2022. március 12., 07:33
Frissítve: 07:42

A háború 17. napja: Macron és Scholz azonnali tűzszünetre szólította fel Putyint– HÍRFOLYAM

Minden fontos hír egy helyen. Kövesse velünk az ukrajnai háború történéseit!

orosz-ukrán háború
Fotó: TASR/AP
Az ukrán hírszerzés szerint az oroszok menekülő civilekre lőttek Peremohában

 Az ukrán hírszerzés azzal vádolta meg az orosz csapatokat szombaton, hogy tűz alá vettek egy nőket és gyerekeket szállító konvojt, amely a Kijev régióban található Peremohából igyekezett kimenekíteni a civileket.

A hírszerzés szerint a támadásban heten meghaltak, köztük egy gyermek. A sebesültek számát nem tudni.

A támadást követően az orosz csapatok visszafordították a járműveket Peremohába, ahonnan azóta sem távozhattak a civilek - közölte a hírszerzés.

A hírszerzés hangsúlyozta, hogy az evakuálási kísérletre egy humanitárius folyosón került sor.

A Reuters hírügynökség aláhúzta, hogy nem tudta független forrásból megerősíteni az értesülést, és egyelőre az orosz fél sem reagált. Oroszország az ukrajnai háború kezdete óta tagadja, hogy civileket venne célba.

1300 ukrán katona esett el eddig

Az ukrán fél eddig csak az elesett orosz katonák számát közölte. Zelenszkij mai tájékoztatóján elmondta, február 24. óta mintegy ezerháromszáz katonát veszítettek.

 

Fel kell készülni a még nagyobb menekültáradatra

Eduard Heger kormányfő a keleti határnál járt. Vizitje után elmondta, a jövőben még a mostaninál is jóval több ukrajnai menekült érkezhet naponta. Akár 20 ezer emberről is gondoskodni kell. 

A Csallóközből érkezett adomány a nagyszelmenci határra

Berényi József, Nagyszombat megye  alelnöke és a Szövetség MKP-platformjának elnöke a sötétszürke megyei kis furgonnal vitte Dunaszerdahely és Komárom adományait az ukrajnai menekültek megsegítésére. 

 

Újabb szakadár régió létrejövése fenyeget?

Herszon kikötővárosában az orosz megszálló erők "álnépszavazásra" készülnek, a városi tanács elnökhelyettese szerint.

 

Azonnali tűzszünetre szólította fel Putyint Macron és Scholtz 

A francia elnök és a német kancellár 75 perces telefonbeszélgetést folytatott az elnökkel és megpróbálta elérni, hogy állítsa le a háborút.

Nincs fennakadás a gázszállításban

Továbbra is a szerződött mennyiségben jön a földgáz Oroszországból Európába, Ukrajnán keresztül, a Gazprom teljesíti kötelezettségeit.

Civileknek otthont adó mecsetet bombáztak Mariupolban

Nyolcvan civilnek, köztük törököknek menedéket nyújtó mecsetet bombázott az orosz légierő az ostrom alatt álló délkelet-ukrajnai Mariupolban, ahol több ezer civil rekedt - közölte szombaton az ukrán külügyminisztérium. A közlemény esetleges áldozatokról nem számolt be.

Ukrajna ankarai nagykövetsége korábban arról adott hírt, hogy a Mariupolban rekedt civilek között 86 török állampolgár, köztük 34 gyermek is van.

orosz-ukrán háború
Fotó:  TASR/AP
Robbanás egy panelházban Mariupolban, amit orosz tank lövései előztek meg

Az Orvosok határok nélkül (MSF) nevű nem kormányzati szervezet szerint a stratégiai fontosságú város pusztító ostrom alatt áll. A pincékben meghúzódó lakosok víz, gáz, áram és kommunikáció nélkül maradtak. A városban élelem után kutató kétségbeesett embereket lehet látni - közölte az MSF.

A szemben álló felek újabb kísérletet tesznek egy evakuálási folyosó létrehozására, hogy a civilek elhagyhassák a várost a mintegy 200 km-re északnyugatra fekvő Zaporizzsja irányába - közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az ukránok szerint az orosz hadsereg elzárja az evakuációs útvonalat, megakadályozva a kimenekítést.

Az orosz hadsereg folytatja előrenyomulását és Kijev bekerítését. Szombat reggel légicsapások érték a fővárostól mintegy 40 kilométerre délre fekvő Vaszilkiv városát.

Nyolc orosz rakéta csapódott be a helyi repülőtéren, amely teljesen megsemmisült - közölte Natalija Balassinovics polgármester a Facebook-fiókján. Egy olajraktárat is eltaláltak, amely kigyulladt - írta. 

Az elmúlt nap 9.581 személy érkezett Szlovákiába Ukrajnából

A szóvivő szerint a határátkelőkön folyamatosan zajlik a beléptetés, mindössze Felsőnémetinél kell időnként kisebb várakozási idővel számolni.

Humanitárius folyosókat nyitnak a civilek kimenekítésére

Több mint egy tucatnyi humanitárius folyosót terveznek szombaton a civilek kimenekítésére a harcok sújtotta ukrajnai városokból - derült ki Kijevből származó információk szerint.

A délkelet-ukrajnai Zaporizzsjából ismét elindult egy konvoj segélyszállítmányokkal és autóbuszokkal az ostromlott Mariupol kikötővárosba - közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Ez már az ötödik kísérlet az Azovi-tengeren fekvő város elérésére. Eddig a megbeszélt humanitárius folyosók kialakítása nem valósult meg, a kudarcért mindkét fél a másikat hibáztatja.

Az oroszbarát szakadárok közölték, hogy péntek reggel óta 217 civilt hoztak biztonságos területre Mariupolból.

Verescsuk arról is beszámolt, hogy több, az ukrán fővárostól, Kijevtől északnyugatra fekvő helyen, köztük Hosztomel, Makariv és Borodjanka településeknél is léteznek folyosók a menekülők számára. 

Oldják fel a szankciókat! Ezt követeli a Roszkoszmosz 

A nemzetközi űrkutatási együttműködés tönkretételének szándékaként értékeli az ellene hozott szankciókat az Orosz Szövetségi Űrügynökség és azok feloldását követeli.

Szirénák hangjára ébredtek sok ukrán városban

Számos ukrán városban megszólaltak a légvédelmi szirénák szombaton kora reggel, arra figyelmeztetve a lakosságot, hogy vonuljon biztonságos helyre az esetleges orosz támadás elől - jelentette a helyi média.

A beszámolók szerint légiriadó volt Kijevben, a nyugati Lvivben (Lemberg), Odesszában, Harkivban és Szumiban is.

Műholdfelvételek alapján az amerikai hírszerzés már előző nap arról számolt be, hogy a Kijev környékére vezényelt orosz erőket átcsoportosították, és szétszóródott a térségben veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj, ami egy készülő támadásra utalhat.

Szumi körzeti irányításának egyik vezetője, Dmitro Sivickij a Telegram közösségi oldalon azt jelezte, hogy a városból szombaton civilek kimenekítését tervezik, több humanitárius folyosón. Az evakuálások az előző napokban felemás sikerrel zajlottak, az orosz és az ukrán fél egymást vádolta azzal, hogy egyes folyosókon akadályozzák a szabad mozgást.

Nincs vége Washington szankcióinak

A Kreml szóvivőjének több családtagját, Viktor Vekszelberg milliárdost és 12 orosz képviselőt is büntetőintézkedésekkel sújtott az Egyesült Államok helyi idő szerint pénteken Oroszország Ukrajnában indított háborúja miatt.

Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentése szerint a frissen szankcionáltak között van a VTB bank vezetőségének 10 tagja és Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő felesége és két felnőtt fia is, akik Washington szerint luxuséletmódot folytattak. Magát Peszkovot már a múlt héten, egy korábbi intézkedéscsomag érvényesítésével szankciókkal sújtották.

Janet Yellen miniszter közleményében kiemelte: a tárca

 kitart azon álláspontja mellett, hogy az orosz tisztségviselőknek felelniük kell, amiért lehetővé tették (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) igazságtalan és kiprovokálatlan háborúját"

 Ukrajnában.

Az érintettek egyebek között nem férhetnek hozzá az Egyesült Államokban lévő vagyonukhoz.

Az amerikai külügyminisztérium azt jelentette be, hogy büntetőintézkedésekkel sújtották a Novikombank vezetőségének négy tagját, az ABR céget és több vezetőjét, továbbá Vlagyimir Knjaginyint, Szentpétervár alkormányzóját. Az érintett képviselők között van Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke is. A képviselőket elsősorban azért bünteti Washington, mert február közepén a dumában megszavazták azt a határozatot, amely megnyitotta az utat a két kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadár régió függetlenségének orosz elismeréséhez és a február 24-én kirobbantott háborúhoz.

Washington szankciókat szabott ki három további orosz cégre és két orosz állampolgárra amiatt, hogy segítettek Észak-Koreának a rakétaprogramjához szükséges beszerzésekben. Az Apollón, a Zeel_M és az RK Briz vállalatokról és velük kapcsolatban álló két vlagyivosztoki lakosról van szó.

Az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség tagjai a nemzetközi szabályok súlyos megsértésének tartják az észak-koreai rakétaindításokat, és jelezték, hogy továbbra is büntetőintézkedésekre kell számítaniuk mindazoknak, akik együttműködnek ebben Phenjannal.

Zelenszkij: polgármestert raboltak el az orosz katonák

Orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét - jelentette be péntek éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint ez az országa ellen zajló orosz támadás gyengeségének a jele is.

Ukrajnában rövid videófelvételeket is köröztettek, amelyeken látható, ahogy egy férfit elhurcolnak egy épületből, de független forrásból egyelőre nem erősítették meg, hogy Ivan Fedorov polgármesterről van szó.

Volodimir Zelenszkij
Fotó:  TASR/AP

Zelenszkij friss videóüzenetében kijelentette, hogy a polgármesterek elleni fenyegetés vagy akár fizikai erőszak nem segít az ostromot folytató oroszoknak abban, hogy ukrán városokat vonjanak ellenőrzésük alá.

Fedorov elrablását terrorcselekménynek minősítette. Az ukrán elnök egyúttal úgy vélte, Moszkva elszámította magát azzal is, hogy azt remélte, egyes városokat az Oroszországgal rokonszenvező lakók önként átengednek neki.

Közleményt adott ki Fedorov ügyében a kelet-ukrajnai, Moszkva-barát szakadárok egyik hatósága, a luhanszki ügyészi hivatal is. Azzal vádolta a polgármestert, hogy terrortevékenységet folytatott, továbbá a Donyec-medencében lakó civilek elleni bűncselekményeket elkövető "ukrán nacionalistáknak" nyújtott anyagi támogatást. A szeparatisták felszólítottak egyúttal arra, hogy jelentkezzen bárki, akinek információja van Fedorov hollétével kapcsolatban.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy pénteken négy ukrán városból 7144 embert tudtak kimenekíteni humanitárius folyosókon keresztül. Ismét azzal vádolta Moszkvát, hogy több városból, így a tengerparti Mariupolból megakadályozta a civilek távozását.

Az előző két napon Kijev az említettnél jóval szélesebb körű, több tízezres nagyságrendű evakuálásról számolt be.

Az ukrán elnök a videóban külön felhívást intézett az Ukrajnát támadó orosz katonák édesanyjához. Arra kérte őket, ne engedjék, hogy fiaikat külföldi bevetésre küldjék, vegyék elejét, hogy elessenek vagy fogságba kerüljenek.

Ukrajna nem akarta ezt a rettenetes háborút. De meg fogja védeni magát, amennyire csak szükséges"

- hangoztatta Zelenszkij.

orosz-ukrán háború - Kijev
Fotó:  TASR/AP

Pénteken telefonbeszélgetést folytatott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter amerikai kollégájával, Antony Blinkennel. Az erről kiadott washingtoni közlemény szerint egyebek között amiatt fejezték ki aggodalmukat, hogy

Oroszország egyre kiterjedtebb dezinformációs kampányt folytat"

az ENSZ-ben is.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pénteken bejelentette, hogy az ukrán hatóságok arról tájékoztatták: sikerült részlegesen helyreállítani az áramellátást az egykori csernobili atomerőműben. Az áramszünet szerdán kezdődött, és veszélyeztette a nukleáris hulladékot tároló létesítmény hűtőrendszerét is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.