2022. április 21., 06:18
Frissítve: 04:21

A háború 57. napja: Közelebb kerülünk a megállapodáshoz? - HÍRFOLYAM

Már a kilencedik hetébe fordult a háború, de egyelőre csak megállapodási javaslatokról hallani orosz oldalon, az ukrán fél pedig ugyan ellenáll, de a veszteségek mindkét oldalon jelentősek.

orosz-ukrán háború
Fotó: TASR/AP
Norman Foster segítséget ajánlott Harkiv újjáépítéséhez

Felajánlotta segítségét Norman Foster világhírű brit építész a háborúban súlyos károkat szenvedett ukrán nagyváros, Harkiv újjáépítéséhez. 

harkiv orosz-ukrán háború
Fotó:  TASR/AP
Rakétatalálatot szenvedett lakóépület Harkivban.

A szecessziós épületeiről ismert kelet-ukrajnai város újjáépítésére vonatkozó tervét egy hétfői videokonferencián ismertette a 86 éves építész Ihor Terehov harkivi polgármesterrel - közölte Norman Foster alapítványa. 
Az orosz határ közelében fekvő város súlyos harcok színtere volt az orosz támadás február 24-i kezdete óta, de ukrán ellenőrzés alatt maradt. Harkivban, amely Ukrajna második legnagyobb városa, az épületek egynegyede pusztult el. 

Biden: az Egyesült Államok további 800 millió dollár értékű katonai segélyt küld Ukrajnának

Az Egyesült Államok további 800 millió dollár értékű katonai segélyt küld Ukrajnának, hogy ezzel segítse a kelet-európai ország küzdelmét az orosz erők elleni harcban - jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, a Fehér Házban elmondott beszédében.

Joe Biden
Fotó:  TASR/AP

Az elnök szerint a segélyt "közvetlenül a szabadság frontvonalába" küldik. "Putyin arra számít, hogy elveszítjük a érdeklődésünket, (...) a nyugati egység megroppan, de ismét be fogjuk bizonyítani, hogy téved" - fogalmazott. "Minden amerikai adófizető, fegyveres erőink minden tagja büszke lehet arra, hogy (...) segítettünk visszaverni az orosz agressziót Ukrajnában" - tette hozzá Biden.

Oroszország bezáratta a balti államok konzulátusait

Oroszország a kölcsönösség elve alapján elrendelte a területén működő lett, litván és észt konzulátusok bezárását és távozásra szólította fel a képviseletek alkalmazottait - közölte csütörtökön  az orosz külügyminisztérium.

orosz zászló
Fotó:  pixabay.com

A moszkvai diplomáciai tárca bekérette Lettország, Litvánia és Észtország nagykövetét és közölte velük, hogy Szentpéterváron bezárja a három balti állam főkonzulátusát, Pszkovban pedig a lett konzulátust és az észt konzulátusi irodát.
Korábban ebben a hónapban Lettország és Észtország két-két orosz főkonzulátus bezárását rendelte el az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt, Litvánia pedig távozásra szólította fel az orosz nagykövetet.

Csehország segít
Putyin elrendelte, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt a mariupoli acélművet

Elrendelte a mariupoli Azovsztal acélmű tervezett ostromának leállítását csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin egyúttal parancsot adott az üzemben bekerített ukrán erők blokkolására.

Vlagyimir Putyin
Fotó:  TASR
Vlagyimir Putyin

"Katonáink és tisztjeink életének és egészségének megőrzésére kell gondolnunk. Nem kell bemászni ezekbe a katakombákba, és a föld alatt kúszni ezeken az ipari létesítményeken keresztül. Zárják le ezt az ipari övezetet, hogy egy légy sem juthasson át" - utasította az elnök Szergej Sojgu védelmi minisztert.

Civileket szállító buszok hagyták el Mariupolt

Sikeresen elhagyta az ostromlott Mariupolt négy, civilekkel teli busz - mondta el Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtökön. Az evakuálás a nap folyamán folytatódik.  Elemzők szerint az Azovi-tenger partján fekvő, a háború előtt négyszázezres lélekszámú kikötőváros hamarosan orosz kézre kerül.

orosz-ukrán háború, Mariupol
Fotó:  TASR/AP

Mariupolt közel két hónapja ostromolja az orosz hadsereg. A város utolsó védői - Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint mintegy kétezren - több száz civillel együtt az Azovsztal vas- és acélműben sáncolták el magukat. Az oroszok szabad elvonulást ígértek azoknak, akik leteszik a fegyvert.
Mariupol stratégiai fontosságú az oroszok számára: elfoglalása lehetővé tenné a szárazföldi összeköttetést a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és az oroszbarát szakadár Donyec-medence között.

Charles Michel: Az EU mindent megtesz, hogy Ukrajna megnyerje a háborút

Az Európai Unió minden tőle telhetőt megtesz, hogy Ukrajna megnyerje az Oroszország által indított háborút, Vlagyimir Putyinnak nem fog sikerülni megosztani az európaiakat - jelentette ki szerdán Kijevben Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az ukrán elnökkel közös tartott sajtótájékoztatón, ahol Volodimir Zelenszkij prioritásnak nevezte Ukrajna európai uniós csatlakozását.

Michel háború
Fotó:  TASR/AP

"Nincsenek egyedül, önökkel vagyunk és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy támogassuk önöket, hogy Ukrajna nyerje meg a háborút" - jelentette ki a sajtótájékoztatón Charles Michel. Az ukrán fővárosba látogató Michel elmondta, hogy "mély benyomást" tett rá a kezdetektől fogva Zelenszkij "személyes parancsnoksága" a február 24-i orosz lerohanás kezdete óta, amely az ukrán lakosság orosz haderőkkel szembeni bátorságáról tanúskodik.
Vlagyimir Putyin orosz elnöknek "nem fog sikerülni sem lerombolnia Ukrajna szuverenitását, sem megosztani az Európai Uniót" - mondta Michel, aki üdvözölte, hogy a huszonhét tagállam képes közösen dönteni, egyhangúlag elfogadni az Oroszország elleni súlyos szankciók több hullámát.

Kreml: Moszkva egyértelműen megfogalmazott megállapodástervezetet adott át Kijevnek 

Oroszország átadott Ukrajnának egy egyértelmű megfogalmazású megállapodástervezetet, és várja a választ - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

"Dokumentumtervezetünket, amely teljesen világos, kidolgozott megfogalmazásokat tartalmaz, átadtuk az ukrán félnek. A labda az ő térfelükön van. Várjuk a választ" - mondta Peszkov.
A szóvivő azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy folyamatosan eltér a korábbi megállapodásoktól, és nem mutat hajlandóságot a tárgyalási folyamat intenzívebbé tételére. 

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.