2022. április 20., 08:14
Frissítve: 03:08

A háború 56. napja: Lelassult az orosz offenzíva, ellentámadásokat indítottak az ukránok - HÍRFOLYAM

A mai napon is összegyűjtjük az ukrajnai háború legfrissebb híreit.

Ukrajna
Fotó: TASR
Meghaladta az ötmilliót az Ukrajnából elmenekültek száma

Az ENSZ menekültügyi ügynökségének friss jelentése szerint átlépte az ötmilliót az Ukrajnából elmenekültek száma. További hétmillió ember az országon belül kényszerült elhagyni a lakóhelyét. A legtöbben, több mint 2,8 millióan Lengyelországba menekültek. 

Ukrajna kész elengedni az orosz foglyokat, de van egy feltételük

Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök megerősítette, hogy kész elengedni az orosz hadifoglyokat azért cserébe, hogy a civilek és az ukrán csapatok biztonságosan kijussanak Mariupolból. 

A becslések szerint mintegy 100 000 ember maradt az ostromlott déli városban.

Az ukrán elnök arról is beszámolt, hogy a város helyzete egyre csak romlik, és úgy tudják több százan sebesültek meg, akik nem jutnak orvosi ellátáshoz – írja a Sky News. 

Volodimir Zelenszkij
Fotó:  TASR/AP
Nem indulhatnak Wimbledonban az orosz és a fehérorosz teniszezők

A füves pályás Grand Slam-torna szervezői szerdai közleményükben jelentették be, hogy Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt döntöttek így.

Az ilyen indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, ha az orosz rezsim bármilyen előnyt kovácsolna orosz vagy fehérorosz játékosok részvételéből a bajnokságon"

- olvasható az All England Club és a szervezőbizottság közös kommünikéjében, amely hozzáteszi, ha a háború tekintetében júniusig komoly változás lenne, akkor mérlegelni fogják a helyzetet. (MTI)

Wimbledon tenisz
Fotó:  TASR/AP
Charles Michel: A történelem nem felejti a háborús bűnöket

Az Európa Tanács elnöke szerdai kijevi látogatását követően a Twitteren arról írt, a borogyankai állapotok hasonlóak ahhoz, amit Bucsában és más ukrán városokban is tapasztalni lehet. Mint fogalmazott, a történelem emlékezni fog az itt elkövetett háborús bűnökre, és hozzátette, hogy a béke nem valósulhat meg igazságtétel nélkül.

Német külügyminiszter: a háború csak ukrán győzelemmel zárulhat

A bucsai mészárlás egyértelművé tette, hogy az Ukrajna elleni orosz háborúnak csak az ukránok győzelme vethet véget - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Rigában lett kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

Annalena Baerbock
Fotó:  TASR/AP

Leszögezte: Németország kész közép- és hosszú távon is katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, legyen szó három hónapról vagy három évről.

Hozzátette: Berlin egymilliárd eurót bocsát rendelkezésre annak érdekében, hogy Ukrajna összetettebb fegyverrendszereket szerezzen be, amelyeket aztán hosszú távon használhat, és Németország kész biztosítani az ezek működtetéséhez szükséges képzést. (MTI)

Oroszország eltörli az uniós állampolgárok vízumkedvezményeit 

Megszavazta az orosz parlament alsóháza szerdán a legtöbb európai állam, köztük az uniós tagországok állampolgárai számára biztosított vízumkedvezmények eltörléséről szóló törvényjavaslatot.

orosz vízum

A dokumentum vízumkötelezettséget vezet be az EU-tagállamok, Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein diplomata-útlevéllel rendelkező állampolgárai számára. Emellett megszűnnek a hivatalos delegációk, a nemzeti és regionális kormányok és parlamentek, az alkotmánybíróságok és legfelsőbb bíróságok tagjai, valamint az említett országok újságírói számára biztosított vízumkedvezmények is. (MTI)

Megugrott a NATO-tagság támogatottsága Csehországban

Megugrott a NATO-tagság támogatottsága Csehországban - derült ki a STEM közvélemény-kutató intézet március végén, április elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra Prágában.

Csehország NATO-tagságát a felmérés szerint a megkérdezettek 78 százaléka támogatja, tíz százalékkal többen, mint 2020 szeptemberében. 1994 óta ez a legmagasabb arány. Figyelemre méltó, hogy a NATO-tagság határozott támogatóinak aránya a két év alatt 30 százalékról 47 százalékra emelkedett - mutattak rá a felmérés készítői.

Az ukrajnai háborúval összefüggésben a csehek 34 százaléka súlyosnak tartja Közép-Európa biztonsági helyzetét, míg kilenc százalék szerint a régiót semmiféle konfliktus nem fenyegeti. A többség, a megkérdezettek 58 százaléka, úgy látja, hogy Közép-Európa biztonsági helyzete általában véve jónak mondható, de a háborús konfliktus veszélye jelenleg fennáll. (MTI)

Kreml: Moszkva egyértelműen megfogalmazott megállapodástervezetet adott át Kijevnek

Oroszország átadott Ukrajnának egy egyértelmű megfogalmazású megállapodástervezetet, és várja a választ - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

"Dokumentumtervezetünket, amely teljesen világos, kidolgozott megfogalmazásokat tartalmaz, átadtuk az ukrán félnek. A labda az ő térfelükön van. Várjuk a választ" - mondta Peszkov.

A szóvivő azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy folyamatosan eltér a korábbi megállapodásoktól, és nem mutat hajlandóságot a tárgyalási folyamat intenzívebbé tételére. (MTI)

Ukrajna repülőgépeket és alkatrészeket kapott Nyugatról

Ukrajna harci repülőgépeket és alkatrészeket kapott az Oroszország elleni háborúhoz - jelentette be John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője újságíróknak nyilatkozva Washingtonban helyi idő szerint kedden este. 

"Ukrajnának most több vadászgépe van, mint két héttel ezelőtt" - fogalmazott Kirby, de nem közölt további részleteket arról, honnan érkeztek a repülők. 

Korábban a nyugati szövetségesek közül többen nehézfegyverek szállítását jelentették be az orosz támadás alatt álló Ukrajnának: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia még több tüzérségi eszközt küld, Kanadából - mint Justin Trudeau miniszterelnök bejelentette - nehéztüzérségi eszközöket is szállítanak, továbbá Hollandia és Belgium is küld fegyvereket. 

Norvég segítség Ukrajnának 

Norvégia mintegy száz, francia tervezésű légvédelmi rakétát adományozott a háború sújtotta Ukrajnának - jelentette be az oslói kormány szerdán. 

Izjum szerepe

Ahogy az az Institute for the Study of War amerikai agytröszt térképén látszik, Izjum kontrollálása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Kelet-Ukrajnában harcoló ukrán erőket bekerítse az orosz hadsereg. 

Orosz figyelmeztetés az északiaknak 

Oroszország figyelmeztette Svédországot és Finnországot esetleges NATO-csatlakozásuk következményeire - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Rosszija-24 tévécsatornának nyilatkozva.

Egyre több svéd adná fel a semlegességet 

A svédek egyre nagyobb arányban támogatják országuk NATO-csatlakozását - derült ki egy szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

Finnország napokon belül dönthet a NATO-csatlakozásról 

A finn parlament megkezdi az ország NATO-tagságáról szóló vitát, azután, hogy február végén Oroszország lerohanta Ukrajnát – írja a Guardian.

Sanna Marin, finn miniszterelnök szerint országa gyorsan, akár már heteken belül, döntést hozhat a NATO-csatlakozásról.

Fotó:  Daily Mail
Sanna Marin
Egyre közelebb Mariupol eleste

Szerhij Volina őrnagy, a Mariupolban harcoló 36. ukrán tengerészgyalogos dandárparancsnoka videóüzenettel fordult a világ vezetőihez, amelyet a The Washington Post osztott meg. A védők parancsnoka azt kérte, hogy mentsék ki őket a városból. 

Az őrnagy azt mondta: lehet, hogy ez az utolsó üzenet, amelyet küldeni tudnak, mert a város néhány napon vagy akár néhány órán belül is eleshet.

Visszafoglaltak egy várost az ukránok

BBC beszámolója szerint továbbra is folyamatosak a harcok a Donyeck és Luhanszk régiókban. Az ukrán vezérkar azt jelentette, szerda éjjel ellentámadásokat indítottak a megszálló orosz erőkkel szemben, sőt, visszafoglalták Maryinka városát is Donyeck közelében.

orosz-ukrán háború
Fotó:  TASR/AP
Miért lassult le az orosz offenzíva?

A brit védelmi minisztérium közleménye szerint bár az orosz csapatok folyamatosan nyomulnak előre Ukrajnában, továbbra is környezeti, logisztikai és technikai kihívásokkal küzdenek.

Az ukrajnai háború keddi történéseiről alább olvashat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.