2022. december 24., 10:20

Betlehemből érkezik a béke lángja

Fizikai értelemben a láng az égés világító része. A lángtól, a tűztől csak az utóbbi évszázadban távolodtunk el fizikai terünkben, addig, barlanglakó őseinktől a XX. század urbanizációs robbanásáig, mindennapjaink része volt.

betlehemi láng
Fotó: SZMCS

Ám a hőforrásként, munkaeszközként való használat mellett a tüzet, a lángot – talán a benne rejlő pusztító erő kettősségének köszönhetően – a mai napig körüllengi egyfajta misztikum. Központi fűtéses, indukciós főzőlapos, napelemes, telefonról „okosított” élettereinkben is gyertyát gyújtunk az ünnepi alkalmakkor a profán térben is, a szakrális térben pedig a keresztelőtől a koporsóig kísér a gyertyaláng. Karácsonykor pedig Jézus születésének valószínűsített helyszíne, és otthonunk, templomaink, közösségi tereink között teremt kapcsolatot egy különleges láng, a betlehemi békeláng.

Itt, a Felvidéken a betlehemi láng terjesztésének oroszlánrészét a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai végzik, akik a rendszerváltás után vállalták fel ezt a missziót, az osztrák cserkészekkel együttműködve.

A betlehemi láng eljuttatása a családokhoz azonban nem a cserkészektől ered, hanem egy szudétanémet népszokásban gyökerezik.

betlehemi láng
Tavaly volt három évtizede, hogy az SZMCS terjeszti a betlehemi békelángot
Fotó:  SZMCS

A szudétanémet származású Ada Brandstetter az ausztriai Linzben élt. Édesapja elbeszéléséből tudta, hogy a Szudéta-vidéken az volt a szokás, hogy a főtereken karácsonyfát állítottak, és a gyermekeknek azt mondták, azon a gyertyákat a Krisztus Gyermek gyújtotta meg. Az emberek szenteste erről a fáról vitték el lámpásokban a lángot az ünnepi asztalra és karácsonyfáikra. Ezt a szokást szerette volna Linzben is meghonosítani, de ott nem „jött be” az ötlet, ezért az osztrák közszolgálati tévé, az ORF 

„Licht ins Dunkel”, azaz „Fény a sötétbe” elnevezésű jótékonysági műsorával kötötték össze. Az adományozóknak, önzetlen segítségükért cserébe a Jézus Születése-bazilikájának örökmécseséről elhozott lángot adták. A szervezők eredetileg egyszeri alkalomra tervezték a láng átadását, de az gyorsan népszerű lett, és az emberek spontán kezdték terjeszteni. 1989-ben már Csehszlovákiába és Magyarországra is eljutott.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség az azóta elhunyt Lőrincz János pozsonyi öregcserkész kezdeményezésére, 1991-től terjeszti a lángot. Eleinte a pozsonyi, 3. sz. Kiskárpátok Hunyadi Mátyás cserkészcsapat tagjai autóbusszal vitték el a lángot, szó szerint a Csallóköztől a Bodrogközig, majd az egyes településekről a helyi csapatok osztották tovább. Később, a kétezres évek első évtizedének közepétől a szövetség stafétaszerűen, településről településre juttatja el a lángot, növelve a résztvevők elkötelezettségét a folyamatban. 

Tavaly volt három évtizede, hogy az SZMCS terjeszti a betlehemi békelángot a Felvidéken. A stafétát még a koronavírus-világjárvány idején bevezetett korlátozások sem tudták megállítani. Az idei nemzetközi lángátadó december 10-én volt Bécsben az Altenbergből származó 12 éves Sarah segítségével. Sarah-t azért választották ki erre a feladatra, mert már korábban is foglalkozott a békeláng terjesztésével, emellett pedig a láng üzenetéhez híven, ukrán osztálytársára is odafigyel a mindennapokban.

A bécsi ceremónián 50 magyar cserkész vett részt a Kárpát-medencéből, majd másnap a pozsonyi ferences templomban került sor a felvidéki központi lángátadó ünnepségre, hogy innen eljuthasson a legkisebb településre is, minden jószándékú emberhez, aki szeretné.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/51-52. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.