden egyszerűen csak meggondolatlan volt és a beszéd hevében elragadtatta magát. Azzal együtt, hogy egy percig sem érdemes elhinnünk, ha módjában állna Washingtonnak, ne próbálnák meg megbuktatni az orosz elnököt. Sokkal kevesebbért, sokkal nagyobb erőfeszítést is tettek már az amerikaiak egy-egy nekik nem tetsző vezető megbuktatására.

Szerintem ez a beszéd (az elnök) az európai biztonság, a NATO és Ukrajna iránt érzett érzelmi elköteleződésének megnyilvánulása volt.

- jelentette ki Hochstein, hozzátéve, hogy a beszéd nem utalt semmiféle rezsimváltási szándékra és ez a félmondat pusztán egy

 nagyon érzelemdús, nagyon személyes nézőpont.
Biden már korábban sem fogta vissza magát

Nem ez az első erős kijelentése az amerikai elnöknek orosz kollégájáról, illetve Oroszországról. Korábban nevezte már "gyilkosnak", "mészárosnak", "háborús bűnösnek" és "igazi gazembernek" is Putyint. Meglepő módon minden esetben Moszkva volt az, amelyik "elegánsan" kezelte Biden beszólásait, hol az elnök fáradtságával, hol élemedett korával magyarázták a diplomáciai érintkezésben szokatlan minősítéseket.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.