2022. március 12., 16:48

Tüzet szüntess! Szólította fel Macron és Scholz Putyint

Azonnali tűzszünetre és a konfliktus diplomáciai megoldásának keresésére szólította fel Vlagyimir Putyint Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök az orosz elnökkel szombaton folytatott 75 perces telefonbeszélgetésben.

orosz-ukrán háború
Fotó: TASR/AP

A Kreml sajtószolgálatának közlése szerint Putyin részletesen tájékoztatta partnereit az orosz és ukrán illetékesek között az elmúlt napokban lezajlott tárgyalásokról. A három vezető politikus megállapodott arról, hogy folytatják a kapcsolattartást az ukrajnai háború ügyében.

A közlemény szerint a hármas beszélgetés előtt a német kancellár Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt telefonon.

Putyin számos tényre hivatkozva arról tájékoztatta hivatali kollégáit, hogy az ukrán fegyveres erők

durván megsértik a nemzetközi humanitárius jogot".

Az ilyen jogsértések között említette a bírósági ítélet nélküli leszámolásokat az ukrán kormány politikájával egyet nem értőkkel szemben, a túszejtést, a békés lakosság élő pajzsként történő felhasználását vagy nehézfegyvereknek lakóépületekben, kórházak, iskolák, óvodák mellett való elhelyezését. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ukrán nacionalista zászlóaljak rendszeresen akadályozzák a polgári lakosság kimenekítését célzó műveleteket, megfélemlítve a civileket.

Putyin nyomatékosan kérte tárgyalópartnereit, vessék latba befolyásukat az ukrán hatóságoknál, hogy

hagyják abba az ilyen bűncselekményeket".

A Kreml sajtószolgálata nem számolt be arról, hogy hogyan értékeli Putyin az orosz-ukrán tárgyalások helyzetét 17 nappal a háború megindítása után. Az orosz elnök pénteken azt mondta, hogy a fehéroroszországi tárgyalásokon "bizonyos pozitív elmozdulások" történtek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.