magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. március 12., 20:22

Zelenszkij: 1300 ukrán katona halt meg a harcokban

Mintegy ezerháromszáz ukrán katona vesztette életét a harcokban az orosz támadás kezdete, február 24. óta - mondta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a külföldi sajtó számára tartott szombati tájékoztatóján.

orosz-ukrán háború
Fotó: TASR/AP

Az ukrán fél eddig csak az elesett orosz katonák számát közölte. Zelenszkij szerint az orosz csapatok több mint 12 ezer főt vesztettek.

A háború áldozatainak számát független forrásból nem lehet megerősíteni.

Az ukrán elnök legutóbb a háború második napján árulta el, hogy hány ukrán katona esett el: számuk akkor szerinte 137 volt.

Oroszország március 2-án azt közölte, hogy hadseregének mintegy 500 katonája halt meg a harcokban. A donyecki szakadárok 200 embert vesztettek.

Moszkva március elején azt állította, hogy az ukrán erők embervesztesége 2870 fő.

Zelenszkij kijelentette: Kijev csak akkor lesz az oroszoké, "ha porig rombolják, lakosait megölik, s ezzel együtt kitörlik a térség történelmi emlékezetét".

Ha ez a céljuk, hát jöjjenek"

- tette hozzá.

Az ukrán vezető Jeruzsálemet ajánlotta a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatandó esetleges tárgyalások egyik lehetséges helyszínének. Jelezte: a jelenlegi helyzetben nem tartja jó helyszínnek sem Ukrajnát, sem Oroszországot, sem Fehéroroszországot.

Ezek nem olyan helyek, ahol megegyezhetünk a háború befejezéséről"

 - jegyezte meg.

Zelenszkij és Putyin is tárgyalt Naftali Bennett izraeli kormányfővel, aki személyesen is felkereste az orosz elnököt Moszkvában.

Az orosz és az ukrán küldöttség eddig háromszor találkozott Fehéroroszországban. Szombati bejelentés szerint a tárgyalások videokapcsolaton keresztül folytatódnak. Emellett a két ország külügyminiszterei csütörtökön a törökországi Antalyában tárgyaltak.

Moszkva elvben nem zárta ki a két elnök személyes találkozóját, de Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő pénteken azt mondta, hogy előtte a delegációknak és a minisztereknek is meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy a vezetők ne csak tárgyalni üljenek le, hanem eredményt is fel tudjanak mutatni.

Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajnának biztonsági garanciákra van szüksége Oroszország és a nyugati országok vezetői részéről egyaránt. Az ukrán elnök azt is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy országának rakétaelhárító rendszerekre van szüksége, és kész fizetni ilyen fegyverekért.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.