2022. március 30., 11:14

Biden elkottyintotta, hogy az USA ukrán katonákat képez ki Lengyelországban - a Pentagon tagad

Joe Biden hétvégi kifakadása után megint kénytelenek elnökük miatt magyarázkodni az amerikai tisztviselők. Ezúttal abban nincs egyetértés, az Egyesült Államok hadserege vajon valóban ukrán katonákat képez ki lengyelországi támaszpontokon, vagy sem.

joe biden
Fotó: TASR/AP

Mint arról korábban beszámoltunk Joe Biden múlt heti lengyelországi látogatása során amerikai katonákkal is találkozott. Az ukrán nép hősiességét ecsetelve az elnök kijelentette, hamarosan a jelenlévő amerikai katonák is megtapasztalhatják mindezt. Nem nehéz oroszoknak szánt fenyegetésként értelmezni Biden szavait, csakhogy tisztában kell lennünk azzal is, az elnök elég gyakran mond furcsa, meggondolatlan vagy egyenesen blőd dolgokat. 

Valószínűleg itt is erről lehetett szó, hiszen az elnök és stábja már másnap élénk magyarázkodásba kezdett. Biden például kijelentette, nem az amerikai katonák ukrajnai bevonulásáról beszélt, hanem arról, hogy az USA Lengyelországban állomásozó katonái segíthetik majd kiképezni az ukrán harcosokat. 

Az elnök valószínűleg nem gondolta, hogy ezzel még nagyobb gödröt lapátol maga alá, ugyanis az amerikai haderő vezetői azóta sem győzik kimagyarázni Biden mentegetőzését.

A hivatalos álláspont szerint az Egyesült Államok egyetlen ukrán katonát sem képzett vagy képez ki a NATO-tagállam Lengyelország területén. Biden ebbe a jól felépített narratívába tapicskolt bele azzal, hogy már megint saját hatása alá került egy szónoklat közben. Kétségtelen nem ő az egyetlen ilyen politikus, Donald Trumpnak is volt furcsa megnyilvánulása épp elég, de lássuk be, az évtizedek óta nem tapasztalt mértékben kiélezett geopolitikai helyzet megkívánná a patikamérlegen mért megszólalásokat. 

Az elnök szavait az Európában állomásozó amerikai csapatok (EUCOM) és a NATO európai parancsnoka, Tod Wolters tábornok is cáfolta egy keddi szenátusi meghallgatáson. Wolters közölte,

jelenleg nincs szó semmiféle kiképzésről.

Egy republikánus szenátor kérdésére válaszolva Wolters határozottan cáfolta az elnöki elszólást, úgy, hogy közben tulajdonképpen meg is erősítette azt. Elmondta ugyanis, hogy van egy fajta "kapcsolat" az ukrán hadsereg katonái és az amerikaiak között, "adnak nekik tanácsokat", de nincs szó klasszikus értelemben vett kiképzésről. Wolters a "kapcsolat" részleteiről már nem beszélt. 

A Fehér Ház is igyekezett mérsékelni a Biden okozta károkat, hangsúlyozva, az elnök nem kotyogott ki titkosított információkat, hiszen "tudott dolog", hogy "rendszeres az interakció az ukrán katonák és a Lengyelországban állomásozó amerikai csapatok között". Late Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója sem részletezte, mit takar az "interakció" kifejezés.

Mennyien is vannak?

Wolters a szenátusi meghallgatáson arról is beszélt, hogy a háború kitörése előtt 60 ezres amerikai kontingens egy hónap alatt százezresre duzzadt. A katonák közel 50%-a továbbra is Németországban állomásozik, ráadásul több mint kétharmaduk harcoló alakulatban szolgál, ők az amerikai hadsereg "fogai", ahogy Wolters fogalmazott.

Joe Biden lengyelországi látogatása több furcsa elszólást is hozott. Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, az elnök, eltérve az előre megírt beszédétől, katonákhoz intézett szónoklata egy pontján felkiáltott, "Valaki távolítsa már el Putyint a hatalomból!". A megjegyzés nem csak orosz, de francia, sőt amerikai részről is éles kritikát váltott ki. A Fehér Ház sajtósai utólag azzal magyarázták, az elnök korábban ukrán menekültekkel találkozott, ami annyira felkavarta, hogy nem bírta palástolni érzelmeit. 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.