2020. december 23., 13:17

Összeköt a béke lángja a koronavírus idején is

A kijárási korlátozás ugyan kissé megnehezítette a Betlehemi Békeláng terjesztését idén, a cserkészek azonban minden esetben megtalálták és megtalálják a módját, hogy Szentestéig mindenkihez eljuthasson a béke lángja. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség a járványügyi intézkedéseknek megfelelően főként a szentmiséken adja át a lángot a közösségeknek, a cserkészőrsöknek ebben az évben nincs lehetőségük házról házra vinni a békelángot.

Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: SZMCS

Pozsonytól Nagykaposig Szlovákia közel 200 magyarlakta településén világít majd karácsony estéjén a Betlehemi Békeláng. Mivel idén Ausztriában a nemzetközi lángátadó ünnepséget – nem szokványosan – online tartották meg, az SZMCS két lángkoordinátora, Izsák Lívia és Vician Anna a szlovák cserkészektől vették át a lángot december 15-én Pozsonyban.

A járványhelyzetnek megfelelően, minimalizálva a személyes találkozásokat, az SZMCS idén nem tartott központi lángátadó ünnepséget, a békelángot az egyes csapatok lángkoordinátorai egymásnak adták át, így jutott el az SZMCS közel 40 cserkészcsapatához.

A cserkészek ezt követően december 16-24-e között adták/adják tovább a lángot az érdeklődőknek. A teljesség igénye nélkül a láng már megérkezett Dunaszerdahelyre, Nagymegyerre, Gútára, Érsekújvárba, Komáromba, Lévára, Ipolyságra, Rimaszombatba, Szepsibe, Kassára, Királyhelmecre, valamint ezen városok vonzáskörzetében lévő településekre. Sok helyen már advent negyedik vasárnapján átvehették az érdeklődők a cserkészektől, míg a települések közel harmadán karácsony napján lesz elérhető a láng a templomokban. A pozsonyi és nagyszombati érsekségre is a cserkészek által jutott el a békeláng. Orosch János nagyszombati érsek december 18-án, Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek pedig december 19-én vette át a lángot az országban működő három cserkészszövetség képviselőjétől (Szlovák Cserkészszövetség, Európai Cserkészszövetség, Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség).

„Nem érkezik vonaton, nem kíséri a cserkészek énekhangja és szavalata a Betlehemi Békelángot, maszkban, kesztyűben egy-egy cserkész viszi a lángot a templomokba, az üzenetét azonban talán ebben az évben mindenki kicsit erősebben érzi a szívében. 2020-ban megtanultuk, hogy egymás segítése, támogatása mindennél többet ér” – mondta Vician Anna, a Betlehemi Békeláng koordinátora.

A járványhelyzet megköveteli, hogy a lángátvételkor mindenki körültekintően járjon el, és betartsa az aktuális higiéniai szabályozásokat. A cserkészszövetség mindenkit kér, hogy lehetőleg kültéren vegyük át a lángot, az arcunkat minden esetben maszkkal takarjuk el, és minimalizáljuk a láng átadásának idejét. Ha beltéren, például a templomban gyújtjuk meg mécsesünket a betlehemi lángról, tartsuk meg egymástól a másfél méteres távolságot, és vigyünk magunkkal saját hurkapálcát, amellyel át tudjuk venni a lángot.

A békeláng felvidéki útját bárki követheti virtuálisan, a Betlehemi Békeláng SZMCS által működtetett Facebook oldalán folyamatosan osztanak meg fotókat, híreket.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen szép szimbólumot, mint a béke lángját épp mi, cserkészek hozhatjuk el az embereknek. Jó érzés megtapasztalni a cserkészek összefogását, ebben a rendkívüli helyzetben is olajozottan működik a békeláng terjesztése. Nekünk, cserkészeknek a karácsonyhoz közel harminc éve hozzátartozik a béke lángja, és örülünk, hogy az elmúlt évtizedek során ilyen sok emberhez eljuttattuk már. Mi ezzel kívánunk áldott és békés karácsonyi ünnepeket mindenkinek” – mondta Gál Erik, az SZMCS elnöke.

szmcs-p

Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.