2022. március 11., 07:40
Frissítve: 07:41

A háború 16. napja - Újabb uniós szankciók jöhetnek Oroszország ellen - HÍRFOLYAM

Kövesse velünk az orosz-ukrán háború 16. napját!

macron michel
Fotó: TASR
Emmanuel Macron francia elnök és Charles Michel az EB elnöke az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozóján pénteken
A nap legfontosabb történései pontokba szedve
 • Az oroszok átcsoportosították az erőiket, újabb támadásokat indítottak az ukrán főváros ellen.
 • Vegyi fegyverek Ukrajnában? Egymást vádolják az oroszok és az amerikaiak.
 • Humanitárius katasztrófa fenyeget Mariupolban.
 • Egyre nyugatabbra tevődnek a harcok. Az orosz egységek Luckot, Dnyiprót és Ivano-Frankivszket támadták.
 • Putyin jóváhagyta a külföldi harcosok bevetését. Szíriai zsoldosok érkezhetnek Ukrajnába.
 • Brüsszel megduplázza az Ukrajnának szánt fegyverekre biztosított összeget.
 • Már több mint 2,5 millió ember menekült el Ukrajnából.
 • Magyarország légterét is érintette a Zágrábnál lezuhant drón.
 • Mégis találkozhat Putyin és Zelenszkij.
 • Az EU kész újabb masszív szankciókat elfogadni Oroszország ellen. 
Az oroszok megbéníthatják az internetes kommunikációt 

Kifutott a kikötőből az az orosz kémhajó, amely apró tengeralattjárókkal a fedélzetén képes tönkretenni a tenger alatt húzódó kábeleket. A Nyugat így elveszthetit az internet-kapcsolatai 97 %-át is.

Tovább nőtt az úti okmányok iránti érdeklődés

Az ukrajnai háború kitörése óta jelentősen megnőtt az útlevelek kiállítása iránti igény. Az érdeklődők főleg gyerekek számára igényelnek últevelet, a legtöbben gyorsított eljárásban.

Álcahálókat készítenek menekültek Ungváron 
menekültek
Fotó:  MTI
Helyi önkéntesek és az orosz-ukrán háború elől más területekről elmenekülő emberek álcahálókat készítenek az ukrán fegyveres erők részére egy ungvári gimnáziumban kialakított menekültszálláson
Az ukránok szerint Belarusz még ma támadást indít

Az ukrán állami stratégiai kommunikációs központ szerint még a mai nap folyamán megtámadja az országot Belarusz, tudta meg a Guardian. Moszkvában pénteken találkozott Vlagyimir Putyin és Alekszander Lukasenko belarusz elnök. 

Duda: az együttműködés erősíti a kelet-közép-európai térség biztonságát
A regionális együttműködés különféle formái Közép-Európa biztonságát erősítik, a térségbeli országok hangja ezen együttműködés miatt egyre jobban hallható a NATO-ban és az Európai Unióban - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök pénteken a lengyel parlament két házának együttes ülésén.

A Lengyelország NATO-csatlakozásának 23. évfordulója alkalmából tartott ünnepi ülésen Duda az ukrajnai háborúra utalva aláhúzta: az évforduló a második világháború óta legnagyobb biztonsági válság idejére esik. Az egész szabad világ előtt álló kihívásnak nevezte a harcoló ukrán nép támogatását.

Kiemelte a térségbeli együttműködés, ezen belül a Bukaresti Kilencek és a Három Tenger Kezdeményezés fontosságát. Mint mondta, mindegyik regionális formátum "rendkívül fontos (...) Lengyelország és az egész térség számára". Hangsúlyozta a NATO és az Európai Unió egységének szerepét is. Úgy fogalmazott: Ukrajna orosz megtámadásának napján "új valóságban ébredtünk fel", amely lerombolta a NATO "idejétmúltságáról" szóló mítoszokat. (MTI)

201707241611410.andrzej-duda.jpg
Macron: az EU kész újabb masszív szankciókat elfogadni Oroszország ellen

Emmanuel Macron francia államfő megerősítette, hogy az Európai Unió kész "újabb masszív szankciókat" elfogadni Oroszországgal szemben, amennyiben folytatja a háborút Ukrajna ellen.

"Ha a dolgok folytatódnak katonai téren, újabb szankciókat fogadunk el, beleértve a masszív szankciókat is" - jelentette ki pénteken a francia elnök  az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozójának záró sajtótájékoztatóján Versailles-ban.

Emmanuel Macron hozzátette, hogy az EU a végsőkig támogatja Ukrajnát, a cél a tűzszünet elérése és az orosz csapatok kivonása az országból. (MTI)

Emmanuel Macron
Fotó:  TASR/AP
Korlátozták a hozzáférést az Instagramhoz Oroszország
Korlátozta az Instagramhoz történő oroszországi hozzáférést pénteken az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor), miután a közösségi hálózat tulajdonosa, az amerikai Meta Platforms a szóvivője szerint engedélyezte a felszólítást az oroszokkal szembeni erőszakra.

A Roszkomnadzor a főügyészség követelése alapján döntött a blokkolásról, miután az bírósági keresetet nyújtott be a Meta Platforms szélsőséges szervezetnek minősítése és tevékenységének betiltása érdekében, gyűlöletkeltés, ellenségeskedés szítása és erőszakkal fenyegetés címén.

"A vállalat vezetőségének ilyen lépései nemcsak azt a benyomást keltik, hogy a terrorista tevékenység megengedhető, hanem arra is irányulnak, hogy gyűlöletet és ellenségeskedést szítsanak az Oroszországi Föderáció polgáraival szemben" - közölte a főügyészség.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) gyilkosságra és erőszakra történő nyilvános bujtogatás és terrorista tevékenységben való részvétel címén büntetőeljárást indított. Orosz politikusok és hivatalos intézmények pénteken tömegesen jelentették be, hogy feladják Instagram-profiljukat, és helyette a VK-t fogják használni. A TASZSZ hírügynökség úgy értesült, hogy az ugyancsak a Meta Platforms tulajdonában álló WhatsApp messenger működését az oroszországi korlátozás nem érinti.

201705201742470.170420-instagram-mn-0930_9e1528eb95f7e55d40f73029e43d9f35.nbcnews-ux-600-480.jpg
Az ukrán hírszerzés szerint orosz terrortámadás várható Csernobil ellen

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott arra, hogy az Ukrajnában harcoló orosz katonák készítsenek elő terrorcselekményt a csernobili atomerőmű ellen, amiért utóbb majd Ukrajnát teszik felelőssé - állította pénteken az ukrán katonai hírszerzésre hivatkozva az UNIAN ukrán hírügynökség.

Csernobil
Fotó:  TASR

A nukleáris létesítmény egészében - az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat közlése szerint - továbbra sincs áramellátás, annak ellenére sem, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön még azt ígérte, országának szakemberei megoldják ezt a problémát. Lekapcsolták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) megfigyelőrendszeréről is. 

Az orosz csapatok által ellenőrzött csernobili atomerőműben technogén katasztrófát terveznek, amiért a megszállók Ukrajnára próbálják áthárítani a felelősséget. Azaz, miután a szárazföldi hadművelettel és a közvetlen tárgyalásokkal nem sikerült elérni a kívánt eredményt, Putyin kész a világközösség nukleáris zsarolásához folyamodni"

- írta az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága. 

A közlemény szerint az orosz erők nem engednek be az atomerőmű területére ukrán szerelőbrigádokat. Helyettük Fehéroroszországból érkeztek úgynevezett szakemberek, akik nukleáris energiával foglalkoznak, de velük együtt orosz szabotőrcsoportok is beszivárogtak a területre. Az ukrán hírszerzés úgy értesült, hogy az Antonov repülőgépgyár hostomeli légibázisának területén az orosz csapatok hűtőkocsikba gyűjtik az elesett ukrán katonák holttesteit. Állítólag azt tervezik, hogy a csernobili atomerőműbe viszik a holttesteket, ahol majd "meggyilkolt szabotőrökként" állítják be a propagandájukban őket. 

Közben Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos arról tájékoztatott pénteken, hogy február 24. óta mostanáig 78 gyermek vesztette életét, és több mint száz sérült meg az ukrajnai háborúban. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra sem tudnak pontos adatokat a Donyeck megyei Mariupol és Volnovaha településeken, valamint a Kijev megyei Irpiny városában elhunytak és megsebesültek számáról. 

Az ombudsman a nemzetközi közösséghez és a nemzetközi emberi jogi szervezetekhez fordult azzal a felhívással, hogy segítsenek megállítani Oroszország Ukrajna elleni katonai támadását. 

Volodimir Zelenszkij elnök egyik pénteki videóüzenetében arra emlékeztette az Ukrajnában orosz oldalon harcolni akaró szíreket, hogy Oroszország ugyanúgy bombázta városaikat, mint ahogy most Mariupolt és Harkivot.

Így bánnak az orosz csapatok az oroszajkúakkal, akiknek +védelméről+ annyi szó esett Moszkvában: rakéták, bombák, tüzérség. És most itt vannak a szír zsoldosok, akik egyáltalán meg sem tudják különböztetni, hogy ki milyen nyelven beszél itt (Ukrajnában), milyen templomba jár, és melyik pártot támogatja"

- fogalmazott üzenetében Zelenszkij.

Ihor Poliscsuk, a nyugat-ukrajnai Luck városának polgármestere egy, az ukrán televíziók által azonos időben közvetített műsorban közölte, hogy a város repülőterét ért pénteki légicsapás következtében az eddig megerősített információk alapján négyen haltak meg, és hatan szenvedtek sérüléseket. 

Az ukrán vezérkar péntek déli jelentése szerint az orosz erők változatlanul heves támadásokat hajtanak végre Kijev és Mariupol környékén, valamint előrenyomulnak a keleti országrészben Krivij Rih, Kremencsuk, Nyikopol és Zaporizzsja irányába. Ezenfelül tüzérségi és légi támadásokat indítanak az ország belsejében fekvő városok - úgymint Dnyipro, Luck és Ivano-Frankivszk - ellen. (MTI)

Putyin szerint pozitív elmozdulások történtek az orosz-ukrán tárgyalásokon

Bizonyos pozitív elmozdulások történtek az orosz-ukrán tárgyalásokon - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Moszkvában fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát. 

Putyin-Lukasenka
Fotó:  MTI
Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Rihoravics Lukasenka fehérorosz államfő

Putyin nem bocsátkozott részletekbe, amikor a Rosszija 24 hírtelevízión bejátszott felvételen Lukasenkát tájékoztatta, csak annyit mondott, hogy gyakorlatilag napi rendszerességgel folynak tárgyalások a felek között. 

Természetesen tájékoztatni fogom önt az ukrán viszonylatban kialakult helyzetről, mindenekelőtt arról, hogy hogyan haladnak most a tárgyalások, amelyek most már szinte napi rendszerességgel zajlanak. Történt néhány pozitív fejlemény, amint arról a mi oldalunk tárgyalói tájékoztattak"

- mondta.

Az orosz és az ukrán fél között az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én elindított háború kezdete óta eddig három tárgyalási forduló zajlott le Fehéroroszországban, csütörtökön pedig Antalyában találkozott egymással Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, a török diplomácia vezetője, Mevlüt Cavusoglu jelenlétében. 

Putyin pénteken egyetértett fehérorosz vendégével abban, hogy Oroszországnak nincs oka mentegetőzni, amiért "különleges hadműveletet" indított "a Donyec-medence védelmében".

Lukasenka azt állította, hogy az ukrán fél amellett, hogy támadást készített elő a Donyec-medence ellen, csapást szándékozott mérni a Fehéroroszország területén tartózkodó orosz és fehérorosz csapatokra is, amelyek - mint mondta - hatalmas veszteségeket szenvedtek volna el, ha nem kezdődött volna meg az orosz támadás. A fehérorosz elnök szerint ezért "nem kell senki előtt sem mentegetőzni". 

Az ukrajnai helyzetet Putyin pénteken megvitatta Sauli Niinistö finn elnökkel is. (MTI)

Mégis találkozhat Putyin és Zelenszkij

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken közölte, egyáltalán „nincs kizárva” egy találkozó Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij között. A szóvivő szerint azonban először a békedelegációknak kell elvégezniük a feladat első részét - adta hírül a Sky News.

Fotó:  Karpatinfo.net
Az EU 300 millió euró pénzügyi gyorssegélyt folyósít Ukrajnának

Az Európai Bizottság pénteken 300 millió euró makroszintű pénzügyi gyorssegélyt (MFA) folyósít Ukrajnának - tájékoztatott a brüsszeli testület mai sajtóközleményben.

A bizottság január végén jelentette be az összesen 1,2 milliárd eurós támogatási csomagot, melynek részét képezi a pénteken kifizetendő 300 millió euró. A pénz folyósítását azért gyorsították fel, hogy támogassák Ukrajna makrogazdasági stabilitását a háború közepette. 

További 300 millió folyósítására várhatóan a jövő héten kerül sor. A segély fennmaradó részét, az EU és Ukrajna által aláírt egyetértési megállapodással összhangban, az év folyamán utalják - áll a bizottsági sajtóközleményben. 

Az uniós testület január végén bejelentette azt is, hogy a bizottság hamarosan kidolgoz egy második, hosszabb távú makroszintű támogatási csomagot, amely Ukrajna modernizálási erőfeszítéseit segíti majd. A bizottság arról is tájékoztatott, hogy 120 millió eurót különít el Ukrajna államépítési erőfeszítéseinek támogatására. Emellett az EU a következő években mintegy 6,5 milliárd euró összegű beruházást tervez a térségben.  

Az EU és az európai pénzügyi intézmények 2014 óta több mint 17 milliárd eurót juttattak Ukrajnának támogatások és kölcsönök formájában.

Ez az összeg magában foglalja az Ukrajnának öt makroszintű pénzügyi támogatási programon keresztül nyújtott 5,6 milliárd eurót. A makroszintű pénzügyi támogatások célja, hogy segítsék az ukrán reformprogramok végrehajtását olyan területeken, mint például a korrupció elleni küzdelem, a független igazságszolgáltatási rendszer, a jogállamiság és az üzleti környezet javítása. (MTI)

Harkiv
Fotó:  TASR
Harkivi lakóház a támadás után
Harkiv megye kormányzója azt állítja, hogy az oroszok kórházat támadtak

Egy pszichiátriai kórház ellen intéztek támadást az orosz erők a kelet-ukrajnai Izjum városánál - állítja Oleh Szinyehubov, aki az esetet háborús bűncselekménynek nevezte.

A kormányzó Telegram-üzenetben azt közölte, hogy a kórházban 330 ember volt a támadás idején, többen közülük kerekesszékesek vagy mozgásképtelenek voltak. Hetvenhárom embert sikerült evakuálni, az áldozatok számáról hivatalos források egyelőre nem adtak hírt, jóllehet később ukrán mentőegységek azt közölték, hogy nem találtak halottakat.

Ez civilek ellen elkövetett háborús bűncselekmény, az ukrán nép elleni genocídium"

- jelentette ki a kormányzó, és hozzátette:

A nagyfokú ellenállás miatt az orosz hadsereg immár cinikus módon a civilek ellen is támadásokat hajt végre".

A térségben heves harcok dúlnak, így a közlést nem lehet ellenőrizni független forrásokból - tette hozzá a Reuters brit hírügynökség.

Szinyehubov kormányzó arról is hírt adott, hogy az orosz erők lakónegyedeket bombáztak Harkiv városában.

Az ukrán belügyminisztérium egyik tisztségviselője csütörtökön azt közölte, hogy éjszaka az orosz légierő csapást mért egy Harkivban található kísérleti nukleáris erőműre, ukrán források szerint pedig pénteken ismét tűz alá vonták a létesítményt.

Az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat korábban arról számolt be, hogy a nukleáris létesítmények "stabilan működnek", de a zaporizzsjai erőmű dolgozói "pszichológiai nyomásnak vannak kitéve", miután az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták az erőművet és környékét.

Mindeközben Denisz Kudin gazdasági miniszter-helyettes azt közölte, hogy az orosz invázió már 119 milliárd dollárnyi kárt okozott Ukrajnának. Kudin az Ukrinform ukrán hírportálnak hozzátette, hogy ez a szám - amelybe belekalkulálják a közvetlen és a nem közvetlen károkat is - minden nap csak nő.

Mindeközben Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását sürgette pénteken, Moszkva állítása szerint ugyanis az Egyesült Államok vegyi fegyvereket állít elő Ukrajnában. Kijev és Washington az állítást cáfolta.

Az ENSZ pénteken arra hívta fel a figyelmet hogy már több mint két és félmillióan menekültek el Ukrajnából, becslések pedig további kétmillióra teszik a belső menekültek számát.

Emberek milliói kényszerülnek otthonaik elhagyására emiatt az értelmetlen háború miatt"

- fogalmazott Twitter-üzenetében Filippo Grandi, a világszervezet menekültügyi főbiztosa.

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes pénteken azt közölte, újabb buszok és teherautók indultak az ostrom alatt lévő Mariupol felé, és reményét fejezte ki, hogy sikerül evakuálni a civil lakosokat. Megkísérlik Volnovaha evakuálását is - tette hozzá. (MTI)

Magyarország légterét is érintette a Zágrábnál lezuhant drón 

„Az imént beszéltem telefonon Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter kollégámmal a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyében. Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt” – írta Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken a Facebookon. 

Csütörtök éjjel, néhány perccel éjfél előtt egy katonai felderítő drón zuhant le a horvát főváros közelében.  A horvát kormány vizsgálatot indított az ügyben.

Katonai szakértőik szerint a gép valószínűleg egy szovjet-kori Tu-141 „Strizh” felderítő drón volt, amely valószínűleg súlyosan meghibásodott, ezért tévedhetett előbb a magyar, majd a horvát légtérbe, ahol végül lezuhant. Jelenleg egyedül Ukrajna rendelkezik Tu-141-esekkel.

Már több mint 2,5 millió ember menekült el Ukrajnából

Az ENSZ menekültügyi főbizottságának jelentése szerint péntekig több mint 2,5 millió ember menekült el Ukrajnából. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint ebből 116 ezren harmadik országok állampolgárai.

Brüsszel megduplázza az Ukrajnának szánt fegyverekre biztosított összeget 

Az Ukrajnának biztosított fegyverek európai finanszírozásának megduplázását javasolta pénteken Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozóján Versailles-ban.

Önálló EU-haderő
Fotó:  TASR
Josep Borrell
Borrell a sajtó képviselőinek elmondta: "javaslatot tett az 500 millió eurós, fegyverbeszerzést támogató uniós hozzájárulás megduplázására az ukrán hadsereg számára az orosz invázióval szemben".

"Biztos vagyok benne, hogy a tagállami vezetők támogatni fogják" - mondta a külügyi főképviselő a találkozó második napi tanácskozása előtt. (MTI) 

Az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója

Az uniós állam- és kormányfők ma Versailles-ban rendkívüli csúcstalálkozón tárgyalnak az orosz-ukrán háborúról és következményeiről - adta hírül az MTI.

Orbán, Fiala, Versailles
Fotó:  MTI
Orbán Viktor és Petr Fiala cseh kormányfő
Már szinte teljesen bekerítették Kijevet az oroszok

Péntekre az oroszok az ukrán fővárost kelet felől is megközelítették, vagyis Kijevet már három oldalról veszik körbe a támadók. Katonai megfiygelők szerint hamarosan délről is bekerítik az ukrán fővárost, amely elhúzódó ostromra rendezkedik be.

kijev katona orosz ukrán háború
Fotó:  TASR/AP
Kijevben véres harcok dúlnak
Putyin is beveti a külföldi harcosokat

Támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnök azt az elképzelést, hogy külföldi önkéntes harcosokat szállítsanak a háborús övezetekbe.  

Újabb járványt idézhet elő a háború?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolja Ukrajnának, hogy semmisítse meg a laboratóriumaiban tárolt veszélyes kórokozókat, hogy ezzel elejét vegye azok "bármilyen esetleges kikerülésének", ami veszélyeztethetné a lakosságot.

Nem cenzúrázzák az oroszok elleni erőszakra buzdító tartalmakat a Facebookon 

A Meta Platforms az orosz-ukrán háború miatt módosít eddigi szigorú szabályain és a továbbiakban határozatlan ideig nem cenzúrázza majd az oroszok elleni erőszakra buzdító tartalmakat a Facebook-on és az Instagramon. 

Szörnyű állapotok uralkodnak Mariupolban

Az oroszok által ostromolt délkelet-ukrajnai városban gyógyszer- élelmiszer- és vízhiány van. A halottakat a város alpolgármestere szerint azonosítatlanul kénytelenek eltemetni, miután csütörtökön leállt a polgári lakosság tervezett evakuációja - adta hírül a BBC.

Egyre nyugatabbra tolódnak a harcok

Az orosz egységek Luckot, Dnyiprót és Ivano-Frankivszket támadják - adta hírül az aktuality.sk.

Egymást vádolják az oroszok és az amerikaiak 

Moszkva kérésére összehívják az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsát (ENSZ BT) péntekre. 

A britek szerint továbbra is lassan haladnak az oroszok

A brit védelmi tárca péntek reggeli jelentése szerint

 • valószínűtlen, hogy Oroszország sikeresen elérte az invázió előtt megfogalmazott célkitűzéseket, 
 • az orosz csapatok továbbra is lassan haladnak, előrenyomulásukat logisztikai nehézségek és az erős ukrán ellenállás lassítja.
 • Az oroszok átcsoportosítják erőiket, hogy újabb támadó műveletekbe fogjanak, beleértve az ukrán főváros ostromát is.
Az EU továbbra is széles körű támogatást nyújt a menekülteket befogadó országoknak
Az Európai Unió továbbra is humanitárius, egészségügyi és pénzügyi támogatást nyújt az Ukrajnából menekülőknek és az őket fogadó országoknak - szögezték le az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a franciaországi Versailles-ban péntek hajnalban kiadott nyilatkozatukban.

A tagállamok vezetői elismerően nyilatkoztak az Ukrajnával szomszédos országokról azért "a mérhetetlen szolidaritásért", amellyel a háború elől menekülőket fogadták. Egyúttal megerősítették, hogy az unió védelmet nyújt minden háborús menekültnek.

A nyilatkozatban az EU arra szólította fel Oroszországot, hogy tartsa magát a nemzetközi humanitárius szabályokhoz, azaz biztosítson biztonságos kijutást az országot elhagyni kívánó civileknek, és tegye lehetővé, hogy a humanitárius segítség akadálytalanul eljusson az áldozatokhoz és az Ukrajnán belül menedéket keresőkhöz is.

Az EU-tagállamok vezetői kétnapos találkozón vesznek részt a francia soros EU-elnökség szervezésében, az értekezlet fő témája a több mint két héttel ezelőtt Oroszország által indított támadás és következményei lettek.

A nyilatkozat szerint a tagországok eltökéltek abban is, hogy amint a háború befejeződik, támogatást nyújtanak a demokratikus Ukrajna újjáépítéséhez.

Megerősítették, hogy növelik a nyomást Oroszországra és Fehéroroszországra, így a már elfogadottak mellett készek újabb szankciók kirovására is. Ismét felszólították Oroszországot, hogy hagyja abba a katonai műveleteket Ukrajnában, vonja ki onnan erőit és katonai felszerelését, és tartsa tiszteletben az ország függetlenségét és területi egységét.

Ami Ukrajna EU-csatlakozását illeti, a nyilatkozatban megerősítették, hogy az ország "az európai családhoz tartozik", ígéretet tettek a kapcsolatok és a partneri viszony még szorosabbá tételére, míg a február végén beadott hivatalos csatlakozási kérelemről annyit jegyeztek meg, hogy várják az Európai Bizottság jelentését róla, ahogyan azt az uniós szerződések előírják. (MTI)

Fotó:  unsplash.com
Az amerikai szenátus is jóváhagyta a Kijevet segítő 13,6 milliárd dolláros támogatást
A képviselőház után az amerikai szenátus is megszavazta, hogy az Egyesült Államok 13,6 milliárd dolláros humanitárius és gazdasági segélyt nyújtson az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának. A washingtoni Fehér Ház megerősítette, hogy Joe Biden elnök is aláírja a jogszabályt.

Az amerikai támogatásnak a humanitárius segítségnyújtás mellett az is a célja, hogy Ukrajna katonailag is meg tudjon erősödni a támadó orosz haderővel szemben. Chuck Schumer, a demokraták frakcióvezetője a szavazás után kiemelte az ukrán gazdaságnak és a menekülteknek jutó támogatást is. A republikánus Mitch McConnell pedig azt hangoztatta, hogy Ukrajna mellett az országot és a menekülteket segítő NATO-tagállamoknak is szükségük van a gyors támogatásra.

A szenátus jóváhagyta az 1500 milliárd dolláros teljes állami költségvetést is. Ennek elmulasztása a kormányzat működésének részleges leállásával fenyegetett volna. (MTI)

Zelenszkij elnök út – áll a washingtoni orosz nagykövetség előtt
Fotó:  TASR
Zelenszkij elnök út – áll a washingtoni orosz nagykövetség előtt
Pontokba szedtük, mi történt pénteken reggel
 • Műholdfelvételek alapján szétszóródott a Kijev környékén veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj - számolt be a szatellit képek készítésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég pénteken. A felvételek szerint az oroszok átcsoportosítják erőiket. Páncélos egységeket láttak az ukrán fővárostól északra található Antonov repülőtérhez közeli településeken. A Maxar szerint több jármű bevonult az erdőbe, és a közelben található ágyúk tüzelésre készen állnak. A katonai járműveket a múlt héten vonták össze Kijev közelében, de úgy tűnt, hogy az elmúlt időszakban nem haladt a konvoj. Médiaértesülések szerint az előrenyomulás élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt rekedt meg. Amerikai tisztségviselők elmondták, hogy az ukrán csapatok rakétákkal támadták a konvojt.
 • Eközben péntek reggel három légicsapás sújtotta Dnyiprót, amely legalább egy ember életét oltotta ki - közölte az ukrán mentőszolgálat. A támadások egy óvodát, egy lakóépületet és egy kétszintes cipőgyárat találtak el. A cipőgyár kigyulladt - tette hozzá a mentőszolgálat.
 • Dnyeper folyó partján fekvő, egymillió lakosú középkelet-ukrajnai város stratégiai fontosságú az oroszok számára - írta korábbi Facebook-bejegyzésében Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára. Dnyipro amellett, hogy Ukrajna üzleti és ipari központja, az utóbbi években az ukrán nacionalizmus egyik jelképévé vált. A város fontos szerepet tölthet be abban, hogy sikerüljön egyesíteni a különféle irányból érkező orosz csapatokat és a szakadárokat. Az egyesített erők aztán megindulhatnának észak felé, hogy bezárják az ostromgyűrűt Kijev körül.
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek reggel Telegram-csatornáján közzétett videóüzenetében tagadta, hogy vegyi és egyéb tömegpusztító fegyverek lennének Ukrajnában. Szerinte az oroszok csak ürügyként találták ki ezeket, hogy igazolják a megszállást.Az ukrán elnök megjegyezte: nagyon aggasztja, hogy Moszkva biológiai fegyverkezéssel és vegyifegyver-támadás előkészítésével vádolta meg országát. "Ha tudni akarod, mit terveznek az oroszok, figyeld meg, mivel vádolnak meg másokat" - mondta Zelenszkij. Hozzátette: számtalan példát láttak már erre Ukrajnában és a világ más részein.
 • A TASZSZ orosz hírügynökség névtelen forrásra hivatkozva azt írta: eddig mintegy 222 ezer embert evakuáltak Oroszországba Ukrajnából és a szakadár köztársaságokból.
 • A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva azt írta: az orosz támogatást élvező szakadárok elfoglalták Volnovakta városát, amely az erősen ostromlott Mariupol északi kapuja.

A csütörtöki nap háborús krónikáját itt találja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.