2022. április 17., 08:28
Frissítve: 00:28

A háború 53. napja: húsvétkor is folytatódik a rombolás – HÍRFOLYAM

Az orosz légvédelmi erők Odessza térségében lelőttek egy ukrán katonai szállító repülőgépet, támadás érte a liszicsanszki olajfinomítót. Összefoglalónk.

Megsemmisült járművek a mariupoli Iljics Vasmű telephelyén
Fotó: TASR
Megsemmisült járműcsarnok a mariupoli Iljics Vasmű telephelyén
Bombázzák az Azovstalt 

Több lakossági videó is kering a közösségi médiában, amelyen az orosz légierő egy Tu-22M3 nagy hatótávolságú hadászati bombázó repül át Mariupol felett, és lebombázza a az Azovstal vasműt. Ide szorultak vissza az utolsó ukrán védők.
Oroszok és ukránok egyaránt tettek közzé videókat a héten az ipari létesítményben zajló harcról, mely valóban csarnokról csarnokra folyt, mesterlövészek és géppuskák támogatásával.
A gyár alatt kiterjedt alagútrendszer húzódik, hivatalos álláspont szerint ezek csak a termeléshez szükséges létesítmények, a durvább oroszbarát oldalak viszont egyenesen egy NATO föld alatti vezetési pontot vizionálnak a vasmű alá. Egyes oldalak már ennek építészeti tervrajzát is közzétették. Az igazságot nehéz megállapítani. 

Szintén meg nem erősített, csak közösségi médiában olvasható értesülések szerint vákuumbombát dobtak a vasműre. A vákuumbomba robbanótöltete kétlépcsős. Az első lépcső aeroszolt juttat a levegőbe, a második pedig ezt robbantja be. A heves égés a környezetéből kivonja az oxigént, vákuum keletkezik, innen a bomba neve. Barlangharcászatban, alagútrendszerek elleni küzdelmekben használják. 

A Mariupolban harcolók nem adják meg magukat

A dél-ukrajnai Mariupolban maradt ukrán erők tovább harcolnak, és elutasítják a megadásra vonatkozó orosz felszólítást - jelentette ki vasárnap Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

"A város még nem esett el" - mondta Smihal az ABC televízió Ez a hét (This Week) című műsorában. Hozzátette, hogy a város egyes részeit továbbra is ukrán katonák ellenőrzik.
Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek vasárnap reggelig, ígéretet téve arra, hogy aki ennek eleget tesz, annak megkímélik az életét.
Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők szombatra a város lakott részéből kiűztek minden ellenállót, és csak az Azovsztal acélüzemben maradt egy maréknyi fegyveres. Ők helyi idő szerint 10 óráig hagyhatták el az üzemet fegyver nélkül az ultimátum szerint.

Az ukrán álláspontnak ellentmondani látszik az orosz. Ebben a Ramzan Kadirov csecsen elnök által közzétett videóban, a második perc után a csecsen katona kijelenti: Mariupol már az övék. Ezt látszik igazolni az orosz képviselők intenzív jelenléte is a településen.

https://t.me/RKadyrov_95/1907
Eltávolították az ukránok a Magyarország megszállását kidolgozó Zsukov szobrát

Teherautóval döntötték le az ukránok Harkivban Georgij Konsztantyinovics Zsukov marsall szobrát. Zsukov a második világháború egyik legjelentősebb stratégája volt, Sztálin után Hruscsovot és Brezsnyevet is szolgálta. Az 1956-os magyar forradalmat vérbe fojtó orosz beavatkozás megtervezője volt. 

 

Rakétákkal lőtték Harkivot

Vasárnap rakétákkal támadták Harkivot. Lakóházakat értek találatok. Sajtóbeszámolók szerint legkevesebb 5 személy életét vesztette, 13-an megsérültek. 
Az alábbi felvételen a térfigyelő kamera egy becsapódást rögzített.

 

Erőszakos mozgósítás Donbászban

Erőszakos mozgósításról számolt be Twitter-csatornáján Michaljo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója. A tanácsadó szerint az oroszok18 és 60 év közötti férfiakat hívnak be a megszállt területekről. Podoliak azt írja, a besorozottakat kiképzés nélkül küldik harcba ágyútölteléknek, hogy így tárják fel az ukrán tüzérség pozícióit, ezért rendkívül nagyok a veszteségek. 

 

Megsemmisített objektumokról, túszszabadításról és bekerített zsoldosokról számolt be az orosz katonai szóvivő

Ukrán katonai célpontok tömegének megsemmisítéséről, valamint mariupoli túszszabadításról és az ottani acélműben bekerített külföldi zsoldosokról számolt be vasárnapi hadijelentésében Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője.

Konasenkov szerint az éjszaka folyamán nagypontosságú levegő-föld rakétákkal megsemmisítettek egy lőszergyárat a Kijev megyében lévő Brovari falu közelében. Az orosz légierő 68 katonai létesítményt, a rakétaerők és a tüzérség pedig 814 célpontot semmisített meg Ukrajnában. Mint mondta, az orosz légvédelem 10 ukrán drónt lőtt le.

Konasenkov elmondta, hogy szombaton a Mariupol város "felszabadítására" irányuló offenzíva során, Recep Tayyip Erdogan török elnök kérésére Primorszk kerületben az orosz erők különleges műveletet hajtottak végre ukrán "nácik" által egy török mecsetben fogva tartott túszok kiszabadítására. Ennek eredményeképpen az imahelyet elfoglalták, és ott 29 fegyverest, köztük külföldi zsoldosokat öltek meg, a kiszabadított túszokat pedig biztonságos helyre szállították. A volt túszok a Független Államok Közössége egyik tagállamának állampolgárai.

Konasenkov szerint Kijev a háború kezdete óta 63 országból összesen 6824 külföldi zsoldost hívott be Ukrajnába. Mint mondta, a legtöbben közülük - 1717-en - Lengyelországból érkeztek, mintegy másfél ezren az Egyesült Államokból, Kanadából és Romániából, mintegy 300-300-an az Egyesült Királyságból és Georgiából, Szíria török ellenőrzés alá vont területeiről pedig 193-an. Túlnyomó többségük jelenleg Kijevben, Harkivban, Odesszában, Mikolajivben és Mariupolban szolgál ukrán egységeknél.

 

2600 menekült érkezett

A szlovák-ukrán határon szombaton 2600 ukrán állampolgár lépett be szombaton, 542 férfi, 1573 nő, 485 gyerek, közölte a Belügyminisztérium. 

Így próbálják oltani az égő liszicsanszki olajfinomítót

 

Szeverodonyecket orosz tüzérségi támadás érte mára virradóra, lakóházak égtek ki. 
 Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek

Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek vasárnap reggelig, ígéretet téve arra, hogy aki ennek eleget tesz, annak megkímélik az életét. 

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a határidő lejárta után fél órával - helyi idő szerint fél hétkor - nem lehetett észlelni semmilyen harci tevékenységet a dél-ukrajnai városban.
Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők szombatra a város lakott részéből kiűztek minden ellenállót, és csak az Azovsztal acélüzemben maradt egy maréknyi fegyveres. Ők helyi idő szerint 10 óráig hagyhatják el az üzemet fegyver nélkül az ultimátum szerint. 

Köztársasági elnök járt Mariupolban

Szombaton Mariupolba látogatott az egyelőre csak Oroszország által elismert ukrajnai szakadár régió, a Donyecki Népköztársaság elnöke, Gyenyisz Pusilin. Pusilin a harcokban részt vevő csecsen harcosokkal járta be a város egy szegletét. A helyieknek a város újjáépítését ígérte. "Sikerülni fog, főleg ha Oroszország is velünk van" – mondta.

https://t.me/pushilindenis/2114

Hogy ennek értelmezését segítsük, mutatunk egy ilyen volt-ilyen lett fotót a sokat szenvedett városról...

Fagyos északi humor

Miután Oroszország – Finnország NATO-csatlakozásának hírére – a finn-orosz határ közelébe több katonát rendelt, válaszul finn gazdálkodók traktorokkal vonultak fel a térségben. 

Újabb célba nem ért szállítmány?

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az elmúlt nap folyamán az orosz műveleti-harcászati légierő 67 ukrán élőerő- és haditechnikai összpontosulásra mért csapást. A rakétaegységek 317 katonai célpontra, közöttük 274 támogató pontra és élőerő-összpontosulásra, 24 parancsnoki állásra és két katonai üzemanyagraktárra mértek csapást. Lozovaja és Veszela települések felett lelőttek két ukrán pilóta nélküli repülő szerkezetet. 

A liszicsanszki olajfinomítót lőtték az oroszok

A tüzérségi támadás következtében a finomítóban tűz ütött ki, jelenleg is folyik az oltás - közölte Telegram-csatornáján Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.