2022. március 9., 15:42

Mariupoli anziksz – ahogy az ott rekedtek látják

A napokban ellentmondásos hírek érkeztek arról, mi is történik Mariupol területén. Az donyecki régióban fekvő település Ukrajna tizedik legnagyobb városa.

páncélvonat
Több felvételen is látható, hogy az oroszok páncélvonatot is bevetettek a Mariupol környéki harcokban. Ez legfeljebb a II. világháború idején volt korszerű hadieszköz...
Fotó: Twitter

Lakossága 2021-ben 431 ezer fő volt, ez hozzávetőleg olyasmi, mint ha az összes felvidéki magyar itt élne. 
1948-1989 között a Zsdanov nevet viselte, itt született ugyanis az egész béketábor kultúrpolitikáját hosszú időre meghatározó kultúrapartacsik, a róla elnevezett "elvek" névadója. Zsdanov nemcsak pártvonalon volt alaposan beépülve a rendszerbe, magánéleti szempontból is. Halála után fia, Jurij Zsdanov Sztálin lányát vette feleségül... A városközpontban emlékműve is állt, melyet azonban lebontottak azt követően, hogy a város is visszakapta történelmi nevét. 

A város, stratégiai fekvése okán alaposan megszenvedte a 2014 óta tartó harcokat. Az elmúlt napokban pedig arról érkeztek hírek, hogy 200 ezer lakos kívánja elhagyni a települést.

Ukrán források kedden azt állították, hogy az oroszok lövik a humanitárius folyosót Zaporizzsja és Mariupol között. Az oroszok szerint viszont "ukrán nacionalisták akadályozzák a kimenekítési műveletet". 
Jelen állás szerint este 20 óráig tűzszünet van érvényben, ez idő alatt a humanitárius folyosókon elhagyhatja a települést, aki tudja/akarja.
Mivel a Mariupoltól légvonalban 1490 kilométerre levő dunaszerdahelyi szerkesztőségünkből viszonylag nehéz eldönteni, melyik félnek van igaza, próbáljunk eligazodni annak alapján, amit a helybeliek tesznek közzé a közösségi médiában.

Vigyázó szemünket Kínára vessük. Julian Röpcke német újságíró szúrta ki Twitter csatornáján, hogy a kínai sajtó haditudósítói ott vannak a harcok sújtotta városban, és nem az ukránokkal mentek oda.

A városban számos polgári célpontot ért tüzérségi vagy rakétatűz.

Napok óta nincs áram- és vízszolgáltatás. Emiatt a főzést is nehezebb megoldani, még akkor is, ha egyébként volna miből...
A városban "népkonyhák" működnek.

Természetesen ezek nem tudják ellátni a teljes lakosságot. Érkeznek hírek kiszáradás miatt életüket vesztő gyermekekről is.

Ezek állítólag mai képek:

A fele-fele arányban ukránok és oroszok lakta városban számottevő, több, mint 4 százaléknyi görög kisebbség is él. De vannak ott bangladesiek is. Két bangladesi állampolgárnak próbál a nyomára bukkanni az Ukrajnát is ellátó lengyelországi nagykövetség.

Az Al Jazeera felvételén az evakuációban részt vevő, ukrán buszok láthatók.

A Russia Today orosz "kormányközeli" csatorna is posztolt videót az evakuációra felsorakozott orosz buszok végtelen soráról. Az ő állításuk szerint az Azov légió akadályozza az evakuációt.

Ezen a térképen jól látszik, mi lehet az orosz hadmozdulatok (egyik lehetséges) célja. A Donyecki Népköztársaság létrehozásával Oroszország nyugatabbra tolta azovi-tengeri érdekeltségeit, amelyeket a Krím-félsziget annexiójával korábban délről már megerősített, ezzel egyben növelte jelenlétét a fekete-tengeri térségben is. A Délkelet-Ukrajnában zajló harcok arra engednek következtetni, hogy Oroszország teljesen el akarja zárni Ukrajna kijáratát az Azovi-tengerhez.

Oroszország elszigetelné Ukrajnát az Azovi-tengertől
Oroszország elszigetelné Ukrajnát az Azovi-tengertől
Fotó:  daylisabah.com

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.