2022. április 23., 15:08

Ukrán elnöki tanácsadó: az oroszok támadást indítottak a mariupoli Azovsztal acélmű ellen

Az orosz csapatok újraindították a légicsapásokat és megpróbálják lerohanni a mariupoli Azovsztal acélművet, a város védelmének utolsó bástyáját - jelentette ki szombaton a kijevi köztévében Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó.

Vajon mi az igaz ebből?
Fotó: karpataljalap.net
Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó
Az ellenség megpróbálja teljesen elfojtani Mariupol védőinek ellenállását az Azovsztal térségében"

- szögezte le az ukrán politikus.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a napokban arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az acélmű kivételével a várost "felszabadították", Putyin pedig a kamerák előtt adta utasításba, hogy ne rohamozzák meg az üzemet, hanem zárják körbe, hogy "egy légy se tudjon kijönni".

Ukrán becslések szerint mintegy 2000 katona és 1000 civil húzhatta meg magát az acélmű területén és az alatta húzódó alagútrendszerben. Aresztovics arról beszélt, hogy a védelem a folyamatos támadások ellenére kitart, és ellentámadásokat is próbál indítani.

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol elfoglalása kulcsfontosságú a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és Oroszország szárazföldi része közötti folyosó megteremtése szempontjából.

Az ukrán védelmi tárca szerint a Donyec-medencében az orosz csapatok megpróbálják bekeríteni az ukránok megerősített állásait, Izjum és Barvinkove közelében pedig a vasútvonalakat próbálják ellenőrzésük alá vonni. Aresztovics szerint Donyeck megyében Szlavjanszk és Kramatorszk térségében a legintenzívebb az orosz támadás.

Támadó és felderítő műveletbe kezdtek, hogy megpróbálják megtalálni védelmünk gyenge pontjait"

- fogalmazott a tanácsadó.

Közben Oleh Szinehubov, Harkiv megye kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszafoglaltak három települést az északkelet-ukrajnai nagyváros térségében.

Ukrán fegyveres erőink tegnap reggel indított ellentámadása sikeres volt. Hosszú és ádáz küzdelem árán kiszorították az orosz csapatokat Bezruki, Szlatine és Prugyanka területéről"

- mondta szombaton a kormányzó. Szinehubov elmondása szerint az elmúlt 24 órában ketten meghaltak és 19-en megsebesültek az orosz ágyúzás miatt Harkiv térségében.

A védelmi tárca szóvivője szerint Harkivot "részben elzárták" az orosz erők, amelyek a várostól északnyugatra találhatóak és délen is próbálják megerősíteni állásaikat.

Az ország déli részén, az elfoglalt Herszon térségében, Herszon és Mikolajiv között a közigazgatási határokon igyekeznek megerősíteni állásaikat az orosz csapatok - mondta Aresztovics.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.