2022. április 19., 07:58
Frissítve: 04:51

A háború 55. napja: Lavrov szerint új szakaszba lépett a háború - HÍRFOLYAM

A béketárgyalások folytatása helyett újabb offenzíva. Urajna szerint Oroszország megindította kelet-ukrajnai offenzíváját, fokozva a támadásokat Donyeck és Harkiv régióban.

Kelet-ukrajnai offenzíva
Fotó: TASR/AP
Oroszország kiutasította a moszkvai osztrák nagykövetség négy munkatársát

A moszkvai osztrák nagykövetség négy tisztviselőjének kiutasítását jelentette be kedden az orosz külügyminisztérium. A tárca bekérette az osztrák nagykövetet, akinél határozott tiltakozását jelentette be amiatt, hogy Bécs korábban "megalapozatlanul" nemkívánatos személlyé nyilvánított négy orosz diplomatát. Moszkva szerint ez a barátságtalan lépés súlyos kárt okoz mind a kétoldalú kapcsolatoknak, mind Ausztria nemzetközi megítélésének. (MTI)

Húszezer zsoldos Oroszország szolgálatában

Oroszország 20 000 zsoldost vetett be Ukrajnában, köztük Szíriából, Líbiából származó zsoldosokat és a Wagner-csoport irreguláris orosz zsoldoshaderőit is. Jelentette be egy meg nem nevezett európai képviselő.

katonák
Fotó:  TASR/AP
képünk illusztráció

A Guardian szerint a Kremlnek négy célja van a háború jelenlegi szakaszában: Donbász meghódítása, egy szárazföldi híd biztosítása a Krím-félszigeten, a Krím vízellátásának biztosítása érdekében a Herszon térség elfoglalása és további területek elfoglalása, amelyek további tárgyalásokat szolgálhatnák.

Orosz kőolajszállító hajót foglaltak le Görögországban

Orosz kőolajszállító tankert foglaltak le Görögországban az ukrajnai háború miatti európai uniós szankciók keretében - közölte kedden a görög parti őrség. A Marmara török kikötőbe tartó Pegas nevű hajó jelenleg az Évia szigetének déli részén fekvő Kárisztoszban horgonyoz a hajók mozgásáról és kikötői tartózkodásáról valós idejű információkat szolgáltató Marin Traffic portál szerint.

"A kőolajszállítót április 15-én foglalták le, tizenkilenc orosszal a fedélzetén, az európai uniós szankcióknak megfelelően" - tájékoztatta  az AFP francia hírügynökséget a parti őrség egyik szóvivője. (MTI)

Szerinte európai földgázhiányról van szó

Az EON német vezérogazgatója szerint nemcsak Németországot sújtaná súlyosan ez a lépés, hanem Európának is hatalmas problémát jelentene.

Békemenet Ungváron
Békemenet Ungváron
Fotó:  MTI/Nemes János

Az ukrajnai háború miatt Kárpátaljára menekült ukrán polgárok békemenete Ungvár központjában április 19-én.

Soltész: Magyarország segít a menekülteknek, de fegyvert és katonát nem küld

Magyarország a háború kitörése óta 1300 tonna segélyt jutatott el Ukrajnába, és több százezer menekültnek segített hazánkban, de fegyvert és katonát továbbra sem küld - hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke kedden, miután Ljubov Nepoppal, Ukrajna budapesti nagykövetével látogatást tett a budapesti BOK csarnokban működő humanitárius tranzitponton. (MTI)

Holland és belga diplomatákat utasított ki Moszkva

Holland és belga diplomatákat minősített kedden nemkívánatos személynek az orosz külügyminisztérium, válaszul orosz képviseletek munkatársainak kiutasítására. A tárca által kiadott tájékoztatás szerint a bekéretett moszkvai holland nagykövetnek a minisztérium határozott tiltakozását fejezte azzal kapcsolatban, hogy március 29-én "indokolatlanul" nemkívánatos személynek nyilvánították a hágai orosz nagykövetség, az amszterdami orosz kereskedelmi képviselet és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) mellett működő orosz állandó képviselet 18 munkatársát.

Segélykoncert az ukrajnai családok megsegítésére

Sok Ukrajnából menekülő ember számára Kassa megye jelenti a kaput egy biztonságosabb világba, a keleti végek lakossága pedig számtalanszor megmutatta már, mennyire segítőkész.

Kína erősíteni fogja a kapcsolatát Oroszországgal

A kínai külügyminisztérium keddi közleménye úgy fogalmaz,

Kína és Oroszország együttműködésének célja többek között közös érdekeik védelme, valamint egy új típusú nemzetközi rendszer kiépítése. 

Kína továbbra is erősíteni fogja stratégiai kooperációját Oroszországgal, „függetlenül a nemzetközi környezet változásaitól”, idézi Lö Jü-cseng kínai külügyminiszter-helyettest a CNN. Lö aláhúzta, a két ország közötti kereskedelem közel 30%-kal növekedett 2022 első negyedévében, amely így elérte a 38,2 milliárd dollárt.

orosz kína
Fotó:  TASR/AP
A felvétel egy 2019-es Putyin-Hszi találkozó során készült.
Bratcsikov nemet mondott

Bratcsikov nem hajlandó megjelenni a parlamenti bizottság előtt. A képviselők az ukrajnai Bucsa városban megölt civilek halálának körülményeivel kapcsolatban akartak neki kérdéseket feltenni.

Így áll a kelet-ukrajnai orosz offenzíva 

A BBC szerint az orosz hadsereg megpróbálta áttörni Ukrajna védelmét szinte a teljes frontvonal mentén, közölte az ukrán vezérkar egy közleményben, de eddig csak két területen – a keleti Kreminna városán és egy másik településen – sikerült áthatolniuk, mondta Szerhij Haidai, a luhanszki régió katonai kormányzója. 

Új orosz offenzíva

A hadművelet újabb szakasza az orosz külügyminiszter szerint rendkívül jelentős lesz az egész különleges hadművelet szempontjából.

Dánia növeli a földgáztermelést

A dán miniszterelnök szerint "jobb gázt termelni az Északi-tengeren, mint Vlagyimir Putyintól vásárolni".

Tegnap 163 ukrán menekült kért ideiglenes menedéket 
Nem várnak drámai sikert a szakértők

Az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete szerint nem valószínű, hogy drámaian sikeresebb lesz Oroszország új, Donbász elleni offenzívája, mint a korábbi offenzívák voltak. Szerintük azonban az orosz csapatok részsikert érhetnek el. A BBC által idézett szakértők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy az oroszoknak kedvezhet a kijevi térséghez képest nyitottabb terep.

Mariupol
Fotó:  TASR/AP
Az oroszok a lakóterületeket bombáznak Mariupolban

Az orosz erők a mariupoli Azovstal acélgyár körüli lakónegyedeket bombázzák.

A polgármester tanácsadója, Petro Andryuscsenko szerint az oroszok az üzem helyett lakónegyekre csaptak le. A kohászati ​​komplexum ad otthont a város megmaradt ukrán védőinek és valószínűleg legalább 1000 civilnek is. (kyiv independent)

Ukrajna bizakodó az uniós tagjelöltséget illetően

Ukrajna a júniusi EU-csúcstól azt várja, hogy tagjelölti státuszt kap.

Pusztítás Csernyihivben

A drónfelvételek az ukrajnai Csernyihivban történt pusztítás mértékét mutatják be az orosz invázió után. (guardian, youtube)

Biden nem megy Ukrajnába

Ha az amerikai kormány egy tagja Ukrajnába utazik, azt biztonsági okokból csak megérkezése után hozzák nyilvánosságra. 

Kijev: az orosz hadsereg a kelet-ukrajnai védelem áttörésére összpontosít

Az orosz hadsereg folytatja a támadásokat Kelet-Ukrajnában, és a védelmi vonal áttörésére összpontosít Donyeck és Luhanszk térségében, Mariupolt pedig teljes ellenőrzés alá akarja vonni. Tájékoztatott az ukrán vezérkar a szokásos reggeli jelentésében.

Továbbra sem nyitnak humanitárius folyosókat

Ukrajnában harmadik napja nem nyitnak humanitárius folyosókat a menekülő civilek számára. Jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, aki szerint az oroszok nem hajlandók korridort nyitni Mariupolból, és Donbászban is folytatódik az intenzív ágyúzás. (guardian)

A japánok is segítenek Ukrajnának

A japán védelmi miniszter szerint zovábbra is minden tőlük telhető segítséget megadnak az ukrán vezetésnek.

Orosz szóvivő: külföldi fegyverszállítmányokat semmisítettek meg Lvivben

Az orosz védelmi tárca szóvivőjének közlése szerint külföldi fegyverszállítmányokat semmisítettek meg Lvivben az orosz légierő. 

Bombatámadás Lembergben
Fotó:  TASR/AP
Bombatámadás Lembergben

Konasenkov szerint az orosz légierő nagypontosságú rakétákkal 16 ukrán katonai létesítményt pusztított el, köztük egy nagy lőszerraktárt is a Kijev környéki Vaszilkiv település közelében. Emellett orosz harci gépek 84 katonai létesítményre mértek csapást. (MTI)

Megrekedtek a béketárgyalások

"A Bucsában és más városokban felfedezett vérengzések óta a háború más fordulatot vett, ezért azóta nem beszéltem közvetlenül Putyinnal, de nem zárom ki, hogy a jövőben megteszem" - jelentette Emmanuel Macron francia elnök hétfőn a France 5 tévécsatornának.

Oroszország tagadta a civilek kivégzésére vonatkozó vádakat, azt állítva, hogy azok célja az orosz hadsereg lejáratása. Arra a kérdésre, hogy miért nem követte más európai vezetők példáját, és utazott el az ukrán fővárosba, Kijevbe, Macron azt mondta: látogatása üres gesztus lett volna. "Ha elmegyek Kijevbe, akkor az azért lesz, hogy változást vigyek" - hangsúlyozta.

Az ukrán vezérkar hétfőn közölte: Oroszország megindította kelet-ukrajnai offenzíváját. A helyi hatóságok szerint legalább nyolc civil vesztette életét a nap folyamán orosz támadásokban Donyeckben és Luhanszkban. (MTI)

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.