2022. április 22., 09:16
Frissítve: 04:46

A háború 58. napja: Nyilvánosságra hozták az új orosz hadicélt - HÍRFOLYAM

Ahogy e szörnyű háború eddig minden napján, úgy ma is folyamatosan frissülő hírfolyammal jelentkezünk.

háború
Fotó: TASR/AP
Visszavonuló orosz csapatok által hátrahagyott hadianyagot szemlélnek ukrán katonák.
Tényleg feketeöves megoldás...
Megint evakuációs buszt lőttek az oroszok

Az orosz csapatok rálőttek a kelet-ukrajnai Popaszna városából induló evakuációs buszra, amelyben 25 ember tartózkodott. Senki sem sérült meg – közölte Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió kormányzója. (cnn, tasr)

Megrekedtek a tárgyalások

Megrekedtek a Moszkva és Kijev közti tárgyalások – mondta Szergej Lavrov. Az orosz diplomácia vezetője azt állítja, továbbra sem kaptak választ Ukrajnától a legutóbbi javaslatra, amelyet Oroszország öt napja küldött el az ukrán félnek. A tárgyaláson részt vevő orosz delegáció vezetője, Vlagyimir Medinszkij ugyanakkor azt mondta, hogy pénteken beszélt ukrán kollégájával. (afp, tasr)

Lehet-e egyáltalán nyertes valaki?

A világ józanul gondolkodó részében az lesz a háború győztese, aki nagyobb kompromisszumra képes a béke érdekében!

A kapcsolatfelvétel Zelenszkijjel a kétoldalú tárgyalások eredményétől függ

Az orosz-ukrán csúcsszintű kapcsolatfelvétel lehetősége a kétoldalú tárgyalások eredményétől függ - erről Vlagyimir Putyin orosz elnök maga tájékoztatta Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét pénteki telefonos megbeszélésükön. (MTI)

Rendkívüli!
Mi várható?
Folyamatosan érkeznek a menekültek Szlovákiába is
Megérkezett az első független vizsgálat eredménye

Az AFP hírügynökség nyomán a Franca24 hírportál számolt be róla, hogy lezárult az első hivatalos ENSZ-vizsgálat az ukrajnai Bucsában, ahol a feltételezések szerint több száz civilt gyilkolhattak meg az orosz hadsereg katonái. A hivatalos, független vizsgálat egyelőre ötven esetben tudta megerősíteni, hogy "törvénytelen gyilkosság" ("unlawful killing") történt. Ez a megerősítetten civil áldozatok száma.  Ravina Shamdasani, az Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának (OHCHR) szóvivője szerint egy részüket a vizsgálatok alapján statáriálisan kivégezték. Az ENSZ még április kilencedikén, nem sokkal a bucsai rémtettek után érkezett a Kijev külvárosaként számon tartott településre. 

(france24)

Mutatjuk, mi várható!
Folyamatosan érkeznek a menekültek
Sajtószemle
Átcsoportosítják az eddig Mariupolnál harcoló orosz haderőt

Brit hírszerzési információk szerint az orosz vezetés átszervezi az eddig Mariupol bevételéért küzdő orosz haderőt. Mint korábban megírtuk, az Azovstal acélgyárba magát bevett mintegy kétezer ukrán fegyveresre már nem orosz ostrom, hanem a kiéheztetés vár. Vlagyimir Putyin ugyanis leállította az ostromot, mondván, túl nagy emberveszteséggel járna a gyár alatti alagútrendszerben folyosóról folyosóra kifüstölni a védőket. A britek szerint az eddig Mariupolnál harcoló orosz alakulatokat máshol vethetik be, de, hogy pontosan hol, arra a jelentés nem tér ki.

(Index)

Segítsetek!

Ukrajnának havonta hétmilliárd dollárra van szüksége, hogy ellensúlyozza a háború okozta gazdasági veszteségeket - közölte csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Világbank tanácskozásának megküldött videóüzenetében. Az ukrán elnök kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek haladéktalanul ki kell zárnia Oroszországot a nemzetközi pénzügyi intézményekből, és sürgette az államokat, hogy szakítsák meg diplomáciai kapcsolataikat Moszkvával. Beszélt arról is, hogy a fekete-tengeri kikötők blokádjával Oroszország elzárta az ukrán export útját, ami veszélyt jelent az élelmezés biztonságára. David Malpass, a Világbank elnöke nagyjából 60 milliárd dollárra becsülte az orosz hadművelet következtében az ukrán infrastruktúrában és épületekben eddig keletkezett fizikai károkat. Mint mondta, ez nem tartalmazza a háború gazdasági költségeit. "Természetesen a háború tovább zajlik, a költségek pedig egyre magasabbak" - hangsúlyozta Malpass. Ugyanakkor a kijevi vezetés szerint a február 24-én kezdődött háborúban Ukrajna infrastruktúrájának mintegy 30 százaléka szenvedett különböző fokú károkat, amelyek összege már mintegy 500 milliárd dollárt tesz ki.

(MTI)

Óriási visszaesés Oroszországban is
Amerika segít!
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.