2020. december 14., 14:05

Szlovákiába is eljutott a Betlehemi Békeláng fénye

A szlovák cserkészek december 12-én vették át a Betlehemi Békelángot osztrák társaiktól a szlovák-osztrák határon. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai pedig idén is vállalták a szolgálatot, hogy a béke lángja mindenkihez eljuthasson Felvidéken.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 29. alkalommal hozza el a Betlehemi Békelángot Szlovákia magyarlakta településeire.

A Betlehemi Békelángot minden éven a szentföldi Születés Templomában égő öröklángról gyújtják, ahonnan gyertyáról gyertyára adják tovább, hogy több millió otthonba eljuthasson. Ezzel tölti be küldetését, hogy az egység, remény és szeretet szimbólumává váljon, és a karácsony örömteli előhírnöke legyen.

A betlehemi fény idén az osztrák Salzburgból érkezett Szlovákiába. Vasárnap a szlovák cserkészek tovább adták a békelángot a lengyel-szlovák határokon a lengyel cserkészeknek, az ukrán-szlovák határokon pedig az ukrajnai cserkészeknek. A betlehemi fény így megteszi hagyományos útját Lengyelországon keresztül, a balti országokba és Oroszországban, egészen Szibériáig.

A Betlehemi Békelángot, amely a béke és a szeretet szimbóluma, december 15-én veszi át Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

A békelángot a szlovákiai cserkészek szimbolikusan fogják továbbadni az embereknek a karácsonyt megelőző utolsó hétvége folyamán, avagy a szentmisék alkalmával a szlovákiai templomokban. A láng a legtöbb templomban egészen karácsonyig elérhetővé válik a nyilvánosság számára.  

A cserkészek idén is elszántak, és szeretnék a lehető legtöbb olyan helyre elhozni a békelángot, ahol a múltban is megtalálható volt, hogy Szenteste előtt a lehető legtöbb városban elérhető legyen. Ezalól olyan hely sem kivétel, mint a Lomnici-csúcs, ahová a cserkészek a tátraaljai cserkészterületről fogják felhozni a lángot.

cser1
Fotó:  SZMCS
A cserkészek szeretik a kihívásokat, és a betlehemi fény elhozása az idei évben kétségtelenül ezek közé tartozik. Ez alkalommal azonban a láng mellett magunkat és környezetünket is védeni fogjuk

– nyilatkozta Marián Suvák, a Szlovák Cserkészszövetség Betlehemi Békeláng koordinátora, aki egyben figyelmeztetett a járványügyi intézkedések szigorú betartására a lángátadás során.

A békeláng felvidéki útja

A Betlehemi Békeláng idei felvidéki útjáról Izsák Líviát, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Betlehemi Békeláng koordinátorát kérdezte a ma7.

Az újjáalakulásának 30. évfordulóját idén ünneplő Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 29. alkalommal hozza el a Betlehemi Békelángot Szlovákia magyarlakta településeire.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség december 15-én, kedd este fogja átvenni a békelángot a szlovák cserkészektől Pozsonyban. Így a békeláng már holnap este elindul felvidéki útjára

– ismertette Izsák Lívia.

A szlovákiai magyar cserkészek segítségével terjed majd a béke lángja Dél-Szlovákia magyarlakta területein, Pozsonytól egészen Királyhelmecig. Nagyjából 200 felvidéki magyar településről van szó, ahová évről-évre sikerül eljuttatni a lángot.

A szlovák cserkészekre jellemző, hogy minden éven vonatokon keresztül szállítják a lángot, hogy több mint 300 településre eljutassák azt. Ugyanakkor a szlovákiai magyar cserkészek inkább autóval hordják szét a lángot, és csak kisebb útvonalakon kapcsolódnak be a vonatos-szállításba  

– mondta Izsák Lívia.  

cser3
Fotó:  SZMCS

A Betlehemi Békelángot minden éven a szentföldi Születés Templomában égő öröklángról gyújtják. Idén a koronavírus-járvány miatt nem utazhatott ki senki Betlehembe, ezért egy helybéli, 9 éves betlehemi kislány gyújtotta be a lámpást, amelyet Betlehemből Tel-Avivba szállítottak. Onnét az egyik osztrák repülőtársaság biztonsági őrének köszönhetően landolt Linzben november 16-án.

Hagyomány, hogy erre a feladatra minden éven egy különleges osztrák gyereket választanak ki, aki valamilyen önkéntes- vagy jótékonysági munka területén jeleskedik, és ő hozhatja el a lángot Betlehemből

– magyarázza Izsák Lívia.

Az idei nemzetközi lángátadó ceremónia december 12-én volt Salzburgban, amelyen most a nemzetek képviselői nem vehettek részt személyesen. Szimbolikusan csak az egyes nemzetek gyertyáit gyújtották meg.

Az eseményt az interneten keresztül élőben lehetett követni.

Idén a koronavírus-járvány kihatással lett a békeláng továbbadására is. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség minden éven egy központi lángátadó ünnepséget szokott rendezni, ahová több cserkészcsapat is érkezik, hogy átvegyék a békelángot. 2020-ban azonban nem került sor erre az országos lángátadó ünnepségre.

A szlovákiai magyar cserkészek idén is közel 200 településre juttatják el a lángot, hogy pontosan hova, azt a Betlehemi Békeláng honlapján lehet megtekinteni: lang.szmcs.sk/helyszinek.

A béke szimbólumát azonban nem csak a cserkészek adhatják tovább, a lángstafétába bárki bekapcsolódhat – és erre a szervezet is buzdít mindenkit.

cser4
Fotó:  SZMCS
Covid-biztos lángstaféta

Szlovákián belül több mint 30 magyar cserkészcsapat működik, akik most is segítenek a lángátadásban – mondta Izsák Lívia. Ugyanakkor idén mindent másként kellett átszervezni a járványügyi helyzetre való tekintettel.

A koronavírus-járványhelyzet megköveteli, hogy a hagyományos lángátadásokon mindenki megfelelően betartsa a higiéniai korlátozásokat – figyelmeztet a cserkészszervezet.

A cserkészcsapatok közötti lángátadót lehetőség szerint kültérben, szájmaszkban kell megtartani, és nem javasolt két-két embernél több személy részvétele.

A legtöbb esetben a templomokban tudják átvenni az érdeklődők a lángot, itt a szentmisékre, istentiszteletekre vonatkozó előírások betartása különösen fontos. A cserkészszövetség szintén javasolja, hogy lehetőség szerint a lángot egy kinti átvevőponton helyezzék el, és az érdeklődők saját gyertyát/lámpást és hurkapálcát hozzanak.

Minden éven házról házra is szokták vinni a cserkészek a lángot. Egyes településeken a cserkészek december 24-én énekszó kíséretében hordják a békelángot.

A cserkészszervezet mindenkit arra kér, hogy max. 3-4 cserkész csoportosuljon, és maszkban, kesztyűben induljon lángot osztani. A házakba pedig ne menjenek be, és kerüljétek a személyes kontaktust. Az emberek tegyék le az udvaron vagy a kapuba a lámpást a gyertyával, amelyet majd a cserkészek kint meggyújtanak.

cser5
Fotó:  SZMCS
A békeláng története

A betlehemi láng története a XI. századig nyúlik vissza, amikor II. Orbán pápa felhívására a keresztes hadjárathoz csatlakozva az olaszországi Firenzéből fiatal lovagok csoportja Jeruzsálembe ment. Céljuk a reményt jelképező békeláng elhozása volt városuk lakosainak. A békelángot a helyi katedrálisban helyezték el, az emberek innen vitték tovább saját otthonaikba. Ez volt a középkor első és utolsó békelángja, amelyet egyenesen Krisztus születésének helyéről hoztak.

A békeláng újkori története Ausztriában kezdődött.

Egy szudétanémet származású hölgy, Ada Brandstetter kereste meg az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) szerkesztőjét a békeláng ötletével. Az ORF szervezésében először 1986-ban hozták el a békelángot Betlehemből Linzbe, egy mozgássérült fiú segítségével, hogy december 24-én az emberek már haza tudják vinni otthonaikba.

Két évvel később az esemény már Ausztria határain kívülre is eljutott. A békelángterjesztés hagyományához később a cserkészek is csatlakoztak. 1989 karácsonyán a cserkészek jóvoltából már az akkori Csehszlovákiába, és Magyarországra is eljutott a békeláng. Szlovákiába először 1990-ben jutott el a békeláng szlovák cserkészek jóvoltából.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.