2020. december 10., 15:58

A világjárvány sem akadályozhatja meg, hogy megérkezzen a béke lángja

A járványhelyzet sem gátolhatta meg, hogy a Betlehemi Békeláng Európába jusson, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai pedig idén is vállalják a szolgálatot, hogy a béke lángja mindenkihez eljuthasson.

Betlehemi Békeláng
Fotó: SZMCS archívuma

A láng december 12-én érkezik az országba,

hogy advent harmadik vasárnapján megkezdje nem teljesen hagyományos útját Felvidéken is.

Az óvintézkedések miatt idén nem egy osztrák kisgyermek hozta el a betlehemi Születés Templomából a lángot, hanem egy 9 éves betlehemi kislány gyújtotta meg az osztrákok lámpását, amelyet Betlehemből Tel-Avivba szállítottak, majd onnét már az egyik osztrák repülőtársaság biztonsági őrének köszönhetően landolt Linzben november 16-án.

Betlehemi Békeláng
Fotó:  SZMCS archívuma

Az idei nemzetközi lángátadó ceremónia december 12-én, 14 órakor lesz Salzburgban,

amelyen most a nemzetek képviselői nem vehetnek részt személyesen. Az átadót azonban online is közvetítik idén, így bárki részese lehet az élő közvetítés által, ezen a linken.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség a szlovák cserkészektől veszi át a lángot december második hétvégéjén,

a cserkészcsapatok koordinátorai december 13-16. között adják tovább egymásnak,

a nyilvánosságnak pedig december 16-24. között juttatják el a cserkészek.

2020-ban a cserkészszövetség nem rendez országos lángátadó ünnepséget.

„Egy nem szokványos év végéhez közeledünk, amelyben az advent, a karácsonyvárás is egészen más szerepet kap. Sokáig bizonytalan volt az is, hogy megérkezik-e idén a békeláng Betlehemből. Bár nem a megszokott módon, de november 16-án sikeresen Linzbe érkezett, és a világ cserkészei egy világjárvánnyal dacolva azon dolgoznak, hogy idén is eljuttassák a lehető legtöbb család otthonába.

Most talán mindannyian jobban vágyunk a lángra, hiszen egy kis reménysugarat hozhat bizonytalan mindennapjainkba

 – mondta Izsák Lívia, a Betlehemi Békeláng koordinátora.

Betlehemi Békeláng
Fotó:  SZMCS archívuma

„A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség működésében is okozott fennakadásokat, nehézségeket az elmúlt egy év. Cserkészetünk, amelynek alapja a kisközösségi nevelés, a heti találkozók a gyerekekkel, fiatalokkal, az online térbe kényszerült.

Mindenki a saját bőrén tapasztalhatta meg a családjától, barátaitól való kényszerű elszakadást,

és épp ezért is érezzük most még inkább fontosnak, mi, szlovákiai magyar cserkészek, hogy a béke szimbólumát ebben az évben is eljuttassuk minél több embernek az ország magyarlakta területein” – mondta Gál Erik, az SZMCS elnöke.

A járványhelyzet megköveteli, hogy a hagyományos lángátadásokon mindenki megfelelően betartsa a higiéniai korlátozásokat. A cserkészcsapatok közötti lángátadót lehetőség szerint kültéren, szájmaszkban kell megtartani, és nem javasolt két-két embernél több személy részvétele. A legtöbb esetben a templomokban tudják átvenni az érdeklődők a lángot, itt a szentmisékre, istentiszteletekre vonatkozó előírások betartása különösen fontos. A cserkészszövetség szintén javasolja, hogy lehetőség szerint a lángot egy kinti átvevőponton helyezzék el, és az érdeklődők saját gyertyát/lámpást és hurkapálcát hozzanak.

A lángstafétát érintő higiéniai előírásokról és ajánlásokról bővebben

a Betlehemi Békeláng weboldalán tájékozódhatnak. A cserkészek kérnek mindenkit, hogy tartsák be az intézkedéseket, hogy mindenki karácsonya egészségben telhessen.

Betlehemi Békeláng
Fotó:  SZMCS archívuma

Az újjáalakulásának 30. évfordulóját idén ünneplő Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 29. alkalommal hozza el a Betlehemi Békelángot Szlovákia magyarlakta településeire.

A béke szimbólumát azonban nem csak a cserkészek adhatják tovább, a lángstafétába bárki bekapcsolódhat – és erre a szervezet buzdít is mindenkit. A cserkészek idén is közel 200 településre juttatják el a lángot, hogy pontosan hova, azt a Betlehemi Békeláng honlapján lehet megtekinteni: lang.szmcs.sk/helyszinek.

Ha az Ön települése nem szerepel a listán, de szeretné fogadni a lángot, vegye fel a kapcsolatot az SZMCS koordinátoraival a honlapon vagy közösségi média felületeiken keresztül. Facebookon és Instagramon pedig adventi gondolatokkal is segítik a cserkészek a karácsonyra való hangolódást.

A szövetség Betlehemi Békelánggal kapocsolatos online elérhetőségei

Honlap: lang.szmcs.sk/

Facebook: www.facebook.com/betlehemilang/

Instagram: www.instagram.com/betlehemilang/

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.