2023. december 11., 08:54

Idén különösen aktuális a békeláng üzenete

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség cserkészcsapatai idén is részt vesznek a Betlehemi Békeláng stafétában, hogy a szeretet és béke szimbóluma eljusson Szlovákia magyarlakta településeire. A nemzetközi lángátadó ünnepség december 9-én került megrendezésre Linzben. Az SZMCS lángkoordinátorai december 10-én, vasárnap, a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának Nemzeti Lángátadó Ünnepségén vették át a békelángot Budapesten.

A Betlehemi Békeláng átadóünnepsége Bécsben
A Betlehemi Békeláng átadóünnepsége Linzben
Fotó: SZMCS

1986-ban az felső-ausztriai ORF állami televízió stúdiójában merült fel a Betlehemi Békeláng ötlete, ami mára Európa szerte hagyománnyá vált. A fény a karácsony legfőbb szimbóluma, a békeláng meggyújtásával és továbbadásával emlékezünk a karácsony üzenetére és küldetésünkre, hogy megvalósítsuk a békét az emberek között. A békefényt hagyományosan egy felső-ausztriai gyermek gyújtja meg Jézus születésének barlangjában a karácsony előtti hetekben, idén azonban a háborús helyzet miatt ez nem a megszokott módon történt.

A lángot egy helyi gyermek gyújtotta meg, majd Betlehemből Ammanba szállították azt, ahonnan biztonsági intézkedések mellett eljuthatott Ausztriába a láng, ahol az idei lánggyermek, a Steyrből származó Michael Putz, november 17-én vehette át a Békelángot. A 10 éves Michaelt azért választották lánggyermeknek 2023-ban mert segítőkész, gyakran vállal önkéntes feladatokat és több szervezet munkájában is aktívan részt vesz, tagja a steyr-i ifjúsági tűzoltócsapatnak, cserkész és ministráns is.

A Betlehemi Békeláng
A Betlehemi Békeláng
Fotó:  SZMCS
A Betlehemi Békeláng idén minden eddiginél erősebb szimbóluma a békevágynak, reményt és bizalmat ad sok embernek"

- hangsúlyozta Klaus Obereder, az ORF Felső-Ausztria regionális igazgatója az ORF cikkében.

A linzi lángátadó ceremónián több magyar cserkészszövetség is  részt vett a Kárpát-medencből, hogy  több száz magyar család otthonába juttassák el a lángot. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség idén újra megszervezi a központi lángátadó ünnepségét. A rendezvényre a pozsonyi ferences templomban december 17.-én (vasárnap), 9 órai kezdettel kerül sor, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A résztvevőket arra kérik a cserkészek, vigyenek magukkal saját lámpást, zárt gyertyatartót, amelyben haza tudják vinni a lángot otthonaikba.

Betlehemi Békeláng
Fotó:  SZMCS

A lángstafétába idén is bárki bekapcsolódhat – erre a cserkészek mindenkit buzdítanak. Az SZMCS tagjai által közel 200 településre jut el a békeláng Szlovákiában, hogy pontosan hova, azt hamarosan a Betlehemi Békeláng honlapján lehet figyelemmel kísérni.

Betlehemi Békeláng
Fotó:  SZMCS

Ha az Ön települése nem szerepel a listán, de szeretné fogadni a lángot, vegye fel a kapcsolatot az SZMCS koordinátoraival a honlapon vagy közösségi média felületeken keresztül, ahol a cserkészek naponta adventi gondolatokkal is segítik a karácsonyra való hangolódást.

Honlap: lang.szmcs.sk

Facebook: www.facebook.com/betlehemilang

Instagram: www.instagram.com/betlehemilang

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.