2020. december 20., 16:10

Gömörben is felragyogott a Betlehemi Békeláng

A karácsonyt megelőző héten Gömörbe és Nógrádba is megérkezett a Betlehemi Békeláng, amelynek terjesztésében ezúttal is a cserkészek játszották a főszerepet.

Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás

A rendkívüli járványhelyzet miatt idén ugyan elmaradt az országos lángátadó ünnepség, de a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai vállalták, hogy 29. alkalommal is eljuttatják a Betlehemi Békelángot a Felvidék magyarlakta településeire.

A hagyományoktól eltérően idén nem egy osztrák kisgyermek hozta el a betlehemi Születés Templomából a lángot, hanem egy 9 éves betlehemi kislány gyújtotta meg az osztrákok lámpását, amelyet Betlehemből Tel-Avivba, majd onnét repülővel Linzbe szállítottak. Szlovákiába december második hétvégéjén érkezett meg a láng, majd a cserkészcsapatok koordinátorai december 13-16. között adták tovább egymásnak. 

Gömör és Nógrád több tucat településére Boholy Lászlónak, a rimaszombati 4.sz. Hatvani István cserkészcsapat lelkes tagjának köszönhetően jutott el a béke lángja, aki Zólyomban vette át azt a szlovák cserkészektől. Ezt követően személyesen szállította el Feled, Gesztete, Péterfala, Gömöralmágy, Egyházasbást, Ajnácskő, Sőreg, Fülek, Balogfala, Rimaszécs, Abafala, Méhi, Tornalja, Rozsnyó, Gömörfalva, Uzapanyit, Nyústya és Rimaráhó településekre. Pelsőcön a jolsvai tűzoltók vették át a Betlehemi Békelángot és vitték tovább észak felé.

Füleken a 47.sz. Koháry István cserkészcsapat segítségével juttatták el a lángot a helyi római katolikus templomba, ahol péntektől mindenki számára elérhető a kijelölt időpontokban. Rimaszombatban a Keresztelő Szent János-templomban tartott vasárnap délelőtti szentmisén gyújtották meg a krisztusi szellemiség szimbólumának számító békelánggal az adventi koszorú négy gyertyáját. 

A templomokban továbbra is érvényesek a szigorú járványügyi előírások, így mindenkit arra kérnek, hogy csak ezek betartásával vegyenek részt a szentmiséken és az istentiszteleteken.

A Betlehemi Békeláng a legtöbb templomban egészen karácsonyig elérhető a szentmisék alkalmával. A hívők és a családok innen vihetik haza otthonaikba egy saját gyertya vagy lámpás segítségével.

A szlovákiai magyar cserkészek idén is közel 200 településre juttatják el a lángot, hogy pontosan hova, azt a Betlehemi Békeláng honlapján vagy Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

Galéria
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.