2022. március 10., 06:11
Frissítve: 07:34

Az orosz-ukrán háború 15. napja – A tárgyalások nem hozták közelebb a békét

Két héttel ezelőtt indult az orosz támadás Ukrajna ellen, s a menekülők száma továbbra is napi szinten rendkívül magas, miközben tegnap is több ezer civilt menekítettek ki az ostromlott városokból.

orosz-ukrán háború
Fotó: TASR/AP
Putyin: külső irányítás alá kell venni a bezárt külföldi cégeket

A bezárt külföldi cégek "külső irányítás" alá vételét sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormánnyal csütörtökön tartott videókonferenciáján. Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem kíván bezárkózni, kész minden partnerével együttműködni, és hogy az országban maradó külföldi befektetők jogait a kormánynak biztosan meg kell védenie.

Vlagyimir Putyin
Fotó:  TASR
Vlagyimir Putyin

A külföldi tulajdonban lévő vállalatok bezárásával kapcsolatban határozott fellépést sürgetett. Azt mondta, hogy ezeknél a cégeknél "külső irányítást" kell bevezetni, és olyan embereknek kell átadni őket, "akik dolgozni akarnak".

Macron szerint még gyorsabb változás jöhet

Emmanuel Macron szerint a koronavírus-járvány hatására változásnak indult Európai Unió "még gyorsabban és még erősebben fog változni" az ukrajnai háború hatására. A francia államfő ezt csütörtökön az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett informális találkozója előtt mondta, amelyet az EU soros elnökeként Franciaország a versailles-i kastélyban rendez. Ez a háború "történelmi döntések" meghozatalára készteti a 27 tagállamot "Európánk felépítésének teljes újrafogalmazása" érdekében - fogalmazott a köztársasági elnök, annak a reményének adva hangot, hogy az energetika és talán a mezőgazdaság terén is döntések születhetnek március vége előtt, míg a védelmi kérdésekben feltehetően egy májusi, rendkívüli találkozón hozhatnak döntéseket a tagállamok vezetői.

Az EU a elítéli a mariupoli gyermekkórház elleni támadást

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli az orosz fegyveres erőknek a mariupoli gyermekkórház ellen elkövetett támadását - hangsúlyozta csütörtöki közös sajtóközleményében Josep Borrell, kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő és Janez Lenarcic, válságkezelésért felelős uniós biztos. 

európai unió
Fotó:  unsplash.com

"Elborzadva látjuk, hogy az orosz fegyveres erők egyre több atrocitást követnek el, és a legvédtelenebb és legkiszolgáltatottabb embereket veszik célba. A megszálló erők magatartása szégyenletes, elítélendő és teljesen elfogadhatatlan. Ezért a szörnyű bűncselekményért felelősségre fogják vonni az elkövetőket" - írta sajtóközleményében a két uniós tisztségviselő. 

30 napig minden ukrajnai menekült jogosult a sürgősségi egészségügyi ellátásra 

A Szlovákiába való belépése utáni 30 napban minden ukrajnai menekült jogosult a sürgősségi egészségügyi ellátásra, melyet az Általános Egészségbiztosítón (VšZP) keresztül térít az állam. Ezt az egészségbiztosításról szóló törvény módosítása teszi majd lehetővé, amelyet az egészségügyi minisztérium a következő kormányülésen tervez előterjeszteni.

Putyinhoz utazott közvetíteni Gerhard Schröder volt német kancellár

Moszkvába utazott Gerhard Schröder volt német kancellár, hogy megpróbáljon közvetíteni Vlagyimir Putyin orosz elnöknél az Ukrajna ellen indított háború ügyében - jelentette csütörtökön a Politico amerikai hírportál európai kiadása.

Schröder
Fotó:  TASR/AP

Gerhard Schröder az ukrán fél kérésére keresi fel a barátai közé tartozó orosz elnököt - mondta Matthew Karnitschnig, az Axel Springer német médiacsoporthoz tartozó Politico európai kiadásának főmunkatársa az ugyancsak az Axel Springerhez tartozó Welt német hírtelevízióban.

Klicsko: Kijev lakóinak fele elhagyta a fővárost

Az ukrán fővárost már lakóinak mintegy fele elhagyta - mondta el Vitalij Klicsko kijevi polgármester csütörtökön egy televíziós műsorban, amelyet ukrán csatornák azonos időben közvetítettek. A városvezető egyúttal hangsúlyozta, hogy Kijev jól védett, "olyanná vált, mint egy erődítmény". "Az oroszok kulcsfontosságú célja Kijev bekerítése, hogy megdöntsék a kormányt. A mi fiaink azonban meghiúsítják ezeket a terveket" - hangoztatta Klicsko. Hozzátette, hogy a kijevi területvédelmi alakulathoz különböző szakmák képviselői - köztük zenészek és színészek - is csatlakoztak.

Ukrajna megkapta az IMF 1,4 milliárd dolláros támogatását

Már ukrán számlán van az az 1,4 milliárd dollár, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa szerdán gyorsított eljárásban hagyott jóvá - közölte csütörtökön az ukrán központi bank elnöke.

IMF
Fotó:  TASR/AP

Kirill Sevcsenko azt mondta, hogy a pénzt részben a költségvetés legfontosabb kiadásainak a finanszírozására fordítják, illetve segít fenntartani a fizetési egyensúlyt.

Putyin Macronnal és Scholzcal a rendezésről tárgyalt

Telefonon tárgyalt egymással Ukrajnáról Vlagyimir Putyin orosz elnök, Emmanuel Macron francia államfő és Olaf Scholz német kancellár - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal csütörtökön Moszkvában. "Folytatták Ukrajna témájának megvitatását" - mondta Peszkov, aki egyéb felvilágosítást nem adott a megbeszélésről.

ügyfélfogadás, iroda, telefon
Fotó:  Pixabay

A TASZSZ meg nem nevezett német kormányzati forrásra hivatkozva azt írta Berlinből, hogy a német és a francia vezető azonnali fegyvernyugvást sürgetett Oroszországtól. A tájékoztatás szerint Macron és Scholz ragaszkodott hozzá, hogy a válság megoldását mindenképpen ukrán-orosz tárgyalás révén kell elérni. 

Elkobozhatják az orosz vagyont?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta az Ukrajna területén található orosz tulajdon államosításáról szóló törvényt – tette közzé Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa hivatalos oldalán március 10-én. A határozatot a tanács március 3-án fogadta el. A törvény értelmében az Orosz Föderáció és állampolgárai vagyonának elkobzását közszükségleti alapon és kártérítés nélkül hajtják végre. Elkobozhatják az ország területén lévő ingó és ingatlan vagyont, készpénzt, bankbetéteket, értékpapírokat és egyéb vagyontárgyakat. (karpatalja.ma)

Az USA két Patriot-rakétaüteget szállított Lengyelországba 

Megérkezett Lengyelországba az a két amerikai Patriot-rakétaüteg, amelynek továbbítását előző nap hagyta jóvá az amerikai védelmi tárca, a Pentagon  - közölte csütörtöki varsói sajtóértekezletén Kamala Harris amerikai alelnök. 

Kamala Harris
Fotó:  TASR/AP

Az Andrzej Duda elnökkel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Harris kétségbevonhatatlannak nevezte az Egyesült Államok elkötelezettségét az észak-atlanti szövetség alapszerződése ötödik, a kollektív védelemről szóló cikke melletti kiállását. Megerősítette: az ukrajnai háború kitörése óta 5 ezer katonával bővítették a Lengyelországban állomásozó katonai kontingenst.

Sok az áldozat

Az elmúlt napban az orosz csapatokkal vívott harcok következtében öt polgári személy vesztette életét a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, köztük egy kisgyermek, és hat civil halt meg a szomszédos Luhanszk megyében - közölte az ukrán országos rendőrség csütörtökön a Telegram üzenetküldő portálon. A Donyec-medencében az elmúlt 24 órában legalább 27 polgári lakos sérült meg. Ezenfelül a nyugati országrészben, Zsitomir megyében halt meg robbanás következtében egy polgári személy.  

Már a külföldiek is tüzet nyithatnak Ukrajnában?

Egy új ukrán  törvény értelmében ukrán civilek és külföldiek is tüzet nyithatnak "ellenséges harcosokra" - számolt be a helyi média.

katonák
Fotó:  TASR

A hétfőn életbe lépett jogszabály szerint

a legálisan Ukrajnában tartózkodó külföldiek mellett hontalanok is kaphatnak fegyvert, és bevethetik őket a támadásban részt vevő orosz katonák ellen.

A fegyverek kiadását a belügyminisztérium fogja szabályozni. A fegyvereket és a megmaradt lőszereket legkésőbb a hadiállapot megszűnését követő 10 napon belül vissza kell szolgáltatni.
A háború első napjaiban válogatás nélkül adtak ki támadófegyvereket és lőszert a lakosságnak, főleg Kijevben. A lövöldözéseknek csakis a szigorú kijárási tilalom bevezetése vetett véget.

A Kreml bírálta az új törvényt.

Ha valaki fegyverrel a kezében megtámad egy orosz katonát, akkor ő is célponttá válik

- szögezte le az orosz elnöki hivatal.

Lavrov: az egész világot manipulálják a hamis hírekkel

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az egész világot manipulálják az orosz hadsereg által elkövetett rémtettekről szóló hamis hírekkel. 

Szergej Lavrov
Fotó:  Dudás Szabolcs
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

Lavrov csütörtök délelőtt a Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott törökországi megbeszélése után mondta azt újságíróknak, hogy hamisak azok az állítások, amelyek szerint az orosz hadsereg szerdán szülészetre mért volna csapásokat Mariupolban. A szóban forgó épületben Lavrov szerint már nem voltak egészségügyi dolgozók és szülőanyák, hanem valójában az azoviak néven ismert ukrán ultranacionalista zászlóalj fegyvereseinek táborhelye volt.

Tovább harcolnak a britek az orosz oligarchákkal

Újabb orosz oligarchák, köztük Roman Abramovics, az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában játszó Chelsea tulajdonosa és Alekszej Miller, a Gazprom gázipari óriáscég vezérigazgatója ellen jelentett be szankciókat csütörtökön a brit kormány. A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint az új intézkedések Abramovics és Miller mellett Oleg Gyeripaszkát, az En+ Group energia- és fémipari konglomerátum résztulajdonosát, Igor Szecsint, a Rosznyefty vezérigazgatóját, Andrej Kosztyint, a VTB Bank elnökét, Nyikolaj Tokarevet, a Transznyefty állami olajszállítmányozási vállalat elnökét és Dmitrij Lebegyevet, a Rosszija Bank igazgatótanácsának elnökét érintik.

Az első közvetlen találkozás 

Csütörtök délelőtt megkezdődött Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélése az antalyai diplomáciai fórumon, Törökországban. 

Fehérorosz szakértők érkeztek Csernobilba
csernobil
Fotó:  TASR/AP

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szakértőket küldött az egykori csernobili atomerőmű áramellátásának helyreállítására - jelentette a BelTA fehérorosz állami hírügynökség csütörtökön.

Ukrajna szerdán figyelmeztetett:

fennáll a veszélye annak, hogy radioaktív anyag kerül a környezetbe az egykori csernobili atomerőműnél, mert annak energiaellátása megszűnt, így nem tudják hűteni a kiégett nukleáris fűtőanyagot.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi ugyanakkor azt mondta: nincs ok aggodalomra, mert a kiégett fűtőelemek elegendő mennyiségű hűtővízben vannak, amely áramszolgáltatás nélkül is biztosítja a hőelvonást.

Moszkva azt állította, hogy az ukrán erők támadása okozta az áramellátás megszűnését az erőműben.
Lukasenka ezenkívül közölte védelmi minisztériumával, hogy a hadseregnek meg kell akadályoznia az ukrajnai orosz erők esetleges hátbatámadását.

Állami élelmiszer-tartalékot képez az ukrán kormány

Az ukrán kormány állami élelmiszer-tartalékot képez, hogy biztosítsa a lakosság és a hadsereg ellátását az orosz invázió alatt - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerda éjjel. Smihal tájékoztatott, hogy a kormány az ország éves fogyasztásának megfelelő készletet halmoz fel gabonából és más terményekből, és mindezt az állami költségvetésből fedezi.

élelmiszer, üzlet
Fotó:  unsplash.com

Ukrajna élelmiszer-exportőr, de mezőgazdasági szakértők szerint az orosz invázió miatt jelentősen csökkenhet a termésmennyiség, ami világszerte hiányhoz vezethet. Bár a harcok által nem érintett területeken a megszokott időszakban (február vége-március eleje) megkezdődhet a vetés, de a gazdák üzemanyag- és vetőmaghiánnyal küszködnek.

Ukrán ellentámadás a fővárosban

Az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadást hajtottak végre a főváros térségében – jelentette be Vadim Deniszenko. A belügyminiszter tanácsadója. Hozzátette, az éjszaka eléggé bonyolult volt. 

Ukrán katonák Kijev elővárosában
Fotó:  TASR
Ukrán katonák Kijev elővárosában

„Az ukrán hadsereg ellentámadást hajtott végre Kijev alatt. Öt tankot semmisítettünk meg” – jelentette Deniszenko. A tanácsadó hozzátette: a helyzet összetett, de kontrollált.

(kiszo.net)

Elfogadták az Ukrajnának szánt 13,6 milliárd dolláros segélyt

Elfogadta a washingtoni képviselőház helyi idő szerint szerda este, hogy az Egyesült Államok 13,6 milliárd dolláros humanitárius és gazdasági segélyt nyújtson az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának.  Az Ukrajnának szánt támogatásnak a humanitárius segítségnyújtás mellett az is a célja, hogy a kelet-európai ország meg tudja erősíteni hadseregét az orosz haderővel szemben.

Ukrajnában is növekszik az adományokat kihasználók száma

Vannak, akik kihasználják a bajba jutottakat és eltulajdonítják a háború miatt nincstelenné vált embereknek szánt felajánlásokat, figyelmeztet az ukrán belügyminisztérium - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Ukrajna
Fotó:  pixabay.com

A szélhámosok többek között evakuálást ajánlanak, amihez megadnak egy számlaszámot, ahová át lehet utalni a szolgáltatásért járó összeget, majd természetesen eltűnnek. A csalás másik módja, amikor fiktív hirdetéseket és számlákat hoznak létre, ahová adományokat várnak például a háborúban megsérült gyerekek kezelésére. 

(kiszo.net)

Legalább 35 ezer civilt menekítettek ki az ostromlott ukrán városokból 

Legalább 35 ezer civilt menekítettek ki szerdán több ostromlott ukrán városból - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.A politikus szerda este videoüzenetben jelentette be, hogy Szumi, Enerhodar városok és a főváros, Kijev melletti területek lakóit három humanitárius folyosón keresztül kimenekítették.

Zelenszkij
Fotó:  Twitter

Az államfő reményét fejezte ki, hogy az evakuálások csütörtökön folytatódnak, és további három humanitárius folyosó nyílik meg a kilenc napja ostrom alatt álló Mariupol, a délkeleti Volnovaha és a keleti Izjum városokból.

A lengyel szejm megszavazta az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló különleges törvényt

Szinte egyhangúlag megszavazta a lengyel szejm szerda este az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló, az ukrán állampolgárok lengyelországi tartózkodása és munkavállalása rendezését célzó különleges törvény tervezetét.

Ukrajna, menekültek a lengyel határon
Fotó:  TASR

 Az ukrajnai háború kitörése miatt sürgősségi eljárás keretében előkészített, még csütörtökön a szenátus elé kerülő kormánytervezet mellett a 460 fős alsóházban 439-en szavaztak, 12 képviselő ellene voksolt, míg hárman tartózkodtak, hatan pedig nem voltak jelen.

USA és a tömegpusztító fegyverek

A Fehér Ház szerdán cáfolta azokat az orosz állításokat, amelyek szerint Ukrajna nukleáris vagy biológiai fegyvereket fejleszt, "képtelenségnek" és "nyilvánvaló trükknek" nevezve azokat, amelyekkel a jövőbeni orosz agressziót próbálják igazolni.

Fotó:  pixabay.com

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője kijelentette: "Tudomásul vettük Oroszország hamis állításait az állítólagos amerikai biológiai fegyverlaboratóriumokról és vegyi fegyverek ukrajnai fejlesztéséről. Láttuk, hogy kínai tisztviselők is megismétlik ezeket az összeesküvés-elméleteket". 
Hozzátette: "Ez képtelenség. Ez az a fajta dezinformációs művelet, amelyet az oroszoktól az évek során többször is láttunk Ukrajnában és más országokban, és amelyet megcáfoltak, egyben példa azokra a hamis ürügyekre, amelyekre már felhívtuk korábban a figyelmet, hogy az oroszok ilyet állítanak majd".

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.