2022. április 23., 15:24

Békére szólított fel húsvéti üzenetében a konstantinápolyi pátriárka

A béke melletti feltétel nélküli elkötelezettségre szólított fel szombaton idei húsvéti üzenetében I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, a keleti ortodox keresztények szellemi vezetője.

Békességóhajtás
Fotó: MTI
I. Bartholomaiosz pátriárka
"A húsvét a szabadság, az öröm és a béke ünnepe"

- idézi az ukrán népnek szolidaritását kifejező vallási vezetőt a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség.

Krisztus feltámadásának örömhírébe fegyverek zaja, a háborús erőszak ártatlan áldozatainak elkeseredett segélykiáltása, a menekültek panasza, köztük számtalan gyerek sírása vegyül"

- írta a pátriárka, felidézve közelmúltbéli, Lengyelországban tett látogatását is.

Együtt szenvedünk a derék, bátor ukrán néppel, amely nehéz keresztet cipel. Imádkozunk és harcolunk a békéért és az igazságért azoknak is, akiknek egyik sem adatik meg"

- hangsúlyozta Bartholomaiosz, aki szerint keresztény ember számára elképzelhetetlen, hogy az emberi méltóság ilyen földbe tiprását látva néma maradjon.

A közvetlen áldozatokon kívül a vallási vezető szerint a háború vesztese az egész emberiség, amely hosszú történelme során sem volt képes megszüntetni a háborúkat, amelyek semmilyen problémát nem oldanak meg, hanem sokkal nagyobb gondokat teremtenek.

Megosztottságot és gyűlöletet szít, és elszakítja egymástól a népeket"

- fogalmazott az ortodox vezető, aki mély meggyőződésének nevezi, hogy az emberiség igenis élhet háború és erőszak nélkül.

I. Bartholomaiosz úgy véli, hogy az egyház természeténél fogva béketeremtő feladatot lát el, és nemcsak az egész világ békéjéért imádkozik, hanem azt is feladata hangsúlyozni, hogy az embereknek tenniük is kell a békéért.

Húsvét a megélt bizonyíték arra, hogy Krisztus a felszabadító szabadság, létezésünk alapja, sarokpontja és horizontja is"

- hangsúlyozta a főpap.

Az ortodox keresztények ezen a héten vasárnap ünneplik a húsvétot.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.