2022. március 9., 06:43
Frissítve: 09:55

Az ukrajnai háború 14. napja - Az ukrajnai menekültek száma meghaladta a kétmilliót - HÍRFOLYAM

Az orosz erők moszkvai idő szerint szerda délelőtt 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost - idézett a TASZSZ hírügynökség kedden egy magas rangú orosz tisztségviselőt.

ukrajnai menekültek
Fotó: TASR/AP
Putyin az ukránokra mutogat

Az ukrajnai helyzet politikai és diplomáciai rendezésének lehetséges változatairól, a valamint a konfliktus humanitárius aspektusairól tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár.

A britek fontolgatják, a németek viszont nem szállítanak repülőgépeket Ukrajnába

Adásidő-podcast a háborúról
Heger szerint az ukránoknak jár az orosz kártérítés
Baj van a fejekben
Több százezer menekült befogadásával számolnak a britek

Boris Johnson brit kormányfő szerint Nagy-Britannia nyerne a menekültek befogadásával. Johnson szerint Nagy-Britannia eddig csaknem ezer vízumot adott ki a menekülteknek, de ez a szám állítólag nagyon gyorsan százezerre nő. Az ukrán nagykövet szerint azonban ehhez a brit kormánynak meg kellene könnyítenie a konfliktus elől menekülők vízumszerzési feltételeit.

Új nevek az EU szankciólistáján

További 160 orosz politikust és oligarchát vesz fel a szankciók listájára az EU. Egyúttal kiterjeszti a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből való kizárást a fehérorosz bankokra is.

A Bizottság az Ukrajna elleni orosz támadással kapcsolatos további szankciókat a honlapján tette közzé. Az intézkedések 862 orosz tisztviselőre és 53 szubjektumra vonatkoznak a korábbi szankcióhullámokat követően. (edennikn.sk)

Hogyan látják a mariupoli helyzetet az ott rekedtek

A napokban ellentmondásos hírek érkeztek arról, mi is történik Mariupol területén. A város, stratégiai fekvése okán alaposan megszenvedte a 2014 óta tartó harcokat. Az elmúlt napokban pedig arról érkeztek hírek, hogy 200 ezer lakos kívánja elhagyni a települést.

Egymillió fölött a Lengyelországba érkezett ukrán menekültek száma

Filippo Grandi menekültügyi ENSZ Főbiztos szerint az ukrajnai menekültek száma meghaladta a kétmilliót. A háború elől menekülők több mint fele Lengyelországba érkezett. A helyi határőrség kedd reggelig több mint 1,2 millió embert vett nyilvántartásba, akik Ukrajnából érkeztek.

menekült háború
Fotó:  TASR/AP
Egy ukrán nő várja vonatát a przemysli állomáson.
Mi folyik a színfalak mögött?
Veszélyhelyzet lehet a csernobili atomerőmű miatt?

Az ukrán hatóságok közlése szerint nem tudják mérni a radioaktív sugárzás szintjét az egykori csernobili atomerőműnél azóta, hogy azt az orosz hadsereg vonta ellenőrzése alá, de fennáll a veszélye annak, hogy radioaktív anyag kerül a környezetbe.

Csaknem 15 ezren érkeztek külföldről, hogy részt vegyenek a harcokban
Tömegtüntetés Herszonban

Ukrán civilek tüntettek az oroszok által elfoglalt dél-ukrajnai Herszonban. Az orosz katonák levegőbe leadott lövésekkel próbálták eloszlatni a tömeget, de a demonstrálók nem tágítottak. A megszállók csak azt követően tudtak rendet tenni, hogy a tüntetők közül több mint 400-at őrizetbe vettek.

Szlovákia megint segít
Gazdasági bezárkózás

Szerbia felfüggesztette az alapvető élelmiszerek, az olaj, a búza, a kukorica és a liszt exportját, az intézkedés csütörtökön lép életbe - jelentette be Aleksandar Vucic szerb államfő szerdán. A kiviteli tilalom főként a nagyvállalatokra vonatkozik, azokra, amelyeknek eddig jelentős többlettermelésük volt - mondta. Hozzátette: Szerbia jelenleg mintegy 800 ezer tonna búza- és egymillió tonna kukoricatartalékkal rendelkezik, ez pedig majdnem lefedi az éves szükségletet. Rámutatott, hogy Szerbia búzaigénye évi 1,2 millió tonna, és a tartalékok mellett még a földművesek előtt áll az idei aratás is. Hangsúlyozta, hogy a kiviteli tilalmat elővigyázatosságból vezeti be Szerbia, ugyanis például csak hétfőn 200 ezer tonna búzát vásároltak volna az országtól a környező államok, óriási a kereslet, az árak pedig jelentősen emelkedtek.

(MTI)

A háború áldozata
orosz ukrán slavín
Fotó:  TASR/AP
Zajlik az összefirkált pozsonyi Slavín megtisztítása.
Orosz narratíva

A Donyec-medence szakadár "köztársaságai" elleni átfogó ukrán támadást előzött és hiúsított meg az Ukrajna elleni orosz "különleges hadművelet" - jelentette ki szerdán Viktor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Kassa nem bír a menekültekkel
Hogy ne cáfolj álhíreket!
Miért nem vetették be az oroszok eddig az újabban kifejlesztett tankjaikat?

A Magyar Nemzet elemző cikke szerint az emlegetett szuperfegyverek célja elsősorban az elrettentés, ezeket valószínűleg csak abban az esetben alkalmaznák, hogyha közvetlen konfliktusba kerülnének a NATO-val, ezáltal Washingtonnal. (Magyar Nemzet)

Egy hatodikos moszkvai kisfiúért is kimentek a rendőrök

A 12 éves Kirill nehezen viseli a háborút, mivel rokonai élnek Ukrajnában. A tanítónő azt mondta a gyerekeknek az iskolában, hogy Ukrajnában nincs háború csak egy „speciális hadművelet”, amelynek sikeresnek kell lennie, mert egyébként tovább folytatódik az ukrán agresszió.

Beszélt nekik az ukrán nácizmusról, arról, hogy ott kicsi koruktól azt tanítják a gyerekeknek, hogy Ukrajna szupernagyhatalom. Kiril jelentkezett, és azt mondta, sok barátja van Ukrajnában, és tudja, hogy nem tanulnak ilyesmit az iskolában - másnap kimentek érte a rendőrök. (dennikn.sk)

Újra megerősítették Kuleba és Lavrov találkozóját

Néhány órával ezelőtt az orosz és ukrán fél is megerősítette, csütörtökön sor kerül a beígért találkozóra Szergej Lavrov és Dimitrij Kuleba között. Lavrov már ma Törökországba utazik, hogy előkészítse a tárgyalásokat.

(Reuters)

A britek is bekeményítettek

Nagy-Britannia új szankciócsomagot jelentett be Oroszország ellen. Kitiltották az orosz állampolgárokhoz és társaságokhoz köthető repülőgépeket az országból, sőt az azokon való repülés bűncselkménynek számít. (edennikn.sk)

Az orosz jegybank hajnalban jelentette készpénzes valutavásárlás tilalmát 

A készpénzkifizetés kizárólag dollárban lehetséges, függetlenül attól, hogy milyen devizában van elhelyezve a számlán. Szükség esetén más devizák átváltása dollárra az aznap érvényes piaci árfolyamon történik.

Moszkva: a Donyec-medencei szakadárok elleni ukrán offenzívát előzött meg az orosz invázió

A Donyec-medence szakadár "köztársaságai" elleni átfogó ukrán támadást előzött és hiúsított meg az Ukrajna elleni orosz "különleges hadművelet" - jelentette ki szerdán Viktor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint állítását az ukrán nemzeti gárda titkos dokumentumai bizonyítják, amelyek az invázió során az orosz fegyveres erők birtokába jutottak.
Konasenkov szerint egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok és a NATO milyen mértékben vett részt az ukrán támadás tervezésében.

Izrael 25 ezer ukrajnai menekültet fogadna be

Az izraeli belügyminiszter arra is számít, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban százezer ukrán fog az országba bevándorolni és izraeli állampolgárságot felvenni a zsidó rokonok miatt.

A Nexta Twitteroldalán közzétett információ szerint egy különjárattal 11 súlyosan beteg ukrán gyermeket és a szüleit evakuálták Izraelbe.

 

Légiriadót rendeltek el Kijevben és környékén

Légiriadót rendeltek el szerda reggel Kijevben és környékén, a hatóságok felszólították a lakosokat, hogy a lehető leggyorsabban menjenek óvóhelyre - jelentette az AP hírügynökség.

Kijevi régió, légiriadó! Rakétatámadás várható! Mindenki az óvóhelyekre!"

- írta Telegram-oldalán Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója. Nem sokkal később azonban visszavonták az intézkedést. Az AP közlése szerint gyakoriak, bár időben rendszertelenek a légiriadók az ukrán városokban az orosz támadás óta.

Céljuk a lakosság éberségének fenntartása. Kijev magját az utóbbi napokban nem érte támadás, csak a peremkerületekbe csapódtak tüzérségi lövedékek.

Nem járható út Lengyelország javaslata a harci gépek átadásáról

Pentagon szerint az a kilátás, hogy a vadászgépek egy németországi amerikai és NATO-bázisról indulva "olyan légtérbe repülnének, amely Oroszországgal Ukrajna miatt vitatott légtérben van, komoly aggodalmakat vet fel az egész NATO-szövetség számára.

Oroszország kész szerda délelőtt humanitárius folyosókat nyitni öt ukrán városban

A Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol humanitárius folyosóiról szóló információkat elküldik Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettesnek - mondta Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője.

Tekintettel a romló humanitárius helyzetre (...) és a civilek és a külföldi állampolgárok biztonságára, Oroszország március 9-én moszkvai idő szerint 10 órától tűzszünetet tart, és kész humanitárius folyosókat kialakítani"

- idézte Mizincevet az orosz hírügynökség.

Mizincev korábban azt mondta, hogy az ukrán hatóságok a harcok által érintett területekről csak egy polgári evakuálási útvonalat hagytak jóvá a javasolt tízből, köztük ötöt a Kijev által ellenőrzött terület felé.

Verescsuk kedden azt állította, hogy a hatóságok ismét nem tudták kimenekíteni a civileket a dél-ukrajnai Mariupolból.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.